Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Veslemøy Solberg

Født: 27. juli 1964

Vokalist, tekstforfatter og revyskuespiller, f. 27.7.1964 i Bø i Telemark, bosatt i Drammen. Veslemøy Solberg startet sin karriere i Bergen, før hun tidlig på 90-tallet dro tilbake til Østlandet og bosatte seg i Bærum. Her startet hun sitt eget selskap, Nordicae, sammen med sin mann og faste samarbeidspartner Sven Ohrvik. Hennes allsidighet har resultert i plater som spenner fra middelaldermusikk via skillingsviser til rock. Veslemøy Solberg kom til Bergen midt på 80-tallet for å bli siviløkonom. Under studietiden ved.. Les mer..

Vokalist, tekstforfatter og revyskuespiller, f. 27.7.1964 i Bø i Telemark, bosatt i Drammen. Veslemøy Solberg startet sin karriere i Bergen, før hun tidlig på 90-tallet dro tilbake til Østlandet og bosatte seg i Bærum. Her startet hun sitt eget selskap, Nordicae, sammen med sin mann og faste samarbeidspartner Sven Ohrvik. Hennes allsidighet har resultert i plater som spenner fra middelaldermusikk via skillingsviser til rock.

Veslemøy Solberg kom til Bergen midt på 80-tallet for å bli siviløkonom. Under studietiden ved Handelshøyskolen begynte hun å opptre i revyer og musikaler. En rolle i Kiss Me, Kate førte til et engasjement i Ole Paus’ sommerrevy i Bergen i 1991, og dette førte igjen til jobb som sanger og skuespiller i Rune Larsens serie Casablanca på TV2 høsten 1992.

Hun rakk også å jobbe en tid som kulturjournalist før hun gikk videre til studier i nordisk språk og litteratur ved Universitetet i Oslo. Våren 1994 deltok Solberg i en TV-serie med Gustav Lorentzen på NRK, og hakk i hæl med dette hadde hun en rolle i forestillingen Satans kvinnfolk av og med Dollie de Luxe. 1994 var også året da Veslemøy Solberg ga ut sin første plate Min unge sang. Dette var en samling dikt av Halldis Moren Vesaas, tonesatt Sven Ohrvik.

Hennes neste plateprosjekt var det ambisiøse verket The Strength Of The Runes (1996), der nordiske middelalderballader ble fremført som moderne musikk med elementer fra jazz og rock. Et stjernelag av norske musikere deltok på en CD som var tydelig myntet på utlandet; all informasjon i det medfølgende heftet var på engelsk. Alle sangene var imidlertid fremført på norsk. To viktige samarbeid ble inngått i 1997: En gjesteopptreden i forestillingen To Rustne Herrer rir igjen – med en anløpen dame med Ole Paus og Jonas Fjeld, og rollen som musikalsk formidler og historieforteller i TV-serien Antikviteter og Snurrepiperier på NRK1.

Flere års arbeid i eget hjemmestudio resulterte i Solbergs første CD med bare eget stoff, X, i 1998. Dette var en ren popplate, der tekstene var både vakre og brutale, morsomme og alvorlige, erotiske og kjærlige. Duetten med gitarist Jarle Bernhoft, «Sånt jenter liker», ble en favoritt på Norsktoppen. Neste innspilling ble gjort på Bernstorff Slot utenfor København i oktober 1998. Menyen denne gang var en samling «forføreriske kjærestebilder» – dikt av Bjørnstjerne Bjørnson og hans elskerinne Magdalene Thoresen, til musikk av Ohrvik og Solberg. Albumet Kjærestebilder (1999) ble innspilt sammen med perkusjonisten Birgit Løkke, og lanseringen fant sted i Bjørnsons hjem, Aulestad.

Et samarbeid med Anne Marie Giørtz og Kaia Huuse, avstedkom trioen Jenter fra Jante og en CD med samme navn. Albumet ble laget i anledning av hundreåret for Aksel Sandemoses fødsel, og det inneholdt tonesettinger av til dels ukjente dikt av «Jantelovens far». Etter mange oppfordringer, og rundt 100 programmer, ga Solberg ut en CD med noen av de beste sangene fra TV-serien Antikviteter & Snurrepiperier i 2000. Samlingen inneholdt 12 viser og et hefte med utførlige opplysninger om hver av visene.

Høsten 2003 kom singelen «Lionheart», en engelsk forsmak på albumet Løvehjerte, der alle sangene var på norsk. Grunnen til at singelen ble utgitt på engelsk, var at den også var med i en internordisk dokumentarfilm om den dansk/norske forfatteren Magdalene Thoresen.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.