Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Vamp

Dannet: 1991
Fra: Haugesund

Moderne folkemusikkgruppe fra Haugesund, startet i 1991. Vamp er kanskje Norges fremste eksponenter for popularisering og videreføring av folkemusikk kombinert med viser og rock. Gruppen har skapt en helt særegen stil basert på norske og keltiske toner og latinamerikanske rytmer. Gjennom sitt samarbeid med forfatteren Kolbein Falkeid har Vamp satt en ny standard innen norsk populærmusikk. Vamp ble til ved at Øyvind Staveland banket på hos en av naboene sine, dikteren Kolbein Falkeid, en.. Les mer..

Moderne folkemusikkgruppe fra Haugesund, startet i 1991. Vamp er kanskje Norges fremste eksponenter for popularisering og videreføring av folkemusikk kombinert med viser og rock. Gruppen har skapt en helt særegen stil basert på norske og keltiske toner og latinamerikanske rytmer. Gjennom sitt samarbeid med forfatteren Kolbein Falkeid har Vamp satt en ny standard innen norsk populærmusikk.

Vamp ble til ved at Øyvind Staveland banket på hos en av naboene sine, dikteren Kolbein Falkeid, en vårdag i 1991. Staveland spurte om Falkeid aller nådigst kunne låne bort noen av diktene sine til Stavelands melodier. Dette ble starten på et samarbeid som har avstedkommet noen av de viktigste platene som er laget i Norge. Etter at Falkeid hadde sagt seg villig til å samarbeide, gjorde Staveland alvor av en idé han hadde fått sammen med gitaristen Torbjørn Økland på et hotellrom på Bryne: Å sette sammen et ensemble som skulle skape noe helnorsk basert på impulsene som lå og duppet langs kysten. Keltisk, latinamerikansk og norsk ble rørt sammen, og resultatet ble Vamp.

Debutkonserten fant sted i Haugesund en høstkveld i 1991. De fem på scenen var Øyvind Staveland (fele, fløyte, vokal), Torbjørn Økland (gitar, mandolin), Jan Ingvar Toft (vokal, gitar), Carl Øyvind Apeland (bass, gitar) og Erling Sande (trommer). I salen satt en stolt Kolbein Falkeid og proklamerte at det han hørte var fantastisk. Plateselskapet MajorStudio var enig, og året etter befant Vamp seg i studio for å spille inn sin første CD. Resultatet ble Godmorgen, søster (1993), som umiddelbart ble utropt til et av tidenes beste debut­album i Norge. Blant innholdet var klassikere som «Tir n’a Noir» og «Hallo – Adjø». Platen solgte 25?000 og ble tildelt Spellemannprisen.

Oppfølgerne Horisonter (1994) og 13 humler (1996) solgte også til gull, og sistnevnte fikk Spellemannprisen. Et konsertopptak gjort på Folken i Stavanger i 1996 sørget for at også folk som aldri hadde sett gruppen «live» skjønte at Vamp var et fantastisk konsertband. Gruppen var nå redusert til en kvartett, etter at Erling Sande hadde takket for seg. Flua på veggen (1998) ble en ny storselger og ga gruppen den tredje Spellemannprisen. Et svært vellykket tiår ble oppsummert på samleplaten Ei med alt i 1999.

Vamp fikk et alvorlig slag for baugen da Jan Ingvar Toft valgte å gi seg i 1999. Med hodene hevet gikk de likevel i gang med et ambisiøst prosjekt som var planlagt allerede før Toft sluttet: Gruppen inviterte noen av landets beste og mest kjente artister til å delta på hver sin innspilling. Herborg Kråkevik, Rita Eriksen, Anne Grete Preus, Kirsten Bråten Berg, Morten Abel, Ole Paus, Odd Børretzen, Jan Eggum, Bjørn Eidsvåg, Leif Ove Andsnes og Frode Rønli (fra Stavangerensemblet) takket alle ja til å delta på dette historiske prosjektet. Til og med Jan Ingvar Toft stilte opp for sine gamle venner. I tur og orden ble artistene fraktet ut til det forblåste Ryvarden fyr i havgapet utenfor Haugesund, der de fikk én dag hver til å levere sitt bidrag.

Det resulterende albumet, En annen sol, fikk en storslagen lansering med kjempekonsert i Oslo 22. september 2000, der hele gjestegjengen deltok. Innspillingen på Ryvarden fyr var filmet, og et program med opptak derfra ble vist på NRK1 i forkant av utgivelsen. Lanseringskonserten i Oslo ble også vist på TV. En annen sol ble Vamps største suksess, både kunstnerisk og kommersielt, og på den påfølgende turneen hadde gruppen med seg Rita Eriksen og Bjørn Eidsvåg som gjesteartister.

Suksessen til tross; fortsatt gjensto jobben med å erstatte Jan Ingvar Toft. Løsningen lå i venneflokken: Vidar Johnsen hadde vokst opp med flere av medlemmene i Vamp, og han gled naturlig inn i gruppen som både vokalist og komponist. Månemann ble også innspilt på Ryvarden fyr. Mick O’Brien deltok på irsk sekkepipe, mens ny inspirasjon ble hentet fra Sverige, gruppen spilte inn sin versjon av «Men går eg øve engene» av Nils Ferlin og Leif Strand. Månemannen (2002) ble mottatt med strålende omtaler og sørget for ny suksess. Tittelsporet «Månemannen» kom ut som singel i juli samme år.

24. oktober 2005 ble albumet Siste stikk utgitt, og dette ble det andre og siste studioalbumet med Johnsen som hovedvokalist. På denne platen bidro også Odin Staveland, sønn av Øyvind, som komponist, trommeslager, pianist og rapper. Etter én uke hadde albumet solgt 40 000 eksemplarer, og Vamp gikk for første gang i karrieren til topps på VG-lista som Norges mestselgende artister. Albumet lå på listene i 26 uker.

Våren 2005 hadde Vamp konserter med Kringkastingsorkesteret, Jan Toft og Rita Eriksen. Konserten ble tatt opp og vist på NRK, og i løpet av høsten 2006 ble den også utgitt på både album og DVD. Både album og DVD solgte bra og lå over et halvt år på salgslistene, flere uker som nummer en.

Etter å ha hatt suksess over flere år, ble Vamp kåret til Årets spellemann under Spellemannprisen 2006.

I årsskiftet 2006/2007 avsluttet Vamp og vokalist Vidar Johnsen samarbeidet etter at Johnsens kontrakt med bandet gikk ut, og i februar 2007 annonserte bandet at 2007 skulle bli et pauseår for bandet. På høsten dette året satte Haugesund Teater opp musikalen «Hallo – adjø» basert på musikken fra Vamp, og stykket ble sett av 15 000 mennesker.

I desember 2007 presenterte bandet to nye assosierte medlemmer foran plateinnspilling og turneer i 2008 og 2009: Paul Hansen fra bandet Cortina som ny hovedvokalist og Odin Staveland som alt hadde bidratt på Siste stikk på keyboard og diverse instrumenter. Senere ble det kjent at Birger Mistereggen var innlemmet som et tredje assosiert medlem som ny trommelsager. Vamp hadde blitt kjent med Mistereggen under konsertene med Kringkastingsorkesteret hvor han var trommeslager og ønsket nå å bruke ham i forbindelse med plate og turné.

Med ny besetning spilte Vamp i første halvdel av 2008 inn sitt åttende studioalbum. Albumet, som fikk navnet St. Mandag, ble sluppet 20. oktober og solgte 80 000 eksemplarer. Med unntak av en sang fra det forrige albumet, var dette det første hvor bandmedlemmer selv bidrar med tekster med fire tekster fra Odin Staveland og en fra Øyvind Staveland. Odin Staveland står også bak flere av melodiene.

Vamp har i tillegg til Spellemannprisene mottatt Prøysenprisen og Gammlengprisen. De har solgt mer enn 250 000 plater.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Birger Mistereggen Perkusjon (2008 - 2009, assosiert medlem)
Bjørn Berge Gitar, dobro (2015-)
Carl Øyvind Apeland Bass, kontrabass, kor
Erling Sande Trommer, perkusjon (1991 - 1999)
Jan Toft Vokal, gitar (1991 - 1999), 2015
Kolbein Falkeid Tekstforfatter
Odin Staveland Tangenter, vokal, låtskriver (2008 - )
Paul Hansen Vokal, gitar, kor, mandolin (2007 - )
Torbjørn Økland Gitar, mandolin, trompet, kor
Tore Jamne Trommer, perkusjon (1999 - )
Vidar Johnsen Vokal (2000 - 2007)
Øyvind Staveland Fele, fløyter, vokal, trekkspill, kor, låtskriver 1990-

Medvirker på

Diverse Artister
Bauta : en hyllest til Bjørn Eidsvårg
2014
Diverse artister
Våre Vakreste Duetter
2010
Diverse artister
Norsk brygg arrangør
2010
Diverse artister
Venn
2005
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 5 Norge Rundt
2005
Rune Andersen
Diverse artister komponist
2005
Diverse artister
Gull I Fra Grønne Skoger : Vidar Sandbeck i ord og toner
2003
Kirsten Bråten Berg
Syng du mi røyst arrangør
2001
Diverse artister
Tande-P - Mine favoritter utøver
2000