Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Tungtvann

Dannet: 1997
Splittet: 15. mai 2010
Også kjent som: Momentum
Fra: Bodø

Hiphop-gruppe bestående av rapperen Jørgen «Jørg-1» Nordeng fra Ørnes og DJen og produsenten «Poppa Lars» Sandness fra Harstad, assistert av rapperen Håvard «Jan Steigen» Jenssen fra Leinesfjord i Steigen i konsertsammenheng. Gutta møttes første gang på Rock Mot Rus på Andøya i 1992, da Poppa Lars intervjuet Jørg-1 for Radio Harstad. Noe samarbeid ble det ikke snakk om før begge flyttet til Oslo i 1997, etter at Jørg-1 hadde forsøkt seg både med norsk og engelsk rapping.. Les mer..

Hiphop-gruppe bestående av rapperen Jørgen «Jørg-1» Nordeng fra Ørnes og DJen og produsenten «Poppa Lars» Sandness fra Harstad, assistert av rapperen Håvard «Jan Steigen» Jenssen fra Leinesfjord i Steigen i konsertsammenheng. Gutta møttes første gang på Rock Mot Rus på Andøya i 1992, da Poppa Lars intervjuet Jørg-1 for Radio Harstad. Noe samarbeid ble det ikke snakk om før begge flyttet til Oslo i 1997, etter at Jørg-1 hadde forsøkt seg både med norsk og engelsk rapping i band som Our Special Guests, Tailor Made og Snedige Pøbla.

Jørg-1 og Poppa Lars dannet den engelskspråklige gruppen Momentum, men på tampen av 1998 innså duoen at den nordlandske rappingen slo langt bedre an både blant publikum og etablerte hiphopere. De skiftet navn til Tungtvann og fikk selv trykket opp tolvtommeren Reinspikka hip hop EP (1999). Like etter skrev de kontrakt med EMI, og slapp albumet Nord og ned (2000) til strålende kritikker. Det var et album som var opptatt av å ta hiphop tilbake til sine minimalistiske New York-røtter, men med oppfølgerne Mørketid (2002), Påfyll EP (2002) og III: Folket bak nordavind (2004) viste Tungtvann at de hadde mange musikalske bein å stå på. Her var inspirasjonen hentet fra nordnorsk visesang, metall, reggae, dancehall, gangsta-rap og tung klubb-hiphop, mens Jørg-1s tekster skapte skandale og ros om hverandre fra kultureliten.

I 2001 vant de Alarmprisen for beste hiphop-album og Dialektprisen fra Norsk Målungdom. Tekstene til «Pøbla» og «Landstryker» ble antatt av Den Norske Lyrikkbokklubben, mens Jørg-1 ble oppfordret til å melde seg inn i Nordnorsk Forfatterlag. De drømte om sex med norske kjendiskvinner i «Ubudne gjesta», skjelte ut Bodø-politiet i «Pøbla» og oppfordret til å brenne ned Stortinget i «Brenn dem». De viste en ny generasjon at det gikk an å rappe på annet enn østlandsdialekt, introduserte Jaa9 & OnklP for folket på Påfyll EP, mens Jørg-1 og Jan Steigen ble reggae- og dancehallmisjonærer med DJ-gruppen Raggabalder Riddim Rebels. I 2003 avsluttet de samarbeidet med EMI, og gikk over til vesle C+C Records.

På C+C, Christer Falchs selskap, ga de ut albumet III: Folket bak nordavind (2004). Gruppa lanserte i 2005 en egen DVD, før de i 2006 gav ut sitt siste studioalbum, Siste skanse. På Siste skanse medvirket artister som Timbuktu, Magnus Eliassen og Karlsøy Prestegaard.

I starten av 2007 kunngjorde Tungtvann at de skulle oppløses etter en avskjedsturné med samleplaten 96% (Bonnier Amigo). Tungtvann spilte sin siste konsert lørdag 15. mai 2010.

Tungtvann fikk Alarmprisen 2007 i klassen video for «2 uka».

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Joddski
Poppa-Lars