Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Tor Endresen

Født: 15. juni 1959
Også kjent som: Tor Lars Oskar Endresen
Fra: Bergen

Vokalist, komponist og revyskuespiller fra Bergen, f. 15.6.1959. Tor Endresen er en av de mest allsidige norske vokalister i nyere tid, det musikalske spekteret spenner fra de mest krevende musikaler til enkle barnesanger, men det er uten tvil som popsanger han har markert seg best i årenes løp. Han er også kjent for sitt talent som komiker og sin iherdige innsats i Melodi Grand Prix. Endresen startet sin karriere i diverse danseband i Bergen, og han platedebuterte med et av disse.. Les mer..

Vokalist, komponist og revyskuespiller fra Bergen, f. 15.6.1959. Tor Endresen er en av de mest allsidige norske vokalister i nyere tid, det musikalske spekteret spenner fra de mest krevende musikaler til enkle barnesanger, men det er uten tvil som popsanger han har markert seg best i årenes løp. Han er også kjent for sitt talent som komiker og sin iherdige innsats i Melodi Grand Prix.

Endresen startet sin karriere i diverse danseband i Bergen, og han platedebuterte med et av disse – Salex – i 1983, med singlen «My Girl»/«Window Cleaner». Neste innspilling var på kassetten Beat Party, der bergenske artister sang gammelpop. Ryktet om denne bergenseren med kraftig sangstemme nådde til slutt Pål Thowsen, som inviterte Endresen med seg i sitt nye poporienterte band. De første fruktene av samarbeidet kom i 1986 i form av albumet Call Me Stranger, hvorfra singlen «Black Rain» ble en hit. Bare tilfeldigheter gjorde at «Black Rain» ikke ble valgt til filmmelodi for James Bond-filmen The Living Daylights året etter (jobben gikk i stedet til a-ha). Duoen Thowsen/Endresen laget også albumet Life Goes On i 1988. Her fremsto Endresen også som en habil låtskriver. I denne perioden deltok dessuten Endresen på albumet Roll Down The Highway med countryduoen Mostly Robinson, og på plateversjonen av den danske artisten Sebastians musikal Skatten på Sjørøverøya.

Det store gjennombruddet for Tor Endresen kom i 1989, da han ble valgt ut til å være Rune Larsens faste makker i TV-serien Lollipop. Som den syngende bartender med glimt i øyet, sjarmerte han publikum i senk med sine overbevisende tolkninger av slagere fra 50- og 60-tallet. Det ble tre TV-serier med Lollipop, alle med høye seertall, og suksess ble det også med platene Lollipop, Lollipop 2 og Lolli­pop Jukebox.

Forut for Lollipop hadde Endresen startet sine meritter i Melodi Grand Prix. Han deltok første gang i 1987 med «Hemmelig drøm» (nummer 9), og fulgte opp med hyppige bidrag spredt over det neste tiåret med gode resultater. «Lengt» (en duett med Iselin Alme) ble nummer 4 i 1988, «Til det gryr av dag» nummer 2 i 1989, og i 1990 ble han nummer 3 med folkets favoritt «Café le Swing». «Radio Luxembourg» ble nummer 2 i 1992, «Hva» nummer 3 i 1993, «Aladdin» en ny nummer 2 i 1996, og i 1997 vant endelig Tor Endresen med «San Francisco».

I kjølvannet av TV-serien Lollipop var tiden endelig inne for en hel soloplate fra Endresen, og med sin typiske humor kalte han den Solo (1991). Platen ble en storselger, mye takket være det som er hans mest kjente innspilling: «Ingen er så nydelig som du». Dette er sangen som for all ettertid vil være knyttet til Endresens navn. Den er for ham hva «Lys og varme» er for Åge Aleksandersen og «Eg ser» for Bjørn Eidsvåg. Utallige tilbakemeldinger forteller om hvilken betydning sangen har hatt, både for lykkelige mennesker og dem som søker trøst. Par har forelsket seg og giftet seg til sangen, den står på repertoaret til filippinske danseband, og den ble i to år spilt like etter reveljen i FN-leiren i fjellene i Makedonia. «Ingen er så nydelig» ble også beste låt på Norsktoppen i 1991.

1992 var året da hele det norske folk unnet Tor Endresen å vinne Melodi Grand Prix med «Radio Luxembourg». En trøst var det at sangen ble årets beste på Norsktoppen, og en av de siste platene som ble spilt på gamle 208 Radio Luxembourg før den legendariske radiostasjonen la ned. Sangen var også et av høydepunktene på hans andre soloplate, Tor Endresen II, sammen med «Casablanca» og «Forelsket» – en norsk versjon av «Something Stupid», sunget i duett med kona Siren.

En sanger som fremfører sanger, var budskapet på soloplate nummer tre. Her slo Endresen for alvor til som komponist, bl.a. med balladen «Aladdin». Andre viktige sanger var «Fri», «Om det skyer over» og hyllesten «Vi var The Beatles», hvor mange Beatles-referanser ble flettet inn i både tekst og melodi. Alle de tre første soloplatene til Tor Endresen ble laget i samarbeid med produsent, komponist og arrangør Pete Knutsen (fra Popol Ace). Dette samarbeidet kom best frem på Sanger, hvor nær halvparten av materialet var komponert sammen med Knutsen. Disse tre platene ble i 2001 gjenutgitt som CD-boksen Trippel Tor.

I 1997 opplevde endelig Tor Endresen å vinne den norske Melodi Grand Prix-finalen. «San Francisco» var komponert i samarbeid med hans gamle venn og gitarist i Salex, Arne Myksvoll, men i den internasjonale finalen ble det null poeng og jumboplass. Dette ødela ikke for salget av samleplaten De aller beste, der «San Francisco» ble inkludert i både norsk og engelsk versjon. På platen var også noen Melodi Grand Prix-sanger som ikke tidligere var utgitt på CD, samt et hefte med Endresens egne kommentarer til hver sang. (Det hører med til historien at artisten lurte på om samlingen burde bære tittelen Værvarslinga for Vestlandet, på grunn av de mange sangene han har om vær og vind!)

Tor Endresens neste trekk overrasket selv dem som var blitt vant til hans allsidighet: Nå laget han en hyllestplate til 50-tallsheltene Kurt Foss og Reidar Bøe – også kjent som Radiofantomene. Sammen med Rune Larsen spilte han inn ti kjente sanger fra den gamle duoens repertoar og ga dem ut på CD-en Nære ting. Produsent og arrangør var Atle Halstensen, og blant deltakerne i studio var Bjelleklang, Big Chief Jazzband og sangere fra Gli Scapoli.

Endresens neste plate var den engelskspråklige Blue. Her var materialet en blanding av nye låter og gamle favoritter, blant dem Simon & Garfunkels «Cecilia» og Breads «Guitar Man». Størst oppmerksomhet fikk imidlertid «Alone Awake», komponert av Jan Eggum i London tidlig på 70-tallet. Eggum skrev senere ny tekst til sangen og ga den ut som «En natt forbi», men her ble altså balladen fremført med den originale engelske teksten. Produsent Kyrre Fritzner bidro til å gjøre Blue til et soulpreget blåtonealbum.

Høsten 2001 tok Endresen med seg sin datter Anne-Sophie i studio for å lage en jule-CD. Ideen hadde han fått etter en innspilling av en julekonsert for nødlidende barn i Peru, og deler av inntektene ble derfor øremerket Strømmestiftelsen. Produsent var Pete Knutsen.Samme år deltok han også i den kritikerroste forestillingen 'Jaques Brel' (med bankende hjerte på brostein) der folk fikk oppleve en sterk og alvorlig utgave av artisten. To år senere gjenopptok Endresen samarbeidet med en av sine nære venner fra tiden i danseband – komponist og keyboardist Are Selheim. Under artistnavnet Seppo laget de albumet Retrofeelia hvor bl.a. Benedicte Adrian og Elisabeth Moberg deltok.

I tillegg til de nevnte gjøremål har Endresen også gjort mange forestillinger i revy- og teatersammenheng, bl.a. i Ad Fontes og musikalen Ain’t Misbehavin’ på Den Nationale Scene i Bergen. Han har også sunget i norske tegnefilmer og fikk den ærefulle Disneyprisen for filmen, 'TARZAN' i 2000. Den deles ut til den utøver som har den beste tolkningen i konkurranse med alle verdens land så denne prisen henger høyt. I 2005 reiste Tor til Estland og laget albumet 'Now and forever' med Grammyvinnende 'Baltic symphony orchestra'. Tema var hans favorittballader fra 80-tallet og det innholder og duetten 'A whole new world' med sangerinnen Maarja Kunis fra Tallin. I 2012 kom albumet 'Jumping for joy'. Dette albumet er et av de kjæreste for artisten. Bergenseren Per Sælemyr skrev alle sangene på albumet til Tor i beste 'american songbook'-stil. Tor stortrives som crooner og synger disse sangene med lokale storband rett som det er.

I 2006 startet kysteventyret, Ausekarane. Tor og gitarist Jan Arne Knutsen ble eninge om å samle et band for å hylle kystens trubadur - Johannes Kleppevik. Siden er det blitt 5 album i genren kyst/folk som de selv kaller den. Musikkvideoene 'Ausedansen' og 'Finibikini' har erobre vestlandet og er på vei til å spre seg over det ganske land. De oppnådde 4 førsteplasser på Vg-lista med albumet 'Farande Fant' og lå på lista i 14 uker i 2013. Nytt samlealbum i 2016 med en del nye låter og 10 års jubileumsturne på egen ferge samt cabaretforestillinger på Ricks Teater.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Salex Vokal (1979 - 85)
Seppo Vokal
The Lollipops Vokal
Thowsen Vokal

Medvirker på

Ausekarane
Spelar for livet tekstforfatter
2011
Diverse artister
Bergensbølgene - Et Dykk i Bergens pop og Rockhistorie
2010
Diverse Artister
Norsk Melodi Grand Prix Gjennom 50 År
2010
Egil Skjelnes
Steel on my Mind vokalist
2010
Diverse artister
Lidt af mit liv komponist
2007
Kakkmaddafakka
Down to Earth vokalist
2007
Seppo
Retrofeelia tekstforfatter;utøver
2004
Diverse artister
30 År Med Norsktoppen
2003
Diverse artister
I Takt Med Tiden
2003
Diverse artister
Tande-P - Mine favoritter utøver
2000
Wenche Myhre
Wenches jul utøver
2000
Helge Nilsen
50/50 oversetter
1999
Diverse artister
Tarzan vokalist
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1990 - 1993
1998
Penthouse Playboys
San Francisco tekstforfatter;komponist
1997
Diverse Artister
Alltid No' Godt Fra Bergen
1997
Diverse artister
Summertime vokalist
1995
Salex
Dance the Night Away komponist;tekstforfatter
1993
Helge Nilsen
For evig og alltid tekstforfatter
1993
Helge Nilsen
Det skulle vært sommer oversetter
1993
Thowsen
Thowsen Feat Tor Endresen ‎– Collection utøver
1992
Diverse artister
Typisk Løvland utøver
1992
The Lollipops
Lollipop Jukebox utøver
1991
Wenche Myhre
Wenches jul
1991
Diverse artister
Lollipop 2
1990
Gundersen's Blandede Pikekor
Bryllupsfest utøver
1989
Thowsen / Endresen
Life Goes On komponist;tekstforfatter
1989
Diverse artister
Sebastian's Skatten på Sjørøverøya
1988
Mostly Robinson
Roll Down the Highway utøver
1988
Diverse artister
Norske Blinkskudd
1988
Karoline Krüger
Fasetter utøver
1988
Thowsen
Call me Stranger
1986
Rolf Graf
The Boy Next Door vokalist
1985
Salex
My Girl komponist;tekstforfatter;produsent
1983