Matched: artister/(.*)

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Thor Gunnar Norås

Født: 6. april 1935
Død: 13. januar 2015
Også kjent som: Thor G. Norås
Fra: Ski / Stavanger

Thor Gunnar Norås var født 6. april 1935 i Stavanger, og døde i samme by 13. januar 2015. Han dro til sjøs bare fjorten år gammel, og mistet sin far under dramatiske omstendigheter et par år senere. I 1958 flyttet han til Oslo, der han spilte bass i bandet The Skyliners, som bl.a. backet Little Sofus – en av Norges yngste rockesangere. Han stiftet Ski Ungdomsklubb i 1959, og var med på å skape et frilynt og frodig miljø for.. Les mer..

Thor Gunnar Norås var født 6. april 1935 i Stavanger, og døde i samme by 13. januar 2015. Han dro til sjøs bare fjorten år gammel, og mistet sin far under dramatiske omstendigheter et par år senere. I 1958 flyttet han til Oslo, der han spilte bass i bandet The Skyliners, som bl.a. backet Little Sofus – en av Norges yngste rockesangere.

Han stiftet Ski Ungdomsklubb i 1959, og var med på å skape et frilynt og frodig miljø for mange ungdommer. Ski Ungdomsklubb hadde mer enn 1200 medlemmer, og tilbød et stort spekter av aktiviteter. Snart fikk han sine egne ungdomssider i Alle Kvinners Blad, og ble etter hvert også skribent for bl.a. Alle Menn, Det Nye og Rogaland Avis. På denne tiden oppdaget han også Harald Pettersen Harald Pettersen, som han skaffet platekontrakt med Philips. Snart skrev han en lang rekke melodier og tekster for Pettersen, inkludert ”Gråtende sky” fra 1961 – en slager som er oversatt til flere språk, og innspilt av en lang rekke artister. Han skrev også melodier for bl.a. Bjørg Irma, Rannie Rommen og Toril Støa.

Mange musikkinteresserte ungdommer fant sammen i Ski Ungdomsklubb. The Lunicks startet opp her. Som Lunick Group ble de en viktig gruppe for det uavhengige norske plateselskapet Manu, som startet opp i 1961. Thor G. Norås skrev låter til flere av sangerne på Manu, slik som Anne Karine Strøm, Bente Lind, Jan Groth og Jørn Are. Han fungerte dessuten som manager, rådgiver og produsent for mange av artistene i stallen, deriblant The Green Onions og Nina og Patzy. Han laget musikk til filmene Equilibrium (1965) og Broder Gabrielsen (1966), der den sistnevnte ble svært kontroversiell i visse kristne miljøer. Her kunne man også se mange av musikerne – samt ungdommene fra Ski Ungdomsklubb - i små og store roller.

Fra midten av 60-tallet var Norås også manager for Dandy Girls – et rent jenteband som nådde lengre ut enn de fleste norske grupper på den tiden. Han ble med dem på turnéer til bl.a. Sveits, Tyskland og Italia. De tilbudt oppvarmingsjobb for The Rolling Stones i Zürich i 1967, og opptrådte bl.a. for sjahen av Iran. De spilte også konserter i Indonesia, Thailand, Japan, Taiwan og på Filippinene, før det hele tok slutt.

Da var også 60-tallet over. Thor Gunnar Norås sto nå frem som forsker på barnekultur, og skrev anerkjente fagbøker som «Barnet i liv og lek», «Barnekultur i en brytningstid» og «Jeg og kulturen min». Den siste handler om sanger, danser, leker og regler fra Stavanger. Han skrev også tre humoristiske bøker om ”Per 4 år”, der den første ble belønnet med Kirke- og undervisningsdepartementets debutantpris.

Han har ellers stått bak erindringsbøker som ”Akterutseilt”, ”Barnekrigen” og ”Gud bedes gå kjøkkenveien”, og har skapt flere programkonsepter for NRK.

Medvirker på

Elias Akselsen
Vandringsmannens beste tekstforfatter
2007
De Syngende Husmødre
De syngende husmødre tekstforfatter
2007
Sverre Eilertsen
Høstens farger komponist;tekstforfatter
2006
Elias Akselsen
Høstdrømmar tekstforfatter
2004
Åsetrallen
For Swingende komponist;tekstforfatter
2003
Elias Akselsen, Hulda Johansen
Barn av den bortglemte rase tekstforfatter
2000
Sputnik
24 Sanger som rystet Norge tekstforfatter
2000
Buskspillkara
Avstandspiken tekstforfatter
1999
Busserullen
I livd av blå syrin tekstforfatter
1996
Sputnik
Sputnik 1 komponist;tekstforfatter
1990
Sputnik
Sputnik 6 komponist;tekstforfatter
1990
Sputnik
Sputnik 2 komponist;tekstforfatter
1990
Mimix
California blue (på dans med mimix 1) komponist;tekstforfatter
1989
Kjell Öhman Orkester, Ytterlännäs Kyrkokör
Här är mitt liv tekstforfatter
1989
Viggo & Reidar
Tidligere utgitt på alvor tekstforfatter
1989
Bjøro Håland
Bjøro's beste komponist;tekstforfatter
1986
Bjøro Håland
Bjøro Håland komponist;tekstforfatter
1982
Bjøro Håland
Bjøro Håland komponist;tekstforfatter
1982
Lene Jenssen
Lene komponist;tekstforfatter
1979
Jan Høiland
Vita sommarmoln / Regniga natt
1963
Rita Engebretsen
Knallgode låter tekstforfatter
2003