Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Gjør endringer

Thomas Dybdahl

Født: 12. april 1979
Fra: Sandnes

Vokalist, gitarist og komponist, f. 12.4.79 i Sandnes. En av de mest talentfulle og kritikerroste artister som har dukket opp etter årtusenskiftet. Dybdahls styrke ligger i hans evne til å få innadvendte tekster og melankolske melodier til å bli iørefallende for et stort publikum. Han gjør selv det meste på platene sine; komponerer, synger og spiller nesten alle instrumentene. Karrieren begynte i acid-jazz-pop-bandet Quadraphonics som fikk platekontrakt med Virgin. I april 1998 debuterte bandet med singelen «Hocus Pocus» som.. Les mer..

Vokalist, gitarist og komponist, f. 12.4.79 i Sandnes. En av de mest talentfulle og kritikerroste artister som har dukket opp etter årtusenskiftet. Dybdahls styrke ligger i hans evne til å få innadvendte tekster og melankolske melodier til å bli iørefallende for et stort publikum. Han gjør selv det meste på platene sine; komponerer, synger og spiller nesten alle instrumentene.

Karrieren begynte i acid-jazz-pop-bandet Quadraphonics som fikk platekontrakt med Virgin. I april 1998 debuterte bandet med singelen «Hocus Pocus» som ble spilt en del på NRK P3, og året etter opptrådte de på by:Larm i Stavanger. I april 2000 tegnet Dybdahl solokontrakt med det nystartede småselskapet CCAP, og måneden etter ble EP-en Bird lansert på utestedet Checkpoint Charlie i Stavanger. I februar 2001 flyttet Dybdahl til Oslo, hvor han begynte arbeidet med en instrumental plateinnspilling kalt Reisen til Amerika. Denne musikken ble utgitt på en CD koblet med EP-en John Wayne i august 2001. John Wayne ble også utgitt på vinyl.

I september 2001 dro Thomas Dybdahl til New York for å skrive sanger til sin første fullverdige CD. Han tilbragte to uker i New York og to uker i Austin, før han gjorde seg klar for by:Larm i Kristiansand 9. mars 2002. Etter denne konserten steg forventningene til hans debutalbum, og ved utgivelsen 1. oktober ble That Great October Sound belønnet med ovasjoner i pressen. Førsteopplaget ble solgt ut på én dag og singlen «From Grace» ble en stor radiohit. Dybdahl turnérte store deler av oktober som oppvarmer for Morten Abel (i Norge) og Kaizers Orchestra (i Danmark). 2003 ble et enda bedre år for den unge artisten: Han startet året med å dra til New York for å skrive nye sanger, fortsatte med å vinne Alarmprisen, Spellemannprisen og Edvardprisen – alt for albumet That Great October Sound.

Andre del av oktobertriologien var platen Stray Dogs, som også fikk gode kritikker og ble nominert til både Alarmprisen og Spellemannprisen. Som debutskiva var også dette albumet spilt inn hjemme i stuen og utgivelsesdatoen var 1. oktober. Han fikk en ny radiohit med låten «Cecilia».

Høsten 2004 avrundet Dybdahl sin triologi med nok en kritikerrost plate, One Day You'll Dance For Me, New York City. Platen var mer stillferdig og melankolsk enn forgjengeren, men fikk desto mer skryt fra anmelderne. Singlen «A Love Story» var hovedspor til den norske spillefilmen Monstertorsdag.

I 2004 ble han med i «supergruppen» The National Bank, bestående av musikere fra flere suksessfulle band: keybordist Morten Qvenlid (Susanna and the Magical Orchestra/Jaga Jazzist), bassist Nikolay Eilertsen (BigBang), trommis Martin Horntveth og gitarist Lars Horntveth (begge fra Jaga Jazzist).

Bandet ble til ved at brødrene Horntveth skrev et bestillingsverk for Festspillene i Vestfold i 2003, og fikk samle sine favorittmusikere og spilte to konserter. Gruppen slapp sitt selvtitulerte debutalbum i august 2004, samme uke som de spilte på Øyafestivalen. Musikken kan beskrives som storslått pop med drømmende og vakker vokal. Tekstene er skrevet av norskamerikanske Martin Hagfors (HGH/International Tussler Society), og albumet ble spilt inn i Duper Studio i Bergen med produsent Jørgen Træen (Sir Dupermann). Platen fikk svært gode kritikker og debuterte på 1. plass på VG-Lista Topp 40. Låten «Tolerate» ble en hit på radio.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

The National Bank Vokal

Medvirker på

Christel Alsos
At That Time Of The Night
2016
Diverse Artister
Bauta : en hyllest til Bjørn Eidsvårg
2014
Sebastian Waldejer
We Never Get Away Anymore produsent
2011
Bjørn Eidsvåg
Rundt neste sving produsent
2010
DiskJokke
DiskJokke Discolated - Remixes 2007-2008 komponist;tekstforfatter
2009
The National Bank
Come on Over to the Other Side komponist;tekstforfatter
2008
The National Bank
Family komponist;tekstforfatter
2007
Jan Eggum
Hjerteknuser musiker
2007
Fenomenon
Pacific Memories - The Early Tapes komponist;utøver
2006
Diverse artister
Venn
2005
Fenomenon
In Stereo komponist;tekstforfatter
2005
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 8 Norges Fremtid
2005
The National Bank
Tolerate
2004
Maria Mena
Mellow komponist;tekstforfatter;utøver
2004
Quadraphonics
Quadraphonics tekstforfatter
2002
Preacherman's Daughter
Faded EP produsent
2002