Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

The Young Norwegians

Dannet: 1966
Splittet: 1969
Fra: Oslo

Visegruppe dannet i 1966 av Bjørn Morisse (vokal, gitar, banjo) og Lillebjørn Nilsen (vokal, banjo, mandolin, gitar, hardingfele, munnharpe, munnspill). Steinar Ofsdal (fløyter, cello, bass, hardingfele) var medlem fra 1968. TheYoung Norwegians var blant de første som koblet amerikanske toner med norske folkeviser, og de fungerte således som brobyggere mellom viseklubben Dolphins og rockemiljøet i Norge. Morisse tilbragte det meste av sin barndom i USA. Han var en tid medlem av .. Les mer..

Visegruppe dannet i 1966 av Bjørn Morisse (vokal, gitar, banjo) og Lillebjørn Nilsen (vokal, banjo, mandolin, gitar, hardingfele, munnharpe, munnspill). Steinar Ofsdal (fløyter, cello, bass, hardingfele) var medlem fra 1968. TheYoung Norwegians var blant de første som koblet amerikanske toner med norske folkeviser, og de fungerte således som brobyggere mellom viseklubben Dolphins og rockemiljøet i Norge.

Morisse tilbragte det meste av sin barndom i USA. Han var en tid medlem av Olavsguttene, og utdannet seg til illustratør. Nilsen lærte seg å spille en rekke instrumenter før han var 15, uten en eneste læretime. Det var gjennom samarbeidet med Morisse at Nilsen fikk tilnavnet Lillebjørn. Morisse var både større og eldre, og ble omtalt som Store-Bjørn, mens den yngre ble kalt Lille-Bjørn.

Som duo debuterte The Young Norwegians på TV i 1966 og fikk platekontrakt med Troll i kjølvannet av dette. Etter noen singler gikk duoen over til Triola, hvor de ga ut LP-en Things On Our Mind i 1967. Kari Svendsen deltok som gjest på en plate hvor menyen spente fra egenkomponert materiale (med engelske tekster) via klassisk musikk («Bourrée» av Bach – to år før Jethro Tull) til norske folkeviser. Morisse var tydelig inspirert av Bob Dylan, mens Nilsen hadde mer til felles med Myllarguten.

Music fulgte året etter på selskapet Polydor. Nå var Ofsdal blitt medlem, noe som førte til større variasjon i arrangementene. Materialet var i sterkere grad rettet mot norsk, eksemplifisert av Nilsens egen komposisjon «Danse, ikke gråte nå», som må regnes som en milepæl innen norsk musikk. Svein Erik Børja og Odd Løken var produsenter.

The Young Norwegians ble oppløst ved inngangen til 1969. Nilsen adopterte Lillebjørn som sitt faste navn, og startet en karriere som førte til triumfer både på egen hånd og sammen med grupper som Ballade! og Gitarkameratene. Morisse gjorde sporadiske innspillinger på egen hånd, deriblant «Om jag vore arbetslös» for plateserien Svensktoppar, men konsentrerte seg ellers om arbeidet som illustratør og tegneserieskaper. Han tør være kjent for seriestripen Glåmrik, som i en årrekke sto på trykk i Dagbladet. Ofsdal ble studiomusiker, senere plateartist på egne ben, og kjent for sin rolle i gruppene Bukkene Bruse og Gatesangerne.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Bjørn Morisse Vokal, gitar, banjo
Kari Svendsen Sang, munnharpe
Lillebjørn Nilsen Vokal, banjo, mandolin, gitar, hardingfele, munnharpe, munnspill
Steinar Ofsdal Vokal, fløyter, cello, bass, hardingfele (1968 - )