Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum
Gjør endringer

The Turns

Dannet: 1998
Også kjent som: Dinsdale
Fra: Stokke

Eksperimentelt rockeband dannet i Stokke i Vestfold i 1998 av Joakim Thorkildsen (født 1980, trommer), Anders Nilsen Tjore (født 1980, vox og gitar), Kjetil Borge (født 1980, bass) og Tore Waskaas (født 1980, keyboards) Under navnet Dinsdale gjorde tenåringskvartetten seg først bemerket i Tønsberg-området med progaffiliert indierock. En selvtitulert og egenutgitt CD trykket i beskjedne tjue eksemplarer fant veien til Roxrevyen på P3 i 2000. Her ble bandet intervjuet av Marit Karlsen og spilt en rekke ganger. I kjølvannet av dette.. Les mer..

Eksperimentelt rockeband dannet i Stokke i Vestfold i 1998 av Joakim Thorkildsen (født 1980, trommer), Anders Nilsen Tjore (født 1980, vox og gitar), Kjetil Borge (født 1980, bass) og Tore Waskaas (født 1980, keyboards)

Under navnet Dinsdale gjorde tenåringskvartetten seg først bemerket i Tønsberg-området med progaffiliert indierock. En selvtitulert og egenutgitt CD trykket i beskjedne tjue eksemplarer fant veien til Roxrevyen på P3 i 2000. Her ble bandet intervjuet av Marit Karlsen og spilt en rekke ganger. I kjølvannet av dette opptrådte de på den nystartede jazzklubben Blå samme år.

Selv om bandet denne første tiden sognet til et løst definert indiemiljø rundt Tønsberg, var Dinsdale sterkt farget av Otis Redding og andre Stax-artister, noe som pekte mot den voksende tilstedeværelsen av soul og jazz fra midten av 2000-tallet.

I forbindelse med innspillingen av The Turn E.P. i 2001, skiftet bandet navn til The Turns. Den lokale teknikeren Marius Grøtterud Egenes hjalp til med å legge ned kuttene på Haugarrock i Tønsberg ved hjelp av en firespors opptaker. Disse ble senere rikt supplert med lag av mellotron og vokalharmonier, som ga innspillingen en særegen karakter.

Utgivelsen var ment å være en langspiller, som med arbeidstittelen Leadersheep og en rekke vanskelige instrumentallåter, søkte en mørk, østeuropeisk estetikk. Etter samtaler med den ferske Tønsberg-etiketten Chewin' Pine Records, ble halvparten av sporene luket vekk til fordel for en mer spiselig popplate.

I mellomtiden kom Sarpsborg-profilen Magnus Hængsle (født 1980, gitar, trommer, keyboard og vox) til. Hængsle hadde fortid fra den akustiske duoen Arden og var med på å forme bandets identitet de neste årene.

The Turns var nær ved å slå gjennom i Norge i 2003. EP-en kom ut på nyåret og fikk mye oppmerksomhet, der særlig den toneangivende gratisavisen Natt & Dag bidro til å skape en hype rundt utgivelsen. I pressen profilerte The Turns seg selv som et nær gudbenådet outsiderband uten venner og med de beste låtene i landet.

Selvhevdelsen minnet sterkt om den Tønsbergs Planet Bee uttrykte på midten av 90-tallet, men Nilsen Tjore nektet i Universitas å ha noe med fødebyen å gjøre: ”Jeg føler ikke at vi skylder den byen noe som helst.”

Odd Henry Trønnes Lindtner (født 1980, rhodes og akustisk piano) fra Tønsberg hadde nå blitt et fullverdig medlem av bandet. Han hadde delt en fascinasjon for musikkprogrammet Fasttracker 2 med Nilsen Tjore siden 2001, men dette samarbeidet ble først integrert i The Turns ved ferdigstillelsen av EP-en.

Forventningene fra musikkbransjen var store da de i februar 2003 hadde to konserter på by:Larm i Trondheim. Opptredenen sammen med Jim Stärk og The Real Ones på den profilerte bransjekvelden ble sagt å være betraktelig svakere enn bandets heseblesende konsert med Brutal Kuk på anonyme 3B.

The Turns låt på denne tiden svært høyt og spisst, et bevisst valg for å skremme vekk uønskede tilhengere. Blant annet ble bakgårdskonsertene på Palace Grill i Oslo betegnet som akustiske katastrofer. Likevel spilte bandet dette året en rekke godt besøkte konserter rundt i landet. Kvarteret i Bergen ble avlagt to besøk.

I september 2003 inntok bandet Øysteins Grenis Grand Sport Studio i Oslo. Etter intensjonen skulle kuttene utgjøre oppfølgeren til The Turn E.P., men materialet ble imot Grenis formaninger skrotet.

Samtidig med at aktiviteten dabbet av de påfølgende årene, gjennomgikk The Turns en musikalsk metamorfose. En tiltagende interesse for jazz førte Harald Fagerheim Bugge (født 1982, sax, fløyte og klarinett) og Are Reichelt Føreland (født 1982, flygelhorn, trompet og piano,) inn i rekkene. Bugge og Føreland orkestrerte og arrangerte blåserekken, ofte melodisk knyttet til Lindtners rhodessignatur, eller som selvstendig bærende element i låtstrukturen.

Hængsle hadde sin siste opptreden på Kvarteret i Bergen i februar 2005. Som én part låtskriver ved siden av Nilsen Tjore, vokste det frem et musikalsk gap mellom de to. Han arbeidet i stedet mot en solokarriere, og ”Leaves Have Fallen” fra The Turns' konsertrepertoar endte på debutplaten Magnus Hængsle i 2006. Anders Nannestad (født 1979, gitar) tok over, men forlot bandet kort tid etter. I november 2006 sa Borge takk for seg etter en av flere konserter på Gloria Flames i Oslo.

The Turns planlegger utgivelse av en langspiller innen utgangen av 2009 med materiale bandet har pusset på de siste seks årene. Hængsle returnerte i 2008. Nilsen Tjore har de to siste årene frontet popbandet Montée.

Medlemmer

Anders Nannestad Gitar (2005)
Anders Nilsen Tjore Gitar, vokal (1998 - )
Are Reichelt Føreland Flygelhorn, trompet, piano (2004? - )
Harald Fagerheim Bugge Sax, fløyte, klarinett (2004? - )
Joachim Thorkildsen Trommer (1998 - )
Kjetil Borge Bass (1998 - 2006)
Magnus Hængsle Gitar, trommer, keyboards, vokal (2001 - 2005, 2008 - )
Tore Waskaas Keyboards (1998 - )

Utgivelser (album)

The Turns
Out
2011

Utgivelser (singel/EP)

The Turns
Turn EP
2003