Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

The Shirrows

Dannet: 1962
Splittet: 1966
Fra: Trondheim

Av alle trøndergruppene var det bare The Shirrows som var i stand til å skape hysteriske tilstander på de trønderske rockescenene. Ja, tilnærmet Beatles-tilstander skapte dette bandet i sin storhetstid, og ryktene går fortsatt om jenter som stormet scenen og nærmest gjorde Beatles for småkarer å regne. The Shirrows hadde sin egen image, de hadde lengst hår og var såpass rebeller av sin tid at de ble lagt merke til. Og gruppens nå så legendariske singel, ”Jenny Jenny” fra 1964,.. Les mer..

Av alle trøndergruppene var det bare The Shirrows som var i stand til å skape hysteriske tilstander på de trønderske rockescenene. Ja, tilnærmet Beatles-tilstander skapte dette bandet i sin storhetstid, og ryktene går fortsatt om jenter som stormet scenen og nærmest gjorde Beatles for småkarer å regne. The Shirrows hadde sin egen image, de hadde lengst hår og var såpass rebeller av sin tid at de ble lagt merke til. Og gruppens nå så legendariske singel, ”Jenny Jenny” fra 1964, gnistret det beat & piggtråd av så det var en ren fornøyelse. Samme kveld som singelen ble spilt inn, nemlig den 24. oktober 1964 i ABC Studio i Oslo, spilte de også inn låter som ”You Better Move On” og ”Shakin’ All Over”. Alle disse opptakene demonstrerer til fulle gruppens spilleglede. Bandet ble dannet tidlig i 1962, og da med denne besetningen;

Stein Wangsmo (bass)
Tom Hovde (gitar)
Geir Johansen (sang, gitar)
Kjell Myhre (trommer)

Etter et par måneder med øving debuterte The Shirrows på Folkets Hus, Ler, 17. mai 1962. Myhre ga seg etter et par år, og inn som ny trommeslager kom Leif Raanes, etter at Øystein Dillan Vardehaug hadde slått trommer ved et par anledninger. Med denne besetningen spilte de som oppvarmingsband for engelske Zombies i Nidarøhallen, 28. september 1964. Engelskmennene hadde nettopp gitt ut singelen ”She’s Not There”, og de åpnet europaturneen i Trondheim. Men lokalpatriotismen var stor, og engelskmennene ble, mer eller mindre, jaget av scenen, skal vi tro de som var tilstede. The Shirrows var det første bandet i Trondheim som lot håret vokse, og de spilte mye på sin provoserende oppførsel og sceneopptreden. Det resulterte som regel i hysteriske tilstander der de spilte.

Utrolig nok fikk ikke dette glimrende beatbandet med seg en eneste seier i Trøndersk Mesterskap. I 1964 fikk bandet en tredjeplass, mens gruppen året etter delte andreplassen med The Saunters. Lørdag 6. november 1965 var det lokal uttaking til Nordisk Mesterskap som fant sted i Nidarøhallen. Den vant The Shirrows foran The Saunters og The Sparrows. The Pussycats underholdt i pausen og det var en stemning i salen som det snakkes om den dag i dag. De 2500 publikummerne huiet og skrek, og taket var i ferd med å løfte seg i ærverdige Nidarøhallen. Selv om ordensvernet gjorde sitt beste for at arrangementet skulle foregå så knirkefritt som mulig, rakk en av gjestene å slå på brannalarmen. Under finalen i Oslo fikk The Shirrows en hederlig tredjeplass, Oslobandet Public Enemies stakk av med seieren.

Sommeren 1965 var det duket for turne. Det hele startet i Volda, lørdag 3. juli. Turneen gikk sørover til Vestlandet, til Bergen videre til Stavanger, Kristiansand, Arendal og Porsgrunn, der det hele ble avsluttet lørdag 7. august. Bandet skapte ville og hysteriske tilstander, og vi kan med rette betegne The Shirrows som et av datidens aller beste rockeband.

Avskjedskonserten til The Shirrows ble holdt i Studentersamfundet fredag 21. oktober 1966. Denne kvelden spilte også The Saunters og The Firestones, og Firestones ble i den anledningen kalt for det siste skuddet på stjernehimmelen. I tillegg opptrådte Leslie fra Sør-Afrika. Inngangsbilletten denne kvelden: Kr. 4,-.

Wangsmo og Johansen gikk til The Saunters, mens Tom Hovde ble popstjerne i Oslobandet Blue Secrets. Senere kom han som kjent tilbake og startet Tom And The Wild Set. Leif Raanes tok en kort pause, før han ble med i Danny Ford And The Spiders. Den tidligere Rodkinsbassisten Terje ”EMI” Eriksen tok også sporadiske vokaljobber med The Shirrows.

The Shirrows har et ettermæle mange kan misunne dem og gruppens manager, Audun Tylden, gjorde en glimrende jobb for dette bandet. Bandet har, når anledningen har bydt seg, samlet troppene til felles glede. Den dag i dag hender det at de blåser støvet av instrumentene og seg selv og slår an akkordene på ”Jenny Jenny”, selv om hårfestet er noe høyere i dag. Men vi lever lenge på minnene, for The Shirrows var kanonbra for sin tid.

Biografien er hentet fra boka "Beat og piggtråd i Trondheim" av Terje Nilsen.

Medlemmer

Geir Johansen Vokal, gitar
Kjell Myhre Trommer (1962 - 1964)
Leif Raanes Trommer (1964 -)
Stein Wangsmo Bass, vokal
Tom Hovde Gitar, vokal

Medvirker på

Diverse artister
Norsk Rocks Skattkammer - Vol. 1 (Trondhjæm Trondhjæm)
2001
Diverse artister
Raveyard Paradise: Norsebeat flashback 1964-1967
1995
Diverse artister
Trondhjæm, Trondhjæm
1987
Diverse artister
Hot Socks (Norway Rocks)
1975