Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

The Rambelins

Dannet: 1987
Splittet: 1996

Rockeband startet i 1987 bestående av medlemmer fra Fredrikstad og Bergen. Gruppen var et resultat av at de fem musikerne hadde bodd lenge i kollektiv, og i denne tiden forsøkt seg på forskjellige stilformer før de kom frem til det musikalske uttrykket de ble kjent for: amerikansk, akustiskpreget rock med sterke røtter i country. Selv om Rambelins var et band i ordets rette forstand, er det i ettertid mest kjent for å ha vært startstedet til produsent og låtskriver .. Les mer..

Rockeband startet i 1987 bestående av medlemmer fra Fredrikstad og Bergen. Gruppen var et resultat av at de fem musikerne hadde bodd lenge i kollektiv, og i denne tiden forsøkt seg på forskjellige stilformer før de kom frem til det musikalske uttrykket de ble kjent for: amerikansk, akustiskpreget rock med sterke røtter i country. Selv om Rambelins var et band i ordets rette forstand, er det i ettertid mest kjent for å ha vært startstedet til produsent og låtskriver Kyrre S. Fritzner (vokal, gitar, piano).

Rambelins hadde sin begynnelse i bergensbandet Uncle Sam’s Wigwam Party, som ble dannet i 1987 da Kyrre S. Fritzner ved en tilfeldighet havnet i Bergen. Der ble han snart kjent med fire målbevisste, unge menn: Kjetil Melkersen (gitar, vokal), Finn Gunnar Bårdsen (gitar), Ketil E. Pedersen (bass) og Richard Strømsnes (trommer). Denne kvintetten spilte hardrock inspirert av band som Aerosmith og Georgia Satellites, og kom så langt som å varme opp for kanadiske The Call på deres norgesturné i 1988. Etter turneen sluttet Bårdsen for å starte Sarina Nut Company. Ny gitarist ble Yngvar Flatøy.

Uncle Sam’s Wigwam Party ga ut en LP like før jul i 1990 på eget selskap, med Yngve Sætre som produsent, og året etter flyttet hele bandet til Oslo. De to påfølgende årene gikk med til å finne en ny stilretning. Den harde rocken måtte sakte men sikkert vike for et mer originalt uttrykk, der akustiske instrumenter i stor grad erstattet de elektriske gitarene (uten at de ble utelatt av den grunn). Et navneskifte ble også nødvendig, og valget falt på The Rambelins – en omskriving av det engelske ordet rambling som betyr omstreifing.

Stil- og navneskiftet ga resultater: EMI ga gruppen platekontrakt, og albumet Into The Woods ble lansert i september 1993. Pressen berømmet bandet for melodisk teft, musikalsk overskudd og artistisk troverdighet, mens Fritzner ble omtalt som en oppsiktsvekkende vokalist i norsk målestokk. Fritzner sto også for alt materialet, med litt hjelp av Melkersen. Albumet ble innspilt i Stockholm med Dag Lundquist som medprodusent, og ble nominert til Spellemannprisen.

Oppfølgeren Spirit And Soul forelå allerede året etter. I mellomtiden hadde Fritzner markert seg som suksessprodusent for deLillos på albumet Neste sommer, og dette hadde klare påvirkninger for lydbildet på Rambelins’ andre album. Fokuset var rettet mot et enkelt og direkte uttrykk, mens Fritzners låter var enda mer fengende og radiovennlige. Dessverre uteble suksessen, og i løpet av 1996 gikk Rambelins fra hverandre.

The Rambelins var det første norske bandet som spilte på bransjetreffet South By South-West i Austin, Texas (1995).

Fritzner fortsatte som produsent og låtskriver for andre artister, og markerte seg sterkt med mange av de største navnene i norsk popbransje. Flatøy flyttet tilbake til Bergen og var en tid medlem av Logikal, mens de øvrige tre medlemmene ble igjen i Oslo, hvor de involverte seg med ymse musikalske prosjekter. Melkersen var en periode med i CC Cowboys, og han og Strømsnes spiller i 5460 Husnes.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Finn Gunnar Baardsen Gitar ( - 1988)
Ketil E. Pedersen Bass
Kjetil Melkersen Gitar, vokal (1991 - 1996)
Kyrre Fritzner vokal, gitar,låtskriver
Richard Strømsnes Trommer
Yngvar Flatøy Gitar (1988 - )