Matched: artister/(.*)

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

The Beatniks

Dannet: 1961
Også kjent som: Beatniks + New Beatnicks + The Beatnicks + Beatnicks
Fra: Oslo

Rockeband fra Oslo dannet i 1961. I sitt første tiår gjennomgikk gruppen en rivende utvikling fra å være et rent instrumentalband à la The Shadows til å bli et progressivt rock-ensemble med nytt hjemland (Frankrike) og ny identitet ( Titanic). Underveis skiftet bandet skrivemåte i navnet fra Beatniks til Beatnicks, og i en periode kalte de seg også New Beatnicks. Rundt regnet 20 forskjellige medlemmer var innom bandet i løpet av 60-tallet. Beatnicks opphørte å eksistere i august 1969, da.. Les mer..

Rockeband fra Oslo dannet i 1961. I sitt første tiår gjennomgikk gruppen en rivende utvikling fra å være et rent instrumentalband à la The Shadows til å bli et progressivt rock-ensemble med nytt hjemland (Frankrike) og ny identitet (Titanic). Underveis skiftet bandet skrivemåte i navnet fra Beatniks til Beatnicks, og i en periode kalte de seg også New Beatnicks. Rundt regnet 20 forskjellige medlemmer var innom bandet i løpet av 60-tallet. Beatnicks opphørte å eksistere i august 1969, da bandet emigrerte til Frankrike og skiftet navn til Titanic.

Etter en mimrekonsert på Jordal Amfi sommeren 1982 valgte Svein Finjarn og Carsten Deberitz å gjenforene Beatniks slik gruppen opprinnelig var; et instrumentalband med et og annet vokalt nummer på repertoaret. De har siden holdt det gående som et orkester med like mye country som gammelpop og instrumentalrock på menyen, og er således et av Norges lengstlevende band.

Finjarn hadde spilt med en rekke band før han tidlig i 1961 ble medlem av The Lightnings, sammen med Stein Jordbrånen (rytmegitar), Truls Lorck (trommer) og Thore Fronth (bass). Han fant ordet beatnik i ei lommeordbok, og overtalte bandet til å skifte navn. Det nydøpte Beatniks vant en talentkonkurranse i Oslo våren 1961. Den første av mange utskiftninger i besetningen fant sted da Fronth ble erstattet av Carsten Deberitz.

Gruppen platedebuterte i 1962 med singlen «Flickorna i Småland»/«Stumbeling Guitars» på etiketten Viking Music. Single nummer to kom i september 1962 «Johan på Snippen» (med produsent Kjell Karlsen på piano)/«Mars One». De var også med i filmen Sønner av Norge kjøper bil, hvor de backet Grynet Molvig.

Med ny rytmegitarist, Oddvar Gundersen fra The Screamers, vant de skandinavisk mesterskap for shadowsband 31. mars 1963. De spilte tre låter i finalen – «Istanbul», «In A Persian Market» og «Sabre Dance» – og disse ble spilt inn for EP-en The Beatniks Fly Middle East, utgitt i mai 1963. Fjerde låt på EP-menyen var «Turkish Sallad».

I september 1963 kom enda en single – «Under Paris himmel»/«Don’t Go Away». Ved inngangen til 1964 forandret de stavemåten i navnet til Beatnicks, og musikken ble nå dreid mot mer tidsriktig britisk rock. Et eget Beatles-show ble innøvd (gruppen hadde truffet The Beatles i Gøteborg høsten 1963), og ellers på repertoaret sto låter fra Kinks, Animals, Searchers og Rolling Stones.

Finjarn sluttet i mai 1965 for å bli medlem av Blue Secrets og ble erstattet av Freddy Lindquist fra Gibbons. Den nye besetningen rakk å spille sammen et år, før gruppen gikk inn i en periode dominert av utskiftinger. Deberitz og Lindquist trakk seg, og Svein Finjarn kom tilbake. Han inviterte med seg Kjell «Kjaperud» Asperud (vokal) og Finn John Andresen (sologitar). Med Arild Krosby som fast bassist, i hvert fall for et år, sto denne utgaven av Beatnicks for fabelaktige tolkninger av datidens hits.

Beatnicks tilbrakte stadig mer tid i Danmark. I 1968 var det bare Lorck og Kjaperud som var igjen av tidligere medlemmer. Finjarn hadde hoppet av for andre gang – nå for å bli medlem av Vanguards. Nye medlemmer var Janne Løseth (gitar) fra Pussycats, Kjell Aas (orgel) fra Mojo Blues og Tore Syvertsen (bass). Freddy Lindquist ga ut soloalbumet Menü i 1970.

I januar 1969 sluttet Janne Løseth, og Freddy Lindquist kom tilbake for et halvt års tid. Denne besetningen laget gruppens siste single; en versjon av Motown-slageren «Reach Out (I’ll Be There)», utgitt i Danmark. Deler av besetningen dannet gruppen Jumbo i Norge. Den resterende kvartetten – Lorck, Kjaperud, Aas og Løseth – flyttet til Tyskland, senere Frankrike, ansatte engelskmannen Roy Robinson som vokalist og etablerte seg først som Norwegian Wood, men landet på navnet Titanic.

22. august 1982 deltok en seksmannsutgave av Beatnicks på en stor konsert på Jordal Amfi. Dette inspirerte Finjarn og Deberitz til å starte opp igjen Beatniks – uten c. En ny besetning ble satt sammen, bestående av Finjarn, Deberitz, Per Bakkelund (trommer), Iain Snowdon (gitar, vokal) og Olav Færø (keyboards). Denne kvintetten laget LP-en Cadillac i 1985, produsert av Nils B. Kvam.

I 1986 møttes kvartetten Finjarn, Deberitz, Lorck og Gundersen i studio for å spille inn en ny versjon av «Istanbul» i anledning gruppens 25-årsjubileum. Innspillingen ble inkludert på en maxi-EP med fire kutt, der de øvrige tre kuttene var spilt inn med 86-utgaven av Beatniks. I 1992 laget gruppen en CD til en innsamlingsaksjon for båten M/TR Njord, som forliste utenfor Svalbard. Opplaget ble begrenset til 2000 eksemplarer, noe som gjør denne platen til den mest sjeldne i Beatniks’ diskografi.

Martinsen og Amundsen trakk seg innen Beatniks gikk i studio for å lage neste plate. Nye medlemmer var Tom Arild Anderson (keyboards) og Kjell Jørung (vokal), og med Stephen Ackles som gjest ga gruppen ut Jukebox Swing i 1996. Platen innledet den mest aktive perioden i platekarrieren til Beatniks – 35 år etter starten!

Høsten 1996 gikk en gammel drøm i oppfyllelse: Beatniks fikk spille inn plate med to av musikerne fra Elvis Presleys første band – legendariske Scotty Moore (gitar) og D.J. Fontana (trommer) – samt vokalgruppen The Jordanaires. Albumet Elvis Pres­ley Is Alive And Well ble gitt ut i anledning Elvis’ fødselsdag 8. januar 1997. Stefan Tarlowski (gitar) begynte i bandet, og to CD-er fulgte i 1999: Cross Country og Into The Shadows, som var den mest rendyrkede Beatniks-platen gruppen hadde laget siden EP-en i 1963. 40-årsjubileet ble feiret med en dobbel samle-CD inneholdende alle de beste opptakene og en rekke godbiter fra arkivene.

I 2006 døde Carsten Deberitz etter et kort sykeleie, 61 år gammel. 50-årsjubileet ble markert med en dobbel samling der to sanger var helt nye og innspilt av 2011-besetningen: Svein Finjarn, Per Bakkelund, Tom-Arild Andersson, Kjell Jørung og Bjørn Jensen (gitar, saksofon). Jørung forlot Beatniks i 2012, da Erik Thoen (Undertakers Circus) ble ny bassist.

I 2017 ble The Beatniks nok en gang reorganisert med bestning Svein Finjarn (gitar, sang), Per Bakkelund (trommer), Tom-Arild Andersson (piano, sang), Bjørn Jensen (gitar, saksofon, sang), Per-Fredrik Kjølner (gitar, sang) og Bjørnar Strøm (bass, sang).

Medlemmer

Arild Krosby Bass
Bjørn O. Jensen Gitar, saksofon
Bjørnar Strøm Bass (2017 - )
Carsten Deberitz Bass (1961-64) (1982-2006)
Dag Anders Sandell Bass
Dag Larsen Orgel (Januar - Juli 1964)
Erik Thoen Bass (2011 - 2016)
Finn John Andresen Gitar (1966 - 1967)
Freddy Lindquist Gitar (1965-1966)
Iain Snowdon Gitar
Ingar Schaug Keyboards
Ivar Weido Hovden Gitar
Jan Widlund Bass
Janne Løseth Gitar
John Lorck Trommer (1961-1969)
Kåre Haugen Vokal (1963-64)
Kjell Aas Orgel
Kjell Asperud Vokal
Kjell Jørung Vokal
Krist Juel Keyboards
Morten Richardson Trommer
Odvar Gundersen Gitar (1962 - 1966)
Olav Færø Keyboards
Per Bakkelund Trommer
Per Ewald Amundsen Keyboards
Per Fredrik Kjølner Gitar (2017 - )
Per Frost Gitar
Per Olsen Gitar
Roy Robinson Vokal
Stefan Tarlowski Gitar
Stein Jordbrånen Gitar (1961-62)
Svein Finjarn Gitar (1961 - 1964) (1982 - )
Terje Andresen Bass
Terje Antonsen Gitar, saksofon
Tom Friberg Gitar
Tom-Arild Andersson Keyboards
Tore Syvertsen Bass
Walter Kavli Bass
Øystein Vetle Martinsen Gitar