Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Termisk Sammenbrudd

Dannet: 1982
Splittet: 1982
Fra: Bodø

Synthbasert postpønkprosjekt fra Bodø, bestående av Petter Pogo (aka Petter Taranger, f. 1963, synth, vokal, ex- Hjertesvikt AS, Ny Gate, senere blant andre Jokke & Valentinerne) og Kmysle (aka Ivar Arnesen, synth, gitar) som deltok på et Kjellerrock-arrangement på ungdomsklubben Gimle i juni 1982. Idéen bak konseptet var å ikke ha noen idé i det hele tatt, totalimprovisasjon var greia. 'Termisk sammenbrudd' er en betegnelse på en transistor som får for mye strøm og dermed bryter sammen av.. Les mer..

Synthbasert postpønkprosjekt fra Bodø, bestående av Petter Pogo (aka Petter Taranger, f. 1963, synth, vokal, ex- Hjertesvikt AS, Ny Gate, senere blant andre Jokke & Valentinerne) og Kmysle (aka Ivar Arnesen, synth, gitar) som deltok på et Kjellerrock-arrangement på ungdomsklubben Gimle i juni 1982. Idéen bak konseptet var å ikke ha noen idé i det hele tatt, totalimprovisasjon var greia.

'Termisk sammenbrudd' er en betegnelse på en transistor som får for mye strøm og dermed bryter sammen av varmeutviklingen. Duoen likte begrepet og opplevde at det hadde en underliggende samfunnskritikk, og valgte å bruke som prosjektnavn til å lage improvisert musikk.

De improviserte fram to lange låter, den fem minutter lange instrumentalen 'Angst' og den ti minutter lange 'Salami'. Selskapet B.Rock tok opp denne opptredenen, og ga ut 'Angst' på samlekassetten Null Problem, samme år. 'Salami' kom året etter på samlekassetten Qu'est-ce qu'il y a?Tore Stemlands selskap Requiem. Begge låtene er basert på repeterende synthtemaer, den ene er en ren synth-instrumental, den andre ble i fanzina Konstruksjon #2 omtalt som ”en ode til påleggets pris'.

Senere fortsatte Pogo sporadisk å bruke navnet Termisk Sammenbrudd, blant annet da han laget musikk til en ballettforestilling av Amanda Staggell, samt under en performance på kunstutstillingen Ung Cooltur i Bodø Kunstforenings lokaler på Bodø Svømmehall i 1984.

I svømmehallen mic’et han opp lufteanlegget og skrudde på tonekontrollene på en mikser for å forandre lyden underveis. Han moret seg over folks reaksjon, og opplevde det å bruke en ikke-organisert lydkilde til å lage 'musikk' som ganske befriende. Denne performancen var enda mer spontan enn Gimle-opptredenen på grunn av lufteanleggets rolle i lydbildet.

Tilsvarende gjorde han under navnet Pogomono for en utstilling til René Hamell ved en senere anledning, men da med kassettopptak fra filmer han likte. Det hele ble klippet sammen og avspilt på to kassettspillere med autorevers slik at det hele gikk i konstant loop. Kassettspillerne var ikke helt synkronisert, den ene gikk litt fortere enn den andre. Dermed utviklet det hele seg til en stadig pulserende og varierende mix som stod og spilte i én uke på Galleri GUN på Grünerløkka i Oslo.

Termisk Sammenbrudd-navnet ble også brukt under flere demoinnspillinger. Det eneste av dette som er kommet ut er låten 'One Minute Digital Disco', som først kom på Requiem-kassetten Untitled og senere på LP-en Can A Butterfly Smash A Wheel?

Pogo og Kmysle har syslet med tanken om gjenforening ved flere anledinger, men foreløpig har dette ikke konkretisert seg.

Medlemmer

Ivar Arnesen Synt, gitar
Petter Pogo Synth, vokal

Medvirker på

Diverse artister
Can A Butterfly Smash A Wheel
1987
Diverse artister
Qu'est-ce qu'il y a?
1983
Diverse artister
Null Problem
1982