Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Gjør endringer

Teddy Nelson

Født: 23. august 1939
Død: 8. juni 1992
Også kjent som: Terje Nielsen
Fra: Bergen

Terje Nielsen, countrysanger, gitarist og komponist, 23.8.1939-8.6.1992, født i Bergen. Teddy Nelson var en særpreget artist som klarte å bringe humor og lokal koloritt inn i norsk country, og som klarte å markere seg i USA med sin umiskjennelige, lett nasale vokal. I en tid da country & western var skjellsord blant norske musikkjournalister, var Teddy Nelson stolt over å synge country og kle seg i cowboyklær. Han var en artist som aldri tok seg selv høytidelig, og som aldri brydde.. Les mer..

Terje Nielsen, countrysanger, gitarist og komponist, 23.8.1939-8.6.1992, født i Bergen. Teddy Nelson var en særpreget artist som klarte å bringe humor og lokal koloritt inn i norsk country, og som klarte å markere seg i USA med sin umiskjennelige, lett nasale vokal.

I en tid da country & western var skjellsord blant norske musikkjournalister, var Teddy Nelson stolt over å synge country og kle seg i cowboyklær. Han var en artist som aldri tok seg selv høytidelig, og som aldri brydde seg om hva musikkpolitiet måtte mene. Han så det som sin viktigste oppgave å underholde publikum. Var man på dans med Teddy Nelson, var man garantert å komme i godt humør. I tillegg laget han et knippe plater som rager høyt i norsk countryhistorie.

Teddy Nelson hadde sin første opptreden i 1955 sammen med gruppen Gille Sving, og debuterte på plate i 1964 med singelen «Norway Jon». Frem til 1970 laget han tolv singler, først med The Apaches og senere med Vega Four og Western Jubilee som backing. Mange av sangene som ble innspilt, var skrevet av Fredrik Friis, som for eksempel «Norway Jon», «Gringos gitar» og «Jeg reiste ut en gang». Platene ble utgitt på etiketten Columbia.

Det fulgte et lite opphold fra platebransjen tidlig på 70-tallet før Teddy Nelson fikk kontrakt med Arne Bendiksen og slo gjennom med sin norske versjon av den amerikanske cajun-klassikeren «Diggy Liggy Lo». Innspillingen ble gjort våren 1974 med Flying Norwegians som backingband, og i flere år fremover brukte han dette bandet på platene sine under navnet Flyvende Nordmenn. Resten av innholdet på hans første LP, Diggy Liggy, ble innspilt i september 1976, med Jarle Zimmerman og Hallvard Kvåle som produsenter. LP-en signaliserte noe helt nytt innen norsk country. Teddy Nelson koblet den amerikanske musikkformen med heilnorsk folklore og avlet frem en særpreget stil. Tekstene var i all hovedsak på strilemål.

«Diggy Liggy» ble Teddy Nelsons store gjennombrudd, og han fulgte opp suksessen med blant annet «Dans, dans», «O’ Boy», «Oksefestival» og «Låvedans». Cato Sanden var produsent for de tre LP-ene Jippi tai ooh (1977), Point Of Departure (1978) og Teddy Nelson (1979). I juni 1979 dro Teddy Nelson til Nashville for å gjøre sin første av mange plateinnspillinger der. De første platene var Weaver Of Dreams (1980) og Nashville In My Heart (1980), begge med Johnny Dollar som produsent.

Fredrik Friis skrev mange av tekstene for Teddy, og var også produsent på albumene I lusekofte og sixpence (1981) og Lookin' For The Good Times (1983). Begge disse ble innspilt i Danmark med danske musikere. Honky Tonk Man (1985) og 10 Teddy (1986) ble innspilt i Norge med Glenn Tharaldsen som produsent.

Deretter satset Teddy Nelson mer på USA, med konserter og innspillinger i Nashville. Nick Borgen var produsent på American Dreamer (1989), et album som ble laget i både Norge, Sverige og USA, mens Bill Anderson jr. ble Teddys faste produsent og partner de siste årene.

Teddy Nelson opptrådte mye i sin lange karriere. Han fikk æren av å opptre på Grand Ole Opry – det legendariske konserthuset i Nashville – og han laget plater sammen med den amerikanske sangerinnen Skeeter Davis, som skrøt uhemmet av Nelson på omslaget til Millions Of Miles (1990). Han fikk også sin egen fanklubb i USA, og ble flere ganger nominert til Spellemannprisen. I tillegg ble han hedret med mange utmerkelser i USA og Europa.

Våren 1991 ble Teddy Nelson rammet av kreft. Sykdommen satte naturlig nok en demper på aktivitetsnivået, men Nelson nektet å gi seg. Han satt i garderoben, klar til å gå på scenen, da han døde 8. juni 1992.

Teddy Nelsons sønn Rudi Nielsen fører arven videre med sitt eget band. Rudi debuterte med et sangnummer på farens album, Teddy Nelson, i 1979, og spilte trommer med ham fra 1982 til 1989. På 90-tallet startet han sitt eget Rudi Nelson Band, som han så langt har gitt ut to CD-er med. Den ene av disse er en hyllest til faren.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

The Apaches