Gjør endringer

Tax Free

Etter oppløsningen av Future Sounds i 1966 slo Chaim Leitner seg sammen med Einar Solem. Disse to fant fort ut at de hadde de samme idéene og ambisjonene, nemlig å skape en slags «supergruppe». Chaim tok med Kjell Arne Hagen fra Keeday Set, som på den tiden var sett på som en gitarist i toppklasse. Det tok bandet nesten seks måneder å komme frem til hvilke musikere som skulle være med, men til slutt var.. Les mer..

Etter oppløsningen av Future Sounds i 1966 slo Chaim Leitner seg sammen med Einar Solem. Disse to fant fort ut at de hadde de samme idéene og ambisjonene, nemlig å skape en slags «supergruppe». Chaim tok med Kjell Arne Hagen fra Keeday Set, som på den tiden var sett på som en gitarist i toppklasse.

Det tok bandet nesten seks måneder å komme frem til hvilke musikere som skulle være med, men til slutt var besetningen klar: Einar Solem (sang, gitar), Kjell Arne Hagen (sologitar), Øyvind Hansen (trommer) og Svein Helgesen (bass).

Gruppen flyttet inn i et øvingslokale på Gressvik. Her ble de formet både musikalsk og utseendemessig. Det må vel sies at denne gruppen var en av de første med image i dagens betydning av ordet. Det var ikke tilfeldig hvordan gruppemedlemmene så ut; det var hele tiden en klar innpeiling på det annet kjønn.

Navnet Tax Free kom frem under en spørreundersøklse blant musikerne i Moss - det var ikke noe utpreget musikermiljø i Fredrikstad på den tiden. De fleste av de lokale musikerne holdt til i Moss. Chaim hadde satt opp en liste over aktuelle navn, og av disse fikk Tax Free flest stemmer.

Etter to år i «kjelleren» var Tax Free klar til å ta av. Debutkonserten ble holdt på Blinken i Moss 23. januar 1969. På denne konserten satte de publikumsrekord. Tax Frees neste konsert var på Club Rondo på Skansen i Oslo 22. februar. Her skulle de varme opp for et større osloband, men Tax Free kom for sent, så det ble i stedet oslobandet som varmet opp for dem.

2. mars 1969 vant bandet Østfoldmesterskapet i pop på Grand-Kroa i Sarpsborg. Nå begynte folk virkelig å få øynene opp for bandet.

Høsten 1969 kom Chaim med idéen om å putte Inge Østensen, som hittil hadde vært roadie (en som er med bandet på jobbene deres og tar seg av rigging av utstyr o.l.) for bandet, inn som femtemann i Tax Free. Han skulle ta over basspillingen for Svein Helgesen, som igjen skulle ofre seg helt for sangen sammen med Einar.

Gruppen var i høy grad basert på sang. Chaim ville også ha Inge med i gruppen fordi han hadde et sterkt image. Han så bra ut, hadde langt hår og ville uten tvil gjøre lykke hos jentene.

Etter noen måneder med denne sammensetningen, sluttet Svein Helgesen, tett etterfulgt av Øyvind Hansen. Inge tok helt over Sveins plass, men nå kom problemet med å skaffe ny trommeslager. Etter noen måneder med forskjellige kandidater, kom de til slutt frem til Svein Andersen som erstatter for Øyvind.

Bandet ble etter dette både tyngre og mer imagepreget. Gruppen forandret seg fra å være en ren pop-soul-blues-gruppe til å bli mer rock- og bluesinfluert. Dessuten ble stemmebruken utviklet. Flerstemt sang og kor ble brukt jevnt over.

Tax Free ble en veldig populær gruppe i Oslo og Trondheim. Her spilte de på de steder det var mulig for et band å spille. De reiste også mye rundt i Østfold og skiensområdet.

I april/mai 1971 sluttet Svein Andersen, og inn kom Per Ivar Johansen. Per Ivar var allerede på den tiden sett på som en seriøs musiker og «knallbra» trommeslager. Med ham ble gruppen løftet atskillige hakk, fra å være et lokalt band til å bli nasjonalt. 5. september spilte de på Chateau Neuf, senere på Club 7. Tax Free fikk nå adgang til alle de spillestedene som virkelig betydde noe den gang.

Høsten 1971 dro bandet på norgesturné helt opp til Mosjøen og Mo i Rana. I Trondheim deltok de som headliner på Småbergafestivalen og hadde band som Prudence med Åge Aleksandersen og Terje Tysland som oppvarming. Fra Trondheim dro de til Bergen og Oslo.

Foruten å være manager for Tax Free hadde Chaim våren 1970 startet plateselskapet NRC, og ville ha Tax Free til å gi ut en singel her. I februar 1972 dro bandet til Arne Bendiksens studio i Oslo for å spille inn låtene ”Riverside” og ”All in vain”. Dette var så hastig bestemt at bandet ikke hadde rukket å skrive ferdig låtene før de dro. Inge måtte sitte og skrive de siste linjene på ”Riverside” i bussen på vei til Oslo. Singelen kom ut i juni 1972.

Etter hvert tok Inge og Kjell Arne mer og mer over låtskrivingen fra Einar. Per Ivar sluttet opp om det materialet som de to skrev, mens Einars ble nedstemt. Dette førte til en fiendtlig stemning innad i bandet, og da Inge høsten 1972 dro i siviltjenste røk bandet.

Utgivelser (singel/EP)

Tax Free
Riverside / All in vain
1972

Medvirker på

Diverse artister
Plankerock – Fredrikstads rockehistorie 1959-1988
1990