Matched: artister/(.*)
Gjør endringer

Tanabreddens Ungdom

Dannet: 1973
Også kjent som: Deatnogátte Nuorat
Fra: Tana

Popgruppe fra Tana dannet i 1973 av Leif Wigelius (gitar). Wigelius hadde tidligere opptrådd alene med egne oversettelser til samisk av poplåter som «Dollarjavr» («Yellow River») og «Gukkin Lullin» («Five Hundred Miles Away From Home»). Etter hvert kom Hartvik Hansen, Ingvald Guttorm og Irene Pettersen med, og de var alle sammen interessert i å bruke joiken i en mer moderne musikalsk drakt. De begynte forsiktig, med gitar, belteslag istedenfor tamburin og med joik. Dette fenget den samiske ungdom og.. Les mer..

Popgruppe fra Tana dannet i 1973 av Leif Wigelius (gitar). Wigelius hadde tidligere opptrådd alene med egne oversettelser til samisk av poplåter som «Dollarjavr» («Yellow River») og «Gukkin Lullin» («Five Hundred Miles Away From Home»). Etter hvert kom Hartvik Hansen, Ingvald Guttorm og Irene Pettersen med, og de var alle sammen interessert i å bruke joiken i en mer moderne musikalsk drakt. De begynte forsiktig, med gitar, belteslag istedenfor tamburin og med joik. Dette fenget den samiske ungdom og de utviklet etter hvert sin egen «sound» basert på popinstrumenter, men med sterk forankring i den samiske musikktradisjonen.

De platedebuterte i 1974 og ble raskt kjent over hele Norge og i Sverige og Finland. Fra debutplaten ble «Gamle minner = Boares mui 'to» og «Deatnu Majja» populære og var innom Norsktoppen. På denne platen spiller også Sture Janson, Svein Christiansen og Steinar Ofsdal. Wigelius sluttet i gruppen etter denne utgivelsen. Tanabreddens ungdom fortsatte og ble utvidet med Tore Aslaksen. Musikken ble dreiet i retning mot country.

I 2001 kom en samleplate med musikken fra denne besetningen.