Matched: artister/(.*)
Gjør endringer

Taake

Dannet: 1991
Også kjent som: Thule
Fra: Bergen

Taake er et norsk svartmetallband fra Bergen som ble startet i 1991 av Hoest (Ørjan Stedjeberg, f. 24.9.1977), da under navnet Thule. Foruten Hoest, som komponerer musikk og trakterer alle instrumenter i studio, besto Taake i 2009 av Skagg (Stian Lægreid, gitar, f. 2.5.1978), Skrubb (gitar), Aindiachai (gitar), V'gandr (Ørjan Nordvik, bass, f. 21.11.1977) og Thurzur (Jan Atle Lægreid, trommer, f. 1982). Taake er velkjent for sin melodiøse og mørke svartmetall med klare referanser til folkemusikk. Tekstene fremføres på norsk og er.. Les mer..

Taake er et norsk svartmetallband fra Bergen som ble startet i 1991 av Hoest (Ørjan Stedjeberg, f. 24.9.1977), da under navnet Thule.

Foruten Hoest, som komponerer musikk og trakterer alle instrumenter i studio, besto Taake i 2009 av Skagg (Stian Lægreid, gitar, f. 2.5.1978), Skrubb (gitar), Aindiachai (gitar), V'gandr (Ørjan Nordvik, bass, f. 21.11.1977) og Thurzur (Jan Atle Lægreid, trommer, f. 1982).

Taake er velkjent for sin melodiøse og mørke svartmetall med klare referanser til folkemusikk. Tekstene fremføres på norsk og er skrevet i runer i bookletene.

Bandet er et av flere norske band som bruker 'True Norwegain black metal'-merkelappen på utgivelsene sine. Det symboliserer at dette er ekte satanisk svartmetall, og viser en distanse til den etter hvert veldig omfattende delen av svartmetall som ikke forholder seg til de opprinnelige sjangerreglene. Andre band som bruker denne merkelappen er for eksempel Gehenna, Krypt og Carpathian Forest.

Lyrisk konsentrerer Taake seg om negativitet og mørke, og er av sjangerens mest ekstreme holdningsmessig. Voldtekt og drap går igjen i flere av sangene. Hoest har selv sonet flere voldsdommer, noe som til tider har gjort at bandet har vært ineffektivt.

Under navnet Thule ga de ut sine to første demoer, Der vinterstormen raste (1993) og Omfavnet av svarte vinger (1994). I 1995 skiftet de navn til Taake og ga ut demoen Manndaudsvinter. Denne ble etterfulgt av EP-en Koldbrann i Jesu Marg året etter.

Taakes første album, Nattestid ser porten vid, kom i 1999 på Wounded Love Records, og er det første i en trilogi som også inneholder Over Bjoergvin graater Himmerik (2002) og Hordalands Doedskvad (2005).

I samme periode har bandet også utgitt samlealbumet Helnorsk svartmetall, som inneholder de tre demoene og Koldbrann i Jesu Marg-EP-en. Etter disse utgivelsene var Taake planlagt å legges på is fordi Hoest anså trilogien som en slutt på bandet. Allikevel har bandet vært veldig aktivt de siste årene, med både utgivelser og livespilling.

Splitt-EP-en med Amok, Nordens Doedsengel, kom i 2004, og i 2005 utga de ytterligere to splitt-EP-er: Dra til helvete og Lagnonector.

I 2007 ga bandet ut en mini-CD titulert Nekro. Den inneholder låter fra de tre siste EP-ene, blant dem den lange og dystre 'Hennes kalde skamlepper'. Dette er definitivt noe av det mørkeste og minst tilgjengelige stykke musikk bandet har utgitt. Hoest uttalte da at han håpet at den dystre og lite melodiøse komposisjonen skulle føre til at Taake kvittet seg med litt av fansen.

I mars 2007 gjennomførte Taake en europaturné sammen med de to norske bandene Koldbrann og Urgehal. Under konserten i Essen i Tyskland entret Hoest scenen med et hakekors malt på brystet, noe som førte til at deler av den gjenstående turnéen ble avlyst og at bandet ble bannlyst i Tyskland både på scene og plate.

I en kunngjøring uttalte Hoest at alle burde ha skjønt at hele konseptet bygger på provokasjon og alt som er forbundet med ondskap og død.

Til tross for dette spilte Taake i Tyskland allerede året etter. Da var de headliner på Wolfszeitfestivalen og opptrådte foran 1000 mennesker, like før deres fjerde album Taake ble sluppet i oktober 2008. Dette er det første albumet hvor Hoest spiller alle instrumenter selv uten bidrag fra andre medlemmer.

LP-utgivelsen av Taake inneholder en coverversjon av Burzums 'A Lost Forgotten Sad Spirit.

I 2009 gjennomførte bandet turnéen 'Lukt til helvete' hvor opptil flere byer i Tyskland ble besøkt, noe som tyder på at alt oppstyret rundt hakekorsepisoden kun har bidratt til å gi bandet mer oppmerksomhet.

Taake har også blitt et yndet band for generell undergrunnspresse, og har særlig vært profilert i det verdensomspennende gratismagasinet VICE.

I tillegg til å spille i Taake driver Hoest etiketten Svartekunst Produksjoner. Han er også bassist i bandet Slavia og gitarist og vokalist i Deathcult, hvor også Thurzur og Skagg er involvert. En periode var Hoest også vokalist i bandet Ragnarok. Han står for vokalen på albumet Blackdoor Miracle som kom i 2003.

V'gandr spiller også i Helheim.

Hoest skriver navnet sitt med "oe" i stedet for "ø" fordi han ikke ønsker å bruke æ, å og å. Dette er en del av Taake-konseptet.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Aindiachai Gitar (live, 2007 - )
Bjarte Trommer (tidligere medlem)
C. Corax Gitar (2002 - 2004)
Deathanie Cunt Bass, gitar, piano (2002 - 2003)
Dommedag Gitar (2007)
Drakhian Gitar (live, 2001)
Haavard (Taake) Bass (tidligere medlem)
Hoest Vokal
Ivar Skontorp Peersen Live-/sessiongitar, keyboards, synth (tidligere medlem)
Lava (svartmetall) Bass, gitar, vokal (2002 - 2007)
Mord Trommer (2002 - 2006)
Mutt Trommer (2002)
Sindre Bass (tidligere, live)
Skagg Gitar (live 2007 - 2009)
Skrubb Gitar (live 2008 - 2009)
Stieg Gitar (tidligere medlem)
Svartulv Trommer (1995 - 1996), vokal (2004 -2005)
Terje Martinussen
Thurzur Trommer (live, 2007 - )
Tundra Bass, trommer, vokal (1996-2002), gitar (live, 2007 - )
V'Gandr Bass (live, 2007 - )

Utgivelser (singel/EP)

Taake
Manndaudsvinter
1995

Medvirker på

Diverse artister
Ten tons of tunes Vol.I (NoPride Family, Friends & Foes)
2012