Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Sverre Kjelsberg

Født: 18. oktober 1946
Død: 18. juni 2016
Også kjent som: Teddy Kjelsberg
Fra: Tromsø

Vokalist, bassist, gitarist, komponist og skuespiller, f. 18.10.1946 i Tromsø. Sverre Kjelsberg er først og fremst bassisten og vokalisten i The Pussycats, Norges mest berømte rockeband på 60-tallet. Men han er også mannen bak en av tidenes mest originale sanger i Melodi Grand Prix («Samiid Ædnan»), samt en av Norges nasjonalviser, «Ellinors vise». Kjelsberg forlot rocken for en stund etter at Pussycats ble oppløst. Han ønsket å lære mer om musikk, og tok derfor utdannelse ved Musikkonservatoriet i Tromsø fra.. Les mer..

Vokalist, bassist, gitarist, komponist og skuespiller, f. 18.10.1946 i Tromsø. Sverre Kjelsberg er først og fremst bassisten og vokalisten i The Pussycats, Norges mest berømte rockeband på 60-tallet. Men han er også mannen bak en av tidenes mest originale sanger i Melodi Grand Prix («Samiid Ædnan»), samt en av Norges nasjonalviser, «Ellinors vise».

Kjelsberg forlot rocken for en stund etter at Pussycats ble oppløst. Han ønsket å lære mer om musikk, og tok derfor utdannelse ved Musikkonservatoriet i Tromsø fra 1970. Fem år senere ble han ansatt ved Hålogaland Teater som komponist, skuespiller og «førstetrubadur». I løpet av andre halvdel av 70-tallet fremsto Sverre Kjelsberg som en politisk engasjert visesanger, og hans første LP på egen hånd i 1979 inneholdt flere viser som stammet fra teaterstykker ved Hålogaland Teater. Blant disse var «Ellinors vise» med tekst av Klaus Hagerup, hentet fra teaterstykket Dikt å førbainna løgn. Visa om arbeideren som drømmer om en dag da frihet og rettferdighet ikke bare er ord, ble tidlig på 90-tallet valgt til en av Norges nasjonalviser av Nitimens lyttere. Den er et mesterverk innen norsk visekunst, en av disse sjeldne sangene som lever sitt eget liv uavhengig av opphavsmannen. Sangen het i utgangspunktet 'Sluttsang'.

Kjelsbergs neste plateprosjekt var et samarbeid med den svenske pianisten Tage Löf. Innholdet på Kära Syster (1980) var en blanding av svenske og norske viser, med vekt på Taube, Bellman og Alf Prøysen. Produsent og medmusiker var Steinar Ofsdal. På tampen av side en dukket det opp ei vise komponert av Kjelsberg og Ragnar Olsen: «Samiid Ædnan». Den skulle få atskillig større betydning et par måneder senere.

Sammen med Mattis Hætta skrev Kjelsberg internasjonal musikkhistorie i 1980. Det året ble de valgt til å representere Norge i den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix med «Sámiid Ædnan». Dette var i utgangspunktet en svært politisk komposisjon som ikke hørte hjemme i en så konservativ og kommersiell konkurranse som Melodi Grand Prix. Seieren var derfor dobbel; Kjelsberg og Hætta nådde også frem med sitt politiske budskap om fredning av Alta-vassdraget. Sangen, og ikke minst Hættas fargerike samedrakt, fikk stor oppmerksomhet under finaleuken i Haag. Duoen Kjelsberg/Hætta laget også en hel LP med joik, viser og rock i skjønn forening. Produsent og arrangør for Låla! (1980) var norskamerikaneren David Chocron.

Etter å ha deltatt på en svært vellykket gjenforeningsturné med Pussycats tidlig i 1981, gikk Kjelsberg i studio for å lage en ny soloplate. Sverre (1982) inneholdt tolv nye viser, og produsenter var Arvid Esperø og David Chocron. Flere gjenforeningsturneer med Pussycats fulgte, og dette tok mye av Kjelsbergs tid det neste tiåret. Albumet Drømmen e fri (1994) ble utgitt på det lokale Nord-Norsk Plateselskap i 1994. I tillegg til nye sanger, inneholdt platen en nyinnspilling av «Ellinors vise».

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Garman El.bass
Olsen & Kjelsberg
Taboo Bass (1969)
The Pussycats Vokal, bass, komponist, tekstforfatter

Medvirker på

Diverse artister
Ei Vise Er Så Mangt
2017
Maria Haukaas Mittet
Heim
2014
Diverse Artister
Norsk Melodi Grand Prix Gjennom 50 År
2010
Knut Hassel, Tor Coward
Mil etter mil - Rocka norske hits komponist
2007
Ole Paus
Den store norske sangboka komponist
2007
Diverse artister
Helt Uhørt!
2006
Ragnar Olsen og Golfstrømmen
Med Golfstrømmen komponist
2006
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 10 Hver Sin Smak
2005
The Five Beats
Gutedraumen komponist;tekstforfatter
2003
Boknakaran
På kryss og ters komponist
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1978 - 1980
1998
Dusty Cowshit
Eurovisjonen komponist
1996
TFL
TFL ruler - Howard og H.C. Andersen er tilbake fra lunch komponist
1996
Dusty Cowshit
Østenfor Soon, Western for Råde komponist
1996
TFL
Samiidædnan (joikamix) komponist
1996
Just 4 Fun
Those Were the Days komponist;tekstforfatter
1991
The Pussycats
To You komponist;tekstforfatter
1991
The Pussycats
The Pussycats Story utøver
1991
Olsen & Kjelsberg
Den glade pessimisten komponist;tekstforfatter;utøver
1987
Forente Artister
Sammen for livet
1985
The Pussycats
Psst! Mrrr... komponist;tekstforfatter
1981
Diverse artister
La elva leve komponist
1980
Hege Tunaal
Yada utøver
1980
Ungdomslaget Ny Von
Ungdomslaget Ny Von
1978
Diverse artister
Det E Her Æ Høre Tel / Æ E Ikkje Aleina
1975
The Pussycats
Touch Wood komponist;tekstforfatter
1973
Ole Paus
Garman utøver
1972