Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum
Gjør endringer

Sverre Faaberg

Født: 17. august 1942
Også kjent som: Davy Dean
Fra: Bergen

Vokalist, gitarist og tekstforfatter, f. 17.8.1942 i Bergen. Faaberg er en legende i det bergenske musikkliv, og en av de aller første i Norge som spilte rock’n’roll. Det gjorde han allerede i 1954 på sin debutopptreden i hjembyen. På 60-tallet ble han kjent som Davy Dean, rockevokalist og norsk country­pionér. Faaberg var dessuten den første artisten som ga ut plate under etiketten Bergen Beat. Sverre Faaberg startet bandet The Young Ones i 1962. Det var dette bandet Rolv.. Les mer..

Vokalist, gitarist og tekstforfatter, f. 17.8.1942 i Bergen. Faaberg er en legende i det bergenske musikkliv, og en av de aller første i Norge som spilte rock’n’roll. Det gjorde han allerede i 1954 på sin debutopptreden i hjembyen. På 60-tallet ble han kjent som Davy Dean, rockevokalist og norsk country­pionér. Faaberg var dessuten den første artisten som ga ut plate under etiketten Bergen Beat.

Sverre Faaberg startet bandet The Young Ones i 1962. Det var dette bandet Rolv Wesenlund først oppdaget da han skapte begrepet Bergen Beat i 1964. Selve navnet Bergen Beat er det mange som påberoper seg æren for – de to som helt sikkert var involvert da navnet ble bestemt, var journalist Jan Arild Larsen i Bergens Tidende og tekstforfatter Berit Sørum, senere gift med Sverre Faaberg. Faaberg var utstyrt med en meget god sangstemme, og var dessuten en av de få som klarte å synge troverdig engelsk med klar diksjon. The Young Ones besto av gode musikere, blant dem en av byens beste trommeslagere – Kjell Askeland.

Sverre Faaberg og The Young Ones debuterte tidlig i 1964 med singelen «Twangy Man», og fulgte opp samme år med «Come Some Closer» før de måtte skifte navn. Det viste seg at et svensk band het det samme, og bergenserne tok nå navnet The Swinging Ballades. Samtidig tok Faaberg psevdonymet Davy Dean som en hyllest til Davy Crockett og James Dean. Dette navnet skulle bli synonymt med sangeren i flere tiår fremover. Davy Dean & The Swinging Ballades ga ut fire singler (tre i 1964 og en i 1965) og turnerte over hele Skandinavia. Bandet var beryktet for å skape opptøyer på konsertene sine. Som regel ble scenen stormet av hysteriske jenter, mens bandet spilte sine stilsikre versjoner av blant annet «Hey-Hey-Hey», «Paralyzed», «Lucille» og «Shakin’ All Over».

På tampen av 1965 ble The Swinging Ballades oppløst, og Davy Dean fortsatte som soloartist. Han gikk nå over fra rå rock’n’roll til røff country, og i ettertid kan det hevdes at Faaberg var den første som fremførte såkalt outlaw country i Norge. Han laget to singler på etiketten Troll i 1967, en singel på RCA i 1969, og senere kom det en LP under Faabergs eget navn med C.C. Bøyesen som produsent. Denne LP-en, I objektivet, ble innspilt med gruppen Sponk og besto av kjente countrylåter med norske tekster skrevet av Berit Faaberg.

I 1975 deltok Faaberg som Davy Dean på albumet A Little Bit Of Heaven, sammen med Clive Scott og Teddy Nelson. De tre artistene alternerte på å synge tolv sanger av Johannes Kleppevik, backet av Flying Norwegians og søstrene Marita og Claudia Scott. Produsent for denne platen var Rune Walle. Faaberg trakk seg deretter tilbake fra artistlivet for å være familiemann. Først på 90-tallet begynte det å krible igjen, og Faaberg ble igjen en aktiv artist.

Etter å ha snakket i flere år om å oversette noen av sangene til Johnny Cash til norsk, gjorde Faaberg alvor av det i 2001. Sammen med sin kone og gitaristene Gunnar Merkesvik og Johnny Carlsen tok han for seg et knippe av de mest kjente sangene fra Cash-katalogen. Tolv av sangene ble også spilt inn i et lite, privat studio, utgitt av det lokale selskapet Rocade Record. To år senere sang Faaberg en av låtene på debutalbumet til hans faste backingband Twang Gang, Listen, It’s The Twang Gang.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Utgivelser (album)

Sverre Faaberg
I objektivet
1969