Matched: artister/(.*)

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Susanne Sundfør

Født: 19. mars 1986
Også kjent som: Susanne Aartun Sundfør
Fra: Haugesund

Susanne Aartun Sundfør (f. 19.3.1986) er en norsk sanger og låtskriver fra Haugesund som har markert seg som en særegen artist med uvanlig sterk integritet. Sundfør gikk på musikklinjen på Skeisvang videregående skole, og fikk undervisning i piano og klassisk sang. Høsten 2005 flyttet hun til Bergen, der hun begynte å studere engelsk litteratur, og senere kunsthistorie. I Bergen begynte hun også sitt samarbeid med den anerkjente produsenten Geir Luedy. Sundfør ble snart plukket ut til å opptre på bransjetreffet by:Larm.. Les mer..

Susanne Aartun Sundfør (f. 19.3.1986) er en norsk sanger og låtskriver fra Haugesund som har markert seg som en særegen artist med uvanlig sterk integritet.

Sundfør gikk på musikklinjen på Skeisvang videregående skole, og fikk undervisning i piano og klassisk sang. Høsten 2005 flyttet hun til Bergen, der hun begynte å studere engelsk litteratur, og senere kunsthistorie. I Bergen begynte hun også sitt samarbeid med den anerkjente produsenten Geir Luedy.

Sundfør ble snart plukket ut til å opptre på bransjetreffet by:Larm i Tromsø i februar 2006, og her imponerte hun mange med sin vokalkraft som spenner over et stort register. Tilhørerne ble også slått av hennes vakre melodier som hun akkompagnerte med følsomt pianospill.

Kort tid etter by:Larm ble hennes første singel Walls sluppet til radio, og den ble umiddelbart satt på høy rotasjon på en rekke kanaler. Den fengende, pianodrevne poplåta, som Sundfør hadde skrevet som 18-åring, ble en av årets mest spilte norske melodier på radio.

I februar 2007 spilte Sundfør igjen på by:Larm, denne gangen i Trondheim. Nå var forventningene svært høye til den snart albumklare debutanten, og på scenen stilte hun for første gang med fullt band. Anmeldere og publikum viste igjen stor begeistring, og Sundfør ble av flere omtalt som ”Årets bylarmer”.

Når hun står på scenen kan hun virke så intenst oppslukt av musikken og stundens alvor at hun ikke har tid til å henvende seg til publikum. Like fullt klarer hun å engasjere sterkt i livesammenheng.

Debutplata Susanne Sundfør ble sluppet på hennes 21-årsdag i mars 2007. Albumet var produsert av Geir Luedy og gitt ut på hans selskap Your Favourite Music. Musikken på plata kan karakteriseres som episk folkrock med referanser til klassiske låtskrivere som Carole King, Joni Mitchell, Elton John, Carly Simon og Cat Stevens.

Plata lå nesten et halvt år på VG-lista, og i løpet av sommeren spilte Sundfør på en rekke festivaler, deriblant Hovefestivalen og Øyafestivalen.

I februar 2008 mottok Susanne Sundfør Spellemannprisen for ”Beste kvinnelige artist.” Rett før selve overrekkelsen spøkte prisutdelerne Henning Kvitnes og Thomas Felberg retorisk med at spenningen lå i ”hvem de skulle våkne opp med i morgen”. Sundfør kvitterte med en kort takketale der hun påpekte at: ”Jeg er først og fremst artist, ikke først og fremst kvinne”.

Kommentaren var også ment som en støtteerklæring til Ane Brun, en av konkurrentene til den samme prisen, som i forkant av showet hadde hevdet at det var på tide å innføre én felles pris for årets beste artist. Det er ingenting som forsvarer at menn skal kalles ”musiker” og kvinner ”kvinnelig musiker”, mente de to artistene.

Nøyaktig ett år etter at debutalbumet kom ut, spilte Sundfør inn låtene på nytt i en nedstrippet versjon. Denne plata fikk tittelen Take One, og her blir musikken framført slik den er komponert: Akustisk, og med Sundfør alene ved pianoet eller gitaren. Det hele ble gjort ”live i studio” i løpet av en time.

Da kronprinsesse Mette-Marit ga ut salmesamlingen Sorgen og gleden (2008) på Kirkelig Kulturverksted samme vinter, bidro Sundfør med å synge salmen ”Ingen vinner frem til den evige ro”.

To år senere kom The Brothel som fikk strålende kritikker i norsk presse, og hun vant også spellemannpris i klassen populærkomponist for dette albumet. I 2011 fulgte hun opp med det instrumentale albumet A Night At Salle Pleyel, før The Silicone Veil ble sluppet 23. mars 2012. Denne gang hadde Sundfør fått med seg Lars Horntveth som produsent, og nok en gang til svært gode kritikker.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.