Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Sunnmøre Baarelag

Dannet: 1980
Også kjent som: Baarelaget
Fra: Ørsta

Rockeband fra Ørsta på Sunnmøre, dannet i 1980. Eksponenter for tradisjonell og iørefallende rockemusikk med norske tekster sunget på dialekt. Kyrre Grimstad skrev det aller meste av materialet, og for ham var det helt uakseptabelt å synge på bokmål så lenge alle de store heltene i rocken sang på sin egen dialekt. De platedebuterte i 1983 med singelen «Blide mannj»/«Ola Normal» på selskapet På Norsk. «Blide mannj» ble en radioslager, og dette la grunnlaget.. Les mer..

Rockeband fra Ørsta på Sunnmøre, dannet i 1980. Eksponenter for tradisjonell og iørefallende rockemusikk med norske tekster sunget på dialekt. Kyrre Grimstad skrev det aller meste av materialet, og for ham var det helt uakseptabelt å synge på bokmål så lenge alle de store heltene i rocken sang på sin egen dialekt.

De platedebuterte i 1983 med singelen «Blide mannj»/«Ola Normal» på selskapet På Norsk. «Blide mannj» ble en radioslager, og dette la grunnlaget for gruppens første LP-innspilling to år senere. Besetningen på denne tiden var Grimstad (vokal, gitar), Kjell-Rune Klubbenes (gitar), Arne Moe (bass, vokal) og Ivar Bjarne Hovden (trommer).

Åge Aleksandersen ble forespurt om han ville være produsent for LP-en – noe han takket ja til. Turen gikk til Norsk Lydstudio i Trondheim, hvor gruppen nærmest ble forfulgt av uhell. Først ramlet taket ned, deretter takket en 24-spors båndopptaker for seg, og før opptakene var unnagjort, sa det også stopp i dataanlegget som styrte miksebordet. På toppen av dette ville ikke selskapet som gruppen hadde kontrakt med, gi ut platen. I stedet startet Baarelaget sitt eget selskap, Gilde vinyl, og sendte platen til pressing. Men heller ikke dette gikk smertefritt, fabrikken som skulle presse platen hadde innbrudd da arbeidet pågikk, og knust glass ødela vinylen så alt måtte presses på nytt. Platen Kjekke kara’ kom omsider ut, og ble en av de mest spilte norske produksjoner i radio i 1987.

Etter LP-utgivelsen ble gruppenavnet forkortet til Baarelaget. Hovden sluttet, og ny trommeslager ble Jarle Ringseth. I 1988 laget gruppen to singler: Den første av disse var «Med gitar»/«Johnny», innspilt i Sigma Studio i Bergen med hjelp av Yngve Sætre. Deretter ble gruppen bedt om å bidra med musikk til novellefilmen Når kassa er tom. Grimstad skrev to nye sanger som kom på singel, hvor Yngvil N. Birkeland deltok som vokalist. Filmen ble laget som en del av et undervisningsopplegg som Kommunal- og arbeidsdepartementet hadde laget for bruk i yrkesrettledningen i ungdomsskolen.

Nye medlemmer kom til før Baarelaget laget sin andre LP: Svein Erik Åmås hadde allerede markert seg på singelen «Når kassa er tom», mens Hogne Fjukstad overtok trommesettet etter Ringseth. Høsten 1990 skrev Baarelaget kontrakt med det nystartede selskapet Rockall Music, og albumet Herifrå ble rikslansert ved årsskiftet 1990/91. Platen var innspilt i Volda og Bergen, med hjelp fra blant andre Yngve Sætre og Totto Nilsen (munnspill). Sistnevnte deltok også på Kjekke kara’.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Arne Moe Bass, vokal
Frode Sundnes Trommer
Hogne Fjukstad Trommer (1989 - 1992)
Ivar Bjarne Hovden Trommer (1980 - 1987, 1995 - 1996)
Jarle Ringseth Trommer (1987 - 1989, 1996 - 1998)
Kjell-Rune Klubbenes Gitar
Kyrre Grimstad Vokal, gitar
Svein Erik Åmås Keyboards (1989 - 1992)