Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Sten Nilsen

Født: 21. juni 1921
Død: 28. mars 1994

Barne-TV-onkel, plateartist, forfatter og illustratør fra Fredrikstad, 21.6.1921–28.3.1994. Sten Nilsen vil for alltid bli husket som mannen som laget de fargerike omslagene på bokseriene om Hardy-guttene, Detektiv Nancy Drew og Bobsey-barna på 50- og 60-tallet. Man kunne alltid skue minst én av hans illustrasjoner i vinduet på en trykksak i et Narvesen-vindu i perioden 1951–68. Nilsens repertoar på grammofonplate dekker mange genre. Først og fremst var det sjømannsviser, som han også startet sin grammofonkarriere med i 1955. «Vi seiler ut»/«Hiv anker».. Les mer..

Barne-TV-onkel, plateartist, forfatter og illustratør fra Fredrikstad, 21.6.1921–28.3.1994. Sten Nilsen vil for alltid bli husket som mannen som laget de fargerike omslagene på bokseriene om Hardy-guttene, Detektiv Nancy Drew og Bobsey-barna på 50- og 60-tallet. Man kunne alltid skue minst én av hans illustrasjoner i vinduet på en trykksak i et Narvesen-vindu i perioden 1951–68.

Nilsens repertoar på grammofonplate dekker mange genre. Først og fremst var det sjømannsviser, som han også startet sin grammofonkarriere med i 1955. «Vi seiler ut»/«Hiv anker» var tittelen på hans første 78-plate i 1955, og deretter fulgte de på rekke og rad, som «Mot Sør» og «Svingom på brygga».

I 1957, samtidig med at han begynte å skrive fortellinger for barn, kom også den siste av i alt fem 78-plater, med tre låter om figurene fra hans mest kjente fortellinger om beveren og sjøfareren Birre Bever. Fem EP-plater fulgte, i tillegg til at hans to første 78-plater også ble gjenutgitt på EP. Fra slutten av 50-tallet og frem til 1966 kom det også sju singler med musikk beregnet på voksne. Noen av disse var sjømannssanger.

I 1968 kom hans første LP, bygget over en fjernsynsserie for barn om Saksa og Blyantstumpen som dro til Tegneland. LP-en hadde omslag av Sten Nilsen selv. Noen få år senere ble LP-en presset opp igjen og brukt av Den Norske Creditbank som premie i en tegnekonkurranse. Da var albumet utstyrt med nytt omslag, denne gang ikke av Nilsen.

I 1973 kom LP nummer to, Vær glad for hver dag, som inneholdt like deler sanger med religiøs tekst og sanger for barn.

Tidlig i sin karriere laget han også sanger for andre, blant andre Inger Jacobsen og Åse Wentzel/Thor Raymond. Heller ikke må det glemmes at Sten Nilsen laget en god del plateomslag, så godt som alle for seg sjøl, unntatt Creditbank-utgaven, men også for en del andre, blant andre Engedal og Stordahl og Alf Prøysen.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medvirker på

Diverse artister
Hørt & Uhørt: 28 diamanter fra 50-tallet
2006
Diverse artister
Østfoldminner 1916 - 1955
2005
Diverse artister
Barnas kosestund
1964