Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum
Gjør endringer

St. Thomas

Født: 13. februar 1976
Død: 5. september 2007
Også kjent som: Lonely Scabdog + Thomas Hansen + Saint Thomas
Fra: Oslo

Artistnavnet til Thomas Hansen, f. 13.2.1976, fra Oslo. St. Thomas kjøpte seg en halvakustisk gitar og en firepors båndopptaker i 1997, etter å ha brukt ungdomstiden mer på å sparke fotball enn på å lage små, melankolske perler. Inspirert av den alternative singer-/songwriterbølgen på den tiden, med utøvere som Elliot Smith og Will Oldham, averterte han etter musikere etter å ha begynt på Universitetet i Bergen, og startet etter hvert bandet Emily Lang. En av musikerne her var .. Les mer..

Artistnavnet til Thomas Hansen, f. 13.2.1976, fra Oslo. St. Thomas kjøpte seg en halvakustisk gitar og en firepors båndopptaker i 1997, etter å ha brukt ungdomstiden mer på å sparke fotball enn på å lage små, melankolske perler. Inspirert av den alternative singer-/songwriterbølgen på den tiden, med utøvere som Elliot Smith og Will Oldham, averterte han etter musikere etter å ha begynt på Universitetet i Bergen, og startet etter hvert bandet Emily Lang. En av musikerne her var Robert Jønnum fra Ai Phoenix, som med tiden skulle produsere St. Thomas' to første album.

Bandets første demo inkluderte blant anne «Corner Man», som også ble inkludert på promo-platen til by:Larm i Bergen i 2000. Emily Lang ble oppløst etter en opptreden på Øyafestivalen denne sommeren, men alt året før hadde St. Thomas gitt ut en 7-tommer på Krank Records i Kristiansand, drevet av Filip Ring Andersen. På Quartfestivalen i 1999 kom St. Thomas i kontakt med en ansatt i plateselskapet dBut, noe som senere førte til at han ble signert til den nystartede labelen Racing Junior, som oppsto i miljøet rundt den viktige rockklubben So What! i Oslo.

St. Thomas albumdebuterte med Mysterious Walks i 2000 – en samling med forholdsvis ferske demoer, som i god lo fi-ånd i hovedsak var spilt inn av St. Thomas i soverommene til ham og Jønnum. I juni 2001 kom The Cornerman EP, som skulle bli hans gjennombrudd som artist. Den nådde 8. plass på VGs singelliste, solgte 3500 eksemplarer bare i Norge, og oppnådde også pen oppmerksomhet i blant annet Frankrike, Tyskland og England. Albumet I’m Coming Home (2001) representerte ytterligere et gjennombrudd for både artisten og Racing Junior-labelen, og høstet svært gode anmeldelser.

EP-en og albumet skaffet også St. Thomas europeisk kontrakt med tyske City Slang, og St. Thomas ordnet seg etter hvert også et forholdsvis stabilt backingband, med Frode Refsnes på trommer, Eivind Schou på fiolin og Espen Mellingen på gitar. Bandet turnerte en hel del, og fikk i mars 2002 også en del negative oppslag, knyttet til forhold St. Thomas selv åpent innrømte skyldtes depresjoner. St. Thomas fikk også bli med det amerikanske alternative country-bandet Lambchop på deres europaturné, og ble blant annet den første norske artisten som fikk spille i Royal Albert Hall.

St. Thomas spilte i løpet av årene med svært mange musikere, der vi blant annet kan nevne Bosse Litsheim, Petter Pogo, Alexander Lindbäck og Karim Sayed, i tillegg til Espen Mellingen og Robert Jønnum. Mange av disse utøverne er også å høre på platene hans. En plate som ikke ble ferdig, var med hans aller siste backingband, som var Captain And Me. Dette bandet ga han også ut på sitt egen plateselskap, Cornerman Records.

St. Thomas spilte nærmere 100 konserter i 2002, og gjorde blant annet god figur på Roskildefestivalen. Etter et lengre opphold i Berlin dro St. Thomas i oktober til Nashville, USA, der han spilte inn 23 nye låter med Lambchops Mark Nevers. Resultatet ble den kritikerroste Hey Harmony!, som debuterte på 2. plass på VG-lista i mars 2003. I forkant var St. Thomas også gjenstand for en halvtimes fjernsyns­dokumentar på NRK. Mindre hyggelig var det nokså dramatiske bruddet med City Slang, som i september dette året erklærte at de ikke ønsket å fortsette samarbeidet.

I januar 2004 kom albumet Let’s Grow Together – The Comeback Of St. Thomas, der de første 2000 eksemplarene også var ledsaget av en DVD med fem videoer, filmet og redigert av St. Thomas selv. Albumet solgte mindre enn forgjengeren, men fikk stort sett gode anmeldelser her hjemme. Han slapp året etter Children Of The New Brigade, som også kom i en utvidet utgave I Tyskland. Oppfølgeren There's Only One of Me i 2006 fikk varierende omtaler av norske plateanmeldere, men ble kåret til «Album Of The Month» i det britiske musikkmagasinet Uncut.

«Jeg gir veldig, veldig mye av meg selv,» har St. Thomas uttalt. «Det man ser på scenen er 100 prosent ekte. Det finnes ikke noe jeg kan gå og gjemme meg bak.» På sitt beste gjorde det ham til en av Norges mest sjarmerende artister, der det slentrende og lett skranglete preget var en stor del av varemerket. Hans tidlige bortgang, bare 31 år gammel, ble mottatt med stor sorg.

I 2008, året etter det tragiske dødsfallet, kom CD-boken St. Thomas. Den inneholder bl.a. en CD med tidligere utgitte låter, en CD med ikke-utgitt låtmateriale, samt to CD-er hvor andre artister tolker St. Thomas' låter. Blant artistene som hyllet ham var Ane Brun, Lambchop, Ai Phoenix, Bjølsen Valsemølle, Hello Goodbye og Paal Flaata.

St. Thomas minnefond har som formål å samle inn penger til bedre psykisk helsetilbud til barn og unge.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medvirker på

Diverse artister
Cowboy & Indianer Sessions Vol. 1
2007
Miles Hansen
At the Banquet
2006
Freestyle Picnic
"The Beginning" komponist;tekstforfatter
2006
Folk & Røvere
Ting vi skal gjøre før vi dør komponist;tekstforfatter
2005