Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Sofian

Født: 2. november 1980
Også kjent som: Sofian Benzaim
Fra: Oslo

Sofian Benzaim, soulsanger og låtskriver fra Stovner i Oslo, født 2.11.80 i Algerie. Med This is Sofian (2005) ga Sofian ut en av tidenes mest kritikerroste soulplater i Norge, men en religiøs oppvåkning førte til at karrieren ble lagt på is allerede året etter. I dag har Sofian fortsatt platekontrakt, men det er usikkert når – og om – det kommer en oppfølger. Sofian vokste opp i drabantbyen Stovner i Oslo, sammen med foreldre, søster og bror. Som tenåring var Sofian.. Les mer..

Sofian Benzaim, soulsanger og låtskriver fra Stovner i Oslo, født 2.11.80 i Algerie. Med This is Sofian (2005) ga Sofian ut en av tidenes mest kritikerroste soulplater i Norge, men en religiøs oppvåkning førte til at karrieren ble lagt på is allerede året etter. I dag har Sofian fortsatt platekontrakt, men det er usikkert når – og om – det kommer en oppfølger.

Sofian vokste opp i drabantbyen Stovner i Oslo, sammen med foreldre, søster og bror. Som tenåring var Sofian mest opptatt av idrett. Han drev med karate, taekwondo, fotball og boksing, på et så høyt nivå at han ble tatt ut til NM i boksing som 16-åring. Men der Stovner var rik på idrettstilbud, måtte han til Oslo sentrum for å få utløp for sin gryende musikkinteresse.

Der det lokale musikkverkstedet Stovner rockefabrikk tilbød et tomt øvingslokale til 1500 kroner i leie, fikk Sofian studiokurs, sangkurs og studiotid gratis på X-Ray ungdomshus på Grünerløkka. ”De viste meg at det var mulig å satse på musikken. Det eneste de ville ha til gjengjeld, var at vi opptrådte et par ganger,” sa Sofian til Aftenposten.

Han luktet på showbiz allerede midt på 1990-tallet, som medlem i r&b-gruppa Breaking Sources, men utover 2000-tallet ble han mer interessert i klassisk soul og moderne neosoul, nye artister tungt påvirket av soulmusikkens gullalder på 1960- og 70-tallet. Trendsettende artister som D’Angelo, Lauryn Hill, Angie Stone, Common og Raphael Saadiq var forbilder, og etter hvert ble han en kjent stemme i hiphop- og r&b-miljøet i Oslo.

Etter at han sang på Paperboys-singelen On the Low (2003) og Madcon-singelen Infidelity (2004), hvor han også spilte en stor rolle i musikkvideoen, ble Sofian stemmen rappere ringte hvis de trengte hjelp med et refreng eller melodilinje. Sofian har også jobbet med Noora, Whimsical, Amazone, Diaz og det globale fredsprosjektet One People.

I 2005 ble soloartisten Sofian plutselig en av de mest omtalte nye artistene i Norge. Natt&Dag booket Sofian til hans første ordentlige spillejobb under utdelingen av Osloprisen, og da Christer Falck i [+c_records C+C Records] skrev kontrakt med det unge talentet økte både ambisjonene og forventningspresset kraftig.

Sofian gjorde konserter med alt fra to-, tre- og timannsband til 30 mann sterke Det Norske Blåseensemble, og på debutalbumet samarbeidet han med produsentteamet 3Elementz. Dette besto av Jonny Sjo og Kim Ofstad fra D’Sound og Hitesh Ceon, som senere fikk stor suksess med Madcon. Sofian skrev egne tekster, og samarbeidet med 3Elementz om melodiene.

Etter lovende, men ufullendte plater fra r&b-talenter som Noora, Winta og Vincens ble This Is Sofian tatt imot som norsk souls redningsplanke av kritikerne. Han fikk femmere i Dagbladet, Dagsavisen, Adresseavisen og Bergens Tidende, mens VG slo på stortromma, trillet terningen til seks og proklamerte Sofian som John Legends sønn og Stevie Wonders barnebarn.

Tittelen ”En norsk Legend er født” skulle forfølge og irritere Sofian videre i karrieren. ”Det er slitsomt, folk forventer liksom at jeg skal være ham,” sa Sofian til Dagbladet, og fortalte at han var lei de hyppige sammenligningene med amerikaneren.

På tross av strålende kritikker, hyppige spillejobber og en radiohit med ”Lovely”, en omskrevet coverversjon av Stevie Wonders ”Isn’t She Lovely”, ble heller ikke This Is Sofian redningen for norsk soul. Albumet solgte til slutt i overkant av 6000 eksemplarer, men selv om han ikke vant det store publikum, vant Sofian både kritikerne og fagfolket.

Han mottok Alarmprisen 2006, som med stipend og annonsestøtte var verdt 250 000 kroner, og var også nominert i klassen for ”Pop” og ”Årets nykommer”. To Spellemann-nominasjoner, i klassen for ”Årets nykommer” og ”Mannlige artist”, ble det også plass til.

Våren 2006 ble Sofian til og med kåret til Norges best kledde mann av VG, og han sto tilsynelatende på terskelen til en videre stor karriere. På Kongsberg Jazzfestival sommeren 2006 var Sofian med på konserten ”Soul Explosion!”, der flere generasjoner norske soulstjerner opptrådte sammen med kork Kringkastingsorkestret. Sofian og Noora representerte den yngste soulgenerasjonen, og delte scene med veteraner som Little Earl Wilson, Inger Lise Rypdal, Torhild Sivertsen og Odd René Andersen. ”Soul Explosion!”-konserten ble også sendt ut på en norgesturné til blant annet Tromsø, Oslo og Drammen.

Det som forandret Sofian skjedde natt til 3. april 2006. Da ble vennen Christopher Webjørnsen (25) knivstukket og drept på utestedet Rubber Chicken i Oslo. Sorgprosessen innledet en periode som endte med at Sofian ble praktiserende muslim. En karriere som popstjerne ble mindre viktig.

”Jeg begynte å miste kontrollen over hvilken retning jeg ville gå med musikken. Det var mange som mente at de visste best. (…) De sa at jeg var avhengig av dem, men den eneste jeg er avhengig av er Gud. For meg er det å si at jeg er avhengig av noen andre enn Gud blasfemi,” sa Sofian til Dagbladet.

I samme intervju understreker Sofian at han ikke har lagt musikken på hylla, og at han fortsatt prøver å skrive en linje eller to når han har tid. Men han har ingen planer om å gi ut noen plate med det første. Til tross for dette skrev han i januar 2007 en avtale med Mountain Music, plateselskapet til Trond Fjellman, manageren til Maria Arredondo og Ravi.

Stemmen til Sofian har også dukket opp på andre plater, men ikke med egen musikk. Han covret Prince-låta ”The Truth” på C+C Records’ Prince-hyllestplate Shockadelica – 50th Anniversary Tribute To The Artist Known As Prince (2008), og bidro på Madcon-suksessene So Dark the Con of Man (2007) og An InConvenient Truth (2008).

Overfor Dagbladet antydet Sofian et fellesskap med helten D’Angelo, som bruker svært mange år mellom hvert album.

”De fleste glemmer at det er viktig med inspirasjonsdelen av musikken. Man må ha noe å formidle, og hvis musikklivet blir din eneste virkelighet kan det gå galt. Det blir ganske innsnevret å skrive musikk når man ikke har opplevd noe,” sa han.

Utgivelser (album)

Sofian
This Is Sofian
2005

Medvirker på

Madcon
An InCONvenient Truth komponist;tekstforfatter
2008
Diverse artister
Shockadelica : 50th anniversary tribute to the artist known as Prince
2008
Jide&Orji
Babyboo tekstforfatter;komponist
2008
Madcon
So Dark The Con Of Man utøver
2007
Paperboys
So Far So Good - Songs & Singles m/DVD utøver
2006
One People
One People - Vol. 1 - Tatanka komponist
2006
Diaz
Jessheimfanden utøver
2006
One People
Love Is Forever komponist
2006
Whimsical
The Glow utøver
2005
Madcon
It's All a Madcon utøver;komponist;tekstforfatter
2004
Paperboys
The Great Escape utøver;komponist;tekstforfatter
2003