Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Slips

Dannet: oktober 1979
Splittet: mars 1981

Punkband fra Jessheim, startet som duo i oktober 1979 av Espen Dahle (vox, gtr, f. 1964) og Johnny Halvorsen (trm, f. 1966). De to hadde spilt sammen i over et år som Clergymens og The Fzst, der Øyvind Lerbakk spilte bass. Slips startet opp som band på grunn av ungdommelig rastløshet og kjedsomhet, og var en reaksjon på hele lokalsamfunnet og den rådende dansebandkulturen. De hentet inspirasjon fra det som nådde dem av punkband fra London og andre deler.. Les mer..

Punkband fra Jessheim, startet som duo i oktober 1979 av Espen Dahle (vox, gtr, f. 1964) og Johnny Halvorsen (trm, f. 1966). De to hadde spilt sammen i over et år som Clergymens og The Fzst, der Øyvind Lerbakk spilte bass.

Slips startet opp som band på grunn av ungdommelig rastløshet og kjedsomhet, og var en reaksjon på hele lokalsamfunnet og den rådende dansebandkulturen. De hentet inspirasjon fra det som nådde dem av punkband fra London og andre deler av verden, spesielt Sex Pistols, Sham 69, Ramones og Ebba Grön.

De hadde ingen store visjoner bortsett fra å gi faen – lokalbefolkningens tolkning av å gi en langefinger til discofans, rånere og foreldregenerasjonen.

Som duo debuterte de som support for De Sjenerte på Maurtua Fritidsklubb på Kløfta i begynnelsen av november samme år, med tre låter på repertoaret. Den overbevisende opptredenen ga kjemperespons fra publikum, og De Sjenerte tilbød dem ny oppvarmingsjobb tre måneder senere.

På nyåret 1980 ble Slips utvidet til kvarett med Kjetil Andersen (bs, f. 1964) og Kjetils fetter Pettern (gtr, aka Hans Petter Baarli, f. 1965) som hadde spilt sammen i et års tid under navnet Sprøyters.

Tre dager før neste konsert øvde de fire inn seks låter, der Halvorsen og Dahle hadde bygget en énstrengs bassgitar til Andersen, som for øvrig aldri hadde tatt i en bassgitar før.

På konserten fikk han imidlertid låne bassen til De Sjenerte, men ble bare forvirra, for den hadde jo fire strenger! Pettern var ikke med på konserten, fordi han ikke fikk fri fra treningskamp med fotballaget.

Etter noen konserter på det mørke innlandet (les Jessheim-området), fikk de mer oppmerksomhet da de nok en gang varmet opp for De Sjenerte, denne gangen i Rælingen. Både Aftenposten og ’79-Kriser var til stede og fikk øyne og ører opp for Slips-låter som 'Gamlinga Må Vekk', 'Vår Tids Barn' og 'Endel Av Sossieteten', og ble imponert over Petterns gitarspill.

Enda mer oppmerkomhet fikk de da de varmet opp for De Sjenerte i Ski utenfor Oslo i november. En rekke fanziner skrev om bandet, og det lokale kassettsselskapet Curious Tapes (som fra før hadde gitt ut både Kollaps og Hærverk), gjorde en avtale med bandet om å gi ut en kassett. Mangel på penger til en brukbar innspilling gjorde imidlertid at planene ble utsatt.

Måneden etter spilte de i en liten gymsal som ble brukt som fritidsklubb for ungdommen på Maura i Nannestad. Det var rimelig bra med ungdommer, men det tok ikke lang tid før hele lokalet var tomt, bortsett fra én person som stod igjen ved utgangsdøra. Slips fortsatte selvfølgelig å spille, det var jo fortsatt én igjen i lokalet. Men plutselig gikk døra opp og bandet ble pepra med snøballer. Moro med snø!

Gjetord fra Ski-konserten brakte Slips til Stavanger i februar 1981, der de imponerte siddisene og til slutt klarte å skape pogostemning blant lokale punkere.

Senere samme måned spilte Slips på Lillehammer med De Sjenerte, før de deltok på arrangementet Råkk Attakk på Jessheim. Her spilte både Slips og Petterns nye band, Riff Raff, med broren Bjørn Terje Baarli på trommer. Dette var forløperen til Backstreet Girls).

Å kombinere spilling med begge disse bandene, skulle i utgangspunktet ikke være noe problem, men dette skulle likevel bli begynnelsen på slutten for Slips. 'Jeg synes Petter skulle slå seg til ro med disse [Riff Raff], for det er akkurat hans stil,' skrev Halvorsen selv i fanzina Glimt etter konserten.

Futten gikk ytterligere ut av bandet da de ble nektet å stille opp i Oslo-finalen i NM i Rock i april. Arrangørene mente de geografisk lå for langt utenfor, og henstilte bandet om å reise til Raufoss for å delta i NM i Rock der, til tross for at to danseband fra Jessheim allerede hadde fått godkjenning til å spille i Chateau Neuf. Det endte med en massiv krangel, og halve Slips ble arrestert.

14-15 månder med intens øving, aggresjon og moro var plutselig over, og bandet oppga drømmene om å gi ut singel på deres eget Kræsj Records og å opptre på Halvsju. Pettern ble mer opptatt av Riff Raff, samtidig som nye strømninger innen punk og postpunk gjorde at både Dahle og Andersen bestemte seg for å gå nye veier. De startet bandet Sterke Svakheter, med Leif’ern (gtr) og Bjørn (trm), og definerte seg nå som 'eksperimentelt ’81-øs'.

Til tross for at Slips aldri spilte én konsert i hovedstaden og heller aldri ga ut verken plater eller kassetter, ble de likevel et begrep og bilde på den unge, nye og meget aktive punkgenerasjonen i Oslo-området. Ikke minst fordi alle medlemmene i bandet ga ut fanziner (Kræsj, Mikrofilla, Glimt), samtidig som sambygding og fotograf Morten Andersen ga dem back-up i fanzinene sine (Riot, Blendverk).

Halvorsen gjorde et forsøk på å joine Jessheim-bandet Kaos som gitarist omtrent da Slips splitta, men dette ble en kortvarig affære. De senere år har han spilt trommer i The Åsmunds, Oi! Division, Goin’ Ape og Handsome Janis & His Skranglers.

Andersen har senere spilt i blant annet T-Zers, Fuck Ups og Ratcats (sistnevnte sammen med Pettern), og både han og Halvorsen driver i dag coverpunkbandet Stookers. Den samme Andersen dro også i gang labelen Den Onde Sirkel, som både ga ut Sterke Svakheters debut-EP og en rekke kassetter. I 1995 startet han også Hit Me! Records, og har gitt ut en rekke norske punk- og rock’n’rollband på vinyl og cd.

Pettern har siden Riff Raff ble til Backstreet Girls i 1984 drevet et av landets lengstlevende rockeband. I tillegg har han spilt gitar med Ziggy & The Rhythmbulldogs, Jokke med Tourettes, Thunders, LRNRB, samt vært gjestegitarist på utallige innspillinger og konserter med andre artister, spilt inn barnekassett med Asgeir, og blitt hyllet som en av landets beste rockegitarister.

I november 2006 ble Slips gjenforent i anledning bokslipp for Morten Andersens fotobok White Nights i Oslo. Reunionen ble en suksess, og flere konserter har fulgt i kjølvannet. I mars 2007 spilte de inn 12 av de gamle låtene fra 1980 og ga de ut både på CD og 10” vinyl. Endelig kunne publikum få høre svunne klassikere som 'Gamlinga Må Vekk', 'Jeg Er Lei' og 'Slakteriet Ut Av Jessheim'.

Medlemmer

Espen Dahle Vokal, gitar (1979-1981) (2006-2008)
Johnny Halvorsen Trommer (1979 - 1981), (2006-2008)
Kjetil Andersen Bass (1980 - 1981, 2006 - 2008)
Petter Baarli Gitar (1980 - 1981) (2006-2008)

Utgivelser (album)

Slips
SLIPS – Slips 10” LP
2007
Slips
Slips
2007

Utgivelser (singel/EP)

Slips
Ta sjansen/Storby/Suburban Kid
2007