Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum
Gjør endringer

Skyway

Dannet: 1973
Splittet: 1983
Også kjent som: Sparrows
Fra: Trondheim

Skyway ble startet i av Thomas Sandø og Sandor Nagy i 1974, etter at bandet først hadde brukt navnene Sparrows og Fuckin' Sparrows et års tid. Det ble en del utskiftinger underveis i løpet av de 10 årene bandet bestod, og mange av de opprinnelige bandmedlemmene sluttet i 1980. Kun Thomas Sandø og Birger Henriksen fra den opprinnelige besetningen fortsatte når de og nye medlemmer startet en proffkarriere og turnerte i hele landet frem til bandet sluttet i 1983. Den.. Les mer..

Skyway ble startet i av Thomas Sandø og Sandor Nagy i 1974, etter at bandet først hadde brukt navnene Sparrows og Fuckin' Sparrows et års tid. Det ble en del utskiftinger underveis i løpet av de 10 årene bandet bestod, og mange av de opprinnelige bandmedlemmene sluttet i 1980. Kun Thomas Sandø og Birger Henriksen fra den opprinnelige besetningen fortsatte når de og nye medlemmer startet en proffkarriere og turnerte i hele landet frem til bandet sluttet i 1983.

Den opprinnelig besetningen i 1973/1974 bestod av: Anders Løvås (bass), Ferenc Nagy (orgel), Frank Tinnmansvik (vokal), Thomas Sandø (gitar) og Sandor Nagy (trommer).

Skyway 1974: Thomas Sandø (gitar), Birger Henriksen (vokal, erstatter Frank Tinnmansvik), Jan Morten Rotvik (orgel), Sandor Nagy (trommer), Ferenc Nagy (synth), John Bertil Jakobsen (bass, erstatter Anders Løvås). Etter en tid slutter John Bertil Jakobsen, og erstattes av Jan Morten, som nå gikk over til bass.

Perioden 1975-1980: Bandet har et omfattende spilleprogram i Møre og Romsdal, Trøndelag og Sogn og Fjordane. I Trondheim er de faste band på Skansen og Hawk Club. 1975: Skyway drar på sin første turné til Ungarn.

1976: Skyway blir invitert til Ungarn, og drar tilbake til et omfattende program ved ungdomsparker. De spiller for eksempel for 6000 tilhørere ved ungdomsparken i Buda (Budapest). Bandet får voldsom mediaoppmerksomhet fra blant annet VG, Arbeideravisa Adresseavisa. 1976: Skyway kommer på 10. plass i Adresseavisens kåring av 'Årets Gruppe'.

1977: Skyway får en hederlig finaleplassering i Trøndersk Mesterskap for popband.

1978: Skyway tegner avtale med Polydor/Audun Tylden og utgir sin første LP: Sinnataggen. LP-en er basert på mye ungarsk originalmusikk med norske tekster.

1978: Skyway er med på en samle-LP i regi av Arctic Music.

1978: Skyway får en hederlig finaleplassering Trøndersk Mesterskap for popband. Endringer 1978: Odd-Jarl Gerhardsen (bass, erstatter Jan Morten Rotvik).

1979: Skyway deltar i Heimdalsrock og kommer til finalen.

Endringer etter 1979: Sandor Nagy slutter, erstattes av Erik Blokkum Ferenc Nagy slutter, erstattes av Geir Kristiansen Terje Olsen (Fjeldvik) vikarerer for Birger Henriksen.

1979: Bandet ligger hele 8 uker på norsktoppen med låta 'Sinnataggen'.

1980: Bandet starter sin proffvirksomhet (Euromusic, Arctic Music, Nama) og turnerer rundt i hele Norge med følgende besetning: Odd-Jarl Gerhardsen (bass), Thomas Sandø (gitar), Erik Blokkum (trommer), Geir Kristiansen (flygel, synth), Birger Henriksen (vokal, perkusjon).

I nesten 3 år spilte denne besetningen nesten hver eneste dag, unntatt sommerferien og jula. Og når de ikke spilte, reiste de fra ett sted til et annet. Bandet holdt på som profesjonelle frem til 1983.

I løpet av de to siste årene ble det en god del utskiftninger og endringer i bandet. Odd Jarl Gerhardsen begynte som vokalist. Roald Andreassen (fra Horten, musikerkollega med Ole I'Dole) begynte som bassist. Andreassen sluttet og ble erstattet av Geir Fuglerud fra Fredrikstad. Odd Jarl Gerhardsen sluttet og ble erstattet av vokalist Sigurd Drege Jørgensen fra Stranda.

Kun Thomas Sandø var igjen av den opprinnelige besetningen fra 1973 og fortsatte profftilværelsen, mens kun Geir Kristansen og Erik Blokkum var igjen av besetningen som startet profftilværelsen i 1980.

Skyways repertoar spente over alle sjangere. De var naturlig nok inspirert av en del originalmusikk fra Ungarn, som de selv arrangerte og presenterte på Sinnataggen. Ellers spilte de mye Santana, Smokey og Creedence Clearwater Revival. I profftilværelsen var det viktigere enn noen gang å øve inn nye låter for å kunne konkurrere med DJ-en på de ulike restaurantene.

Utgivelser (album)

Skyway
Sinnataggen
1979