Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Sigbjørn Bernhoft Osa

Født: 3. mai 1910
Død: 2. februar 1990
Fra: Ulvik

Fiolinist og hardingfelespelemann fra Ulvik i Hardanger, født 3. mai 1910, død 2. februar 1990. Allerede som treåring viste Osa musikalske evner på fela, og da han var 16 år gammel, begynte han å ta fiolinundervisning hos Bjarne Brustad i Oslo. Dette fortsatte han med de neste 14 årene. Han tok også utdannelse i Berlin. Som hardingfelespelemann gjorde Osa en stor innsats for å gjøre instrumentet og musikken kjent også utenfor spelemannsmiljøet, også i Europa og i Amerika, der han.. Les mer..

Fiolinist og hardingfelespelemann fra Ulvik i Hardanger, født 3. mai 1910, død 2. februar 1990.

Allerede som treåring viste Osa musikalske evner på fela, og da han var 16 år gammel, begynte han å ta fiolinundervisning hos Bjarne Brustad i Oslo. Dette fortsatte han med de neste 14 årene. Han tok også utdannelse i Berlin.

Som hardingfelespelemann gjorde Osa en stor innsats for å gjøre instrumentet og musikken kjent også utenfor spelemannsmiljøet, også i Europa og i Amerika, der han turnerte med folkloreforestillingen "Dans ropte fela", sammen med blant andre spelemennene Kjetil Løndal fra Tuddal og Magne Manheim fra Seljord.

Senere besøkte han også Seattle, med kronprins Harald som beskytter, der han holdt flere konserter. Som ambassadør for hardingfela var hans fremragende talegaver til stor nytte.

Osa debuterte som fiolinist i 1937. Han spilte ofte sammen med andre musikere, og var gjerne solist i norske orkesterverk der hardingfela var soloinstrument. På 1930-tallet var han også med i Hardingfeletrioen sammen med Alfred Maurstad og Eivind Groven.

På rockefestivalen Ragnarock i 1973 gjorde han furore da han opptrådte sammen med Saft, noe som var revolusjonerende på den tiden.

I 1977 tok han initiativet til Ole Bull Akademiet på Voss. Akademiet har i stor grad bidratt til å spre kunnskap om norsk tradisjonsmusikk innenfor den høyere musikkutdanningen i Norge.

Han ble tildelt juryens hederspris under Spellemannprisen 1973. I 1976 mottok han Norsk kulturråds ærespris.

Utgivelser (singel/EP)

Saft, Sigbjørn Bernhoft Osa
Saft / Osa
1973