Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Severin Martin Nythe

Født: 4. mars 1905
Død: 10. juni 1980
Fra: Tistedal

Slagersanger og trekkspiller fra Tistedalen i Østfold, 4.3.1905–10.6.1980. Nythe startet fem år gammel med énraders durspill. 18 år gammel gikk han over til kromatisk trekkspill, og spilte til dans i hjemdistriktet. Trekkspilleren Ottar E. Akre oppdaget den talentfulle tistedølen, og skaffet ham spillejobb i Oslo. Han begynte samtidig som refrengsanger i Akres trio når trioen var i radioen, og det ble starten på grammofonkarrieren. Det skulle bli nærmere 200 innspillinger for plateselskapene Sonora, Rex og Columbia,.. Les mer..

Slagersanger og trekkspiller fra Tistedalen i Østfold, 4.3.1905–10.6.1980. Nythe startet fem år gammel med énraders durspill. 18 år gammel gikk han over til kromatisk trekkspill, og spilte til dans i hjemdistriktet.

Trekkspilleren Ottar E. Akre oppdaget den talentfulle tistedølen, og skaffet ham spillejobb i Oslo. Han begynte samtidig som refrengsanger i Akres trio når trioen var i radioen, og det ble starten på grammofonkarrieren.

Det skulle bli nærmere 200 innspillinger for plateselskapene Sonora, Rex og Columbia, HMV og Musica. Debutplaten, innspilt i 1931, var «Det blir atter sol og sommer» (Columbia), som ble den reneste landeplage på 30-tallet.

30-årene ble nok de viktigste årene i Nythes platekarriere, og blant en lang rekke kjente slagere kan nevnes «Bestefars vals» og «Det er sommerkveldens melodi», begge for Columbia. Repertoaret var ikke bare de mest populære 30-tallsslagerne. Også flere humoristiske viser i beste Zetterstrøm og Kristoffersen-stil ble lansert av Nythe.

Som restaurantmusiker i hovedstaden opplevde han melodienes popularitet på pulsen, og tok de fleste på sparket. Men da han fikk forespørsel om å spille «Svin du stjal min trøye» måtte han melde pass – helt til det ble klart at mannen med ønsket mente «Wien du Stadt meiner Traume».

Som Sonora-artist ble Severin Nythe også populær i Sverige. Sammen med slagersangerne Steinar Jøraandstad og Øivind Lunde var han blant de norske artistene som solgte mest plater på den andre siden av Kjølen i 30-årene.