Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Sekunda mannsverk

Dannet: 1982
Fra: Fauske

Postpønktrio fra Fauske, konsertdebuterte i juni 1982 med Børre Brutal (aka Tor Idar Pedersen, bass, vokal), Gisle Selnes (gitar), Aage Asphaug (trommer) og Svarte-Per (aka Per Solvang, orgel). Brutal og Selnes hadde spilt flere konserter som Hæmma Vækst med Arne Hjemaas (trommer) og Inge Aanensen (bass). De to førstnevnte var imidlertid nyorienterte mot Joy Division og ville spille sakte, mens bassisten og trommisen ville spille fort og være populære. Det utviklet seg til en konflikt om hvor kommersielle de skulle.. Les mer..

Postpønktrio fra Fauske, konsertdebuterte i juni 1982 med Børre Brutal (aka Tor Idar Pedersen, bass, vokal), Gisle Selnes (gitar), Aage Asphaug (trommer) og Svarte-Per (aka Per Solvang, orgel).

Brutal og Selnes hadde spilt flere konserter som Hæmma Vækst med Arne Hjemaas (trommer) og Inge Aanensen (bass). De to førstnevnte var imidlertid nyorienterte mot Joy Division og ville spille sakte, mens bassisten og trommisen ville spille fort og være populære. Det utviklet seg til en konflikt om hvor kommersielle de skulle bli og hva slags spillejobber de skulle si ja til.

Brutal og Selnes oppløste derfor Hæmma Vækst, droppet alle de raske låtene, skaffet ny trommeslager og nytt bandnavn. Begge var kompromissløse: De startet også Fauske Rockeklubb og fanzina Nye Svuls, en fanzine som takket nei til å være med på Samlezina Puls fordi utgiveren var kommersiell.

Debutkonserten ble tatt opp av B.Rock og brukt på Null Problem. Her bød bandet på tre tunge, langsomme postpønklåter, deriblant en cover av John Cales cover av Elvis-hit’en ”Heartbreak Hotel”. Den elektroniske effekten i siste vers var imidlertid ikke planlagt. Det man hørte var lyden av farfisaorgelet som kortsluttet. Det passet inn, og de andre i bandet lot seg ikke affisere. Ettersom det ikke hørtes galt ut, kunne opptaket brukes på kassetten.

På debutkonserten fikk de assistanse fra Svarte-Per (ex-Svartedauen, Rognan Håndballag). De hadde flere konserter sommeren og høsten 1982, deriblant en spilling på Troilltampfestivalen, der de gjorde stor suksess.

Sekunda Mannsverk deltok også i Bodø-flimra på NRK, sendt i januar 1983. Her fremførte de to låter, deriblant den Sekunda Mannsverk-låten som trolig blir husket av flest, ”Kem Vann Krigen”. Denne kom ikke ut før den ble innspilt med Data Morgana (der Brutal spilte trommer fra 1987 til 1989) på albumet En Nasjon I Sorg (1987). Denne versjonen skjemmes av at vokalisten ikke behersker nordlandsdialekten.

Sekunda Mannsverk har hatt en enkelt reunionkonsert, på UFFA i Trondheim i september 2007 i anledning Asphaugs 45-årsdag. Konserten var opprinnelig planlagt som en privat fest, men ble flyttet til et lokale med større plass på grunn av stor interesse.

Asphaug var senere med i bandet Gilbært å Sølivan med blant andre Petter Pogo. Han har vært fotograf i Adresseavisen og har gjort uttalige foto brukt på offisielle bandwebsider, bandplakater og på platecovere på 90- og 2000-tallet. Av artister kan nevnes Motorpsycho, Monster Blomster (hvor han også var musiker i en kort periode) og Søsterhjemmet. Synger i dag i Svartlamon Hardkor.

Brutal har senere vært innom bandet Rigor Mortis (Gammel Dame Vond Å Vende), før han flyttet til Oslo og ble trommis i Data Morgana. Deretter sang han i Captain Not Responsible, og er i dag vokalist i bandet 2:20.

Selnes er 1. amanuensis i litteraturvitenskap ved UiB. Hjemaas (trommer, Hæmma Vækst) spiller nå i Pink Floyd-tributebandet Pink Division.

Medlemmer

Aage Asphaug Trommer
Gisle Selnes Gitar
Per Solvang Tangenter
Tor Idar Pedersen Bass, vokal

Medvirker på

Diverse artister
Null Problem
1982