Matched: artister/(.*)

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Saluki

Dannet: 1975
Splittet: 1977
Fra: Oslo

Freddy Dahl hadde etablert seg som sanger og gitarist i Junipher Greene, og hadde også vært med i Ruphus og Georg Keller Band. Nå var det på tide å forsøke noe nytt. Våren 1976 flyttet medlemmene i Saluki sammen i et stort hus i Røyken kommune, der de kunne øve uhemmet. Den første konserten var i august, på en festival i Tønsberg, og førte til at bandet fikk kontrakt med Compendium Records i Oslo. Dette.. Les mer..

Freddy Dahl hadde etablert seg som sanger og gitarist i Junipher Greene, og hadde også vært med i Ruphus og Georg Keller Band. Nå var det på tide å forsøke noe nytt. Våren 1976 flyttet medlemmene i Saluki sammen i et stort hus i Røyken kommune, der de kunne øve uhemmet. Den første konserten var i august, på en festival i Tønsberg, og førte til at bandet fikk kontrakt med Compendium Records i Oslo. Dette plateselskapet sprang ut av en platebutikk i hovedstaden, som særlig spesialiserte seg på jazz, kunstrock og progressiv musikk.

De andre medlemmene i Saluki var Peter Berg Nilsen (vokal / perkusjon/wind synth), Sverre Beyer (bass, vokal), Kjell Rønningen (keyboards, vokal) og trommeslager Bjørn Jenssen. Sistnevnte var bare 17 år, og tok i sin tid over etter Finn Sletten. Senere spilte Jenssen med bl.a. Dance With a Stranger, Chipahua, Jon Eberson Group og Jon Ebersons Jazzpunkensemble. Sverre Beyer hadde i sin tid også spilt bass i Junipher Greene.

Bandet begynte innspillingen av sin første LP i oktober 1976. Albumet kom ut mot slutten av mars 1977. I mellomtiden hadde Svensk Radio vært på besøk. De spilte inn en konsert med Saluki på Høvikodden i januar 1977, og sendte den på svensk P3 27. februar 1977.

Saluki inneholdt åtte spor, og var produsert av Erling Jørgensen og Freddy Dahl. Øvrige musikere inkluderte Even Stormoen (piano), Erik Balke (saxofon) og Peter Katraas (trompet), i tillegg til sangerne Radka Toneff og Sylvi Lillegaard. Albumet er både gjennomført og ambisiøst, med elementer av jazz, funk og progressiv rock.

Saluki spilte en hel del konserter landet rundt, både i forkant og etterkant av utgivelsen, og fikk også turnere i Danmark og Nederland. På sensommeren begynte bandet på innspillingen av LP nr. 2, som dessverre aldri ble helt ferdig, da Compendium gikk konkurs. Materialet befinner seg i dag hos medlemmene, som vurderer en utgivelse av innspillingene. Det samme gjelder opptakene fra opptredenen på Høvikodden.

I 2017 var det 40 år siden ”Saluki” kom ut. Dette førte til fornyet interesse rundt bandet og musikken. Det ble konserter i lille sal på Oslo Konserthus og på Gregers i Hamar, samtidig som platebutikken Big Dipper sørget for å få debutalbumet ut på vinyl igjen. Besetningen var da den samme som i 1977, med unntak for trommeslageren. Bak trommene satt nå Fredrik Skalstad, som også har spilt i power trioen Friendship. De kalte seg i sin tid opp etter nettopp debutalbumet til Junipher Greene.

Mange av medlemmene i Saluki har både før og etter gjort seg bemerket i en rekke kjente navn fra norsk og nordisk rockhistorie. Freddy Dahl ble igjen med i Ruphus, og har også vært gitarist og sanger i bl.a. Kai Eide Band, Repeat Repeat i Danmark, Chipahua og The Greens. Også Sverre Beyer – som etter hvert skiftet navn til Ginn Jahr - var å finne i Kai Eide Band, og spilte senere med bl.a. Celeste, Arild Nyquist og Joah's Ark & the Beasts.

I tillegg har Kjell Rønningen spilt med Ruphus, Celeste, Arild Nyquist, Joah's Ark & the Beasts og Pigalle. Peter Berg Nilsen – som i dag heter Peter Alois Symington - har vært musiker i Celeste og nordamerikanske Survival.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Bjørn Jenssen Trommer
Freddy Dahl Vokal, gitar
Gunnar Berg-Nielsen Trommer
Kjell Rønningen Tangenter
Peter Berg Nilsen Vokal, saksofon
Sverre Beyer Bass
Trond Tufte Gitar

Utgivelser (album)

Saluki
Amazing Games
2018
Saluki
SALUKI
1976

Medvirker på

Diverse artister
Stellar Voyage
2004