Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Sadomaoistan

Dannet: 1987
Splittet: 1997
Fra: Tromsø

Sadomaoistan ble dannet i Tromsø i 1987, etter at bandets frontfigur og sjefsideolog Halvard Haldorsen hadde tilbragt en tid på kunsthåndverksskolen i Karasjok. Bandet flyttet kollektivt til Oslo på tampen av 80-tallet, og vakte raskt oppsikt med sine performance-aktige opptredener, der uniformer, fetisjisme, SM- og homsepolitisk innhold dannet noen av ingrediensene. Sadomaoistan var i starten forholdsvis inspirert av industrielle band som Laibach og Coil, men ble snart også oppildnet av den gryende house-kulturen i Europa. .. Les mer..

Sadomaoistan ble dannet i Tromsø i 1987, etter at bandets frontfigur og sjefsideolog Halvard Haldorsen hadde tilbragt en tid på kunsthåndverksskolen i Karasjok. Bandet flyttet kollektivt til Oslo på tampen av 80-tallet, og vakte raskt oppsikt med sine performance-aktige opptredener, der uniformer, fetisjisme, SM- og homsepolitisk innhold dannet noen av ingrediensene. Sadomaoistan var i starten forholdsvis inspirert av industrielle band som Laibach og Coil, men ble snart også oppildnet av den gryende house-kulturen i Europa.

I 1991 deltok Sadomaoistan på den første norske samleplaten med house- og technomusikk, Nova Norvegia på Second Hand Records, der de delte rillene med blant andre Per Martinsen, Hans Olav Grøttheim, Biosphere, Sabella Walk og Nemmelig Hemmelig.

I 1993 var de med på XS To The Rave Zone, som også var en av pionér-samleplatene innen elektronisk musikk her hjemme. I 1996 deltok de på nok en samle-CD, Larmende opptog i Taushetsgata, og det var først i 1997 at de ga ut plate under eget navn. Retroskopi (1987–1997) koblet en del gamle live-favoritter med nyere materiale, og var tilegnet bassisten Ivar R. Friis som i mellomtiden var død av AIDS. Den ble også bandets svanesang.

Blant medlemmer som har vært innom Sadomaoistan finner vi ellers Tore H. Bøe fra Origami og Reidar Engesbak fra performancegruppen Genitalia. Halvard Haldorsen har i senere år vært programleder på ZTV, Metropol TV og NRK2, og ledet også reality-serien Kråkeslottet på TV3. Han er i dag musikalsk aktiv i elektropop-duoen The Machines med Bo Valentin, som i 2004 ga ut albumet Stereotypes.

Utgivelser (album)

Sadomaoistan
Retroskopi 1987-1997
1997