Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Rolv Wesenlund

Født: 17. september 1936
Død: 18. august 2013
Fra: Horten / Oslo

Skuespiller, kringkastingsmann og skribent, f. 17.9.1936 i Borre (Horten), d. 18.8.2013. Wesenlund markerte seg først som saksofonist og vant norgesmesterskapet for amatørjazzmusikere to ganger. Med bakgrunn som skribent i flere aviser og frilans-jazzmedarbeider i NRK, ble han rundt 1960 innspillingssjef hos Phillips og senere hos Arne Bendiksen. Han var ansvarlig for den korte, tidlige satsingen i Bergen på 60-tallet, Bergen Beat, et forsøk på å lansere norske grupper innen det man den gang kalte piggtrådmusikk. Helge Nilsen,.. Les mer..

Skuespiller, kringkastingsmann og skribent, f. 17.9.1936 i Borre (Horten), d. 18.8.2013. Wesenlund markerte seg først som saksofonist og vant norgesmesterskapet for amatørjazzmusikere to ganger. Med bakgrunn som skribent i flere aviser og frilans-jazzmedarbeider i NRK, ble han rundt 1960 innspillingssjef hos Phillips og senere hos Arne Bendiksen. Han var ansvarlig for den korte, tidlige satsingen i Bergen på 60-tallet, Bergen Beat, et forsøk på å lansere norske grupper innen det man den gang kalte piggtrådmusikk. Helge Nilsen, Rune Larsen & The Stringers var den mest kjente av disse gruppene.

Fra 1966 var han i en tid programsekretær i NRK. Sammen med andre unge, fremadstormende menn med stor entusiasme for det nye fjernsynsmediet, som Harald Heide-Steen jr., Harald Tusberg, Bengt Calmeyer og den svenske regissøren Bo Hermansson etablerte han en opprørsk, med datidens øyne ganske bøllete type underholdning. I TV laget de Kunden har alltid rett, en parodi på samtidige TV-programmer, i radioen de legendariske Telefonrøret og Hørerøret, som gjorde suksess på plate, og på restaurant Cecil i Oslo hadde de i 1965 den nyskapende, tilsynelatende improviserte revyen Lysthuset, nå med Elsa Lystad og Karin Krog på laget. Wesenlund var speaker i den merkverdige radioserien Radio Skagerak, som ble en populær LP. Hans mest markante tidlige kreasjon var Feriebiskop Fjertnes, platen Feriebiskop Fjertnes slår til igjen (1968) ble en bestselger. Han spilte også i flere filmer.

Det store, folkelige TV-gjennombruddet ble satireserien Og takk for det (1968), der Wesenlund, Heide-Steen og Kirsti Sparboe presenterte klassikere som «Supperådet», «Hos tannlegen» og «Doble Fustasjeopphengsforkoplinger». Serien ble en bestselgende plate, og ble laget i en like populær svensk versjon. Den medførte også trioens gjennombrudd på Chat Noir i revyen Hjertelig Tilstede (1970), som også medførte en populær LP. Wesenlunds mest bemerkelsesverdige rollekreasjon er Fleksnes (fra 1972). Her gjorde han seg bemerket med uttrykket 'Dæi-ååååå' fra 'Banana Boat song' som ble innspilt på singelen 'Dæi-ååååå' sammen med Jon Skolmen. Sangen hadde han nok lånt fra amerikanske Stan Freberg som hadde en nesten lik versjon på engelsk. Begge versjonene er morsomme!!

Selv om han hadde stor suksess i revyer, farser og andre komedier både på scenen og på film, hadde han også en stor musikalkarriere. Den første store musikalrollen var tittelrollen i Bør Børson jr. på Det Norske Teatret i 1972 og i filmatiseringen 1974. Fra den ble «Børs song», «Omforladels O. C. Bentzen» og duetten «Wienerbrødtango» med Sølvi Wang regelrette slagere, og LP-en fra forestillingen ble en Spellemann-belønnet bestselger.

Han hadde en rekke hovedroller, som i Charlies Tante på Det Norske Teatret 1994. Den var så populær at den ble overført til Chateu Neuf, oversatt til riksmål og filmatisert for TV. Han var Leopold i Sommer i Tyrol i Oslo, Århus og København, og 1987 var han homofil dragartist i Jerry Hermans La Cage Aux Folles på Chateau Neuf.

De mange plateutgivelsene han er med på er stort sett lyd fra TV- og radioprogrammer og platene fra musikalene. Han er ubetalelig som oberst Hathi i en studioversjon av Disneys Jungelboken (1972). Sommersingelen «Om litt er kaffen klar»/«Sommer over Kjølen» (1992) har fått kultstatus, og begge sidene er senere inkludert på flere sommerplater.

Gjennom mesteparten av karrieren markerte Wesenlund seg som en ivrig og ofte kontroversiell debattant og kronikør, og han ga ut flere essaysamlinger. Han var også en kunnskapsrik programleder i TV, og talkshowet Wesenstund på TVNorge (1994–2000) var så populært at det vakte direkte harme da kanalen la ned programmet fordi det hadde for lave seertall blant ungdom. Wesenlund mottok æres-Amanda, Leonardstatuetten og Justerprisen.

Rolv Wesenlund gikk bort 18. august 2013 etter lengre tids sykdom.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Geilokameratene Utøver
Wesensteen medlem i komikerduo

Medvirker på

Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 10 Hver Sin Smak
2005
Christian Eggen, Oslo Sinfonietta
Norges Musikkhistorie - Bind 5 utøver
2001
Diverse artister
Tande-P - Mine favoritter
2000
Salhuskvintetten
'Olkabilamo' produsent
2000
Diverse artister
Nordmenn Er Gale!
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1970 - 1973
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1973 - 1977
1998
Harald Heide-Steen jr.
Munnskold over Alle Grenser produsent
1996
Wesensteen
Hos tannlegen (Volvo Sonet) (Live) tekstforfatter;utøver
1995
Kirsti Sparboe
Ikke stå og frys - 46 Høydepunkter oversetter
1995
Diverse artister
Norske Film Slagere
1995
Wesensteen
Rolv Wesenlund + Harald Heide Steen jr. = Wesensteen
1994
Diverse artister
Norske Filmklassikere
1993
Lionel Bart
Oliver: den norske versjonen av Lionel Barts musical 'Oliver'
1992
Geilokameratene
Det er ingen skam å snu - En sports- og friluftsplate av Geilokameratene
1980
Diverse artister
Jeg tror folk er blitt spenna gærne utøver
1980
Diverse Artister
Jeg har mitt hjerte i Oslo
1979
Diverse artister
En Torsdagskveld I Drøbak / Hvor Skal Jeg Finne Meg En Pike
1979
Diverse artister
Dagbladets Sommerkassett Alltid Foran
1979
Wesensteen
Det beste fra Wesensteen: 'Saturday night at the Champingplass'
1976
Diverse artister
16 Norske Hits
1975
Arthur Arntzen, Håkon Karlsen
Ja, Du Oluf ... - Håkon Karlsen Intervjuer Arthur Arntzen Som Forteller Om 'Ho Emma' produsent
1973
Diverse artister
Lyse øyeblikk tale
1973
Diverse Artister
Bør Børson jr. utøver
1972
Wesensteen
I Full Bredde
1971
Wesensteen
Og Takk For Det
1970
Diverse artister
En blå blå nellik / Hengende haver
1969
Wesensteen
Livaktig' at the Kaffistova
1969
Diverse artister
Jungelboken (Walt Disney)
1967
Dizzie Tunes
Ann Kristin / Sport Mustang (Maria Elena) tekstforfatter
1966
Karin Krog
By Myself
1964