Gjør endringer

Roald Stensby

Født: 24. september 1940
Død: 25. juli 2018
Fra: Oslo

Rockesanger fra Oslo, f. 24.9.1940. Roald Stensby er en av pionerene innen rock i Norge. Han ble norsk mester i rock i 1959 og nordisk mester i samme gren samme år. Stensby var den siste av de tre største norske rockesangerne fra 50-tallet som kom på plate. Han vokste opp på Sagene og begynte å synge i 1958 med bandet Rockin' Jailers. Det var 1959 som var Stensbys store år. Da ble han nr. to i oslomesterskapet i rock, etter.. Les mer..

Rockesanger fra Oslo, f. 24.9.1940. Roald Stensby er en av pionerene innen rock i Norge. Han ble norsk mester i rock i 1959 og nordisk mester i samme gren samme år.

Stensby var den siste av de tre største norske rockesangerne fra 50-tallet som kom på plate. Han vokste opp på Sagene og begynte å synge i 1958 med bandet Rockin' Jailers. Det var 1959 som var Stensbys store år. Da ble han nr. to i oslomesterskapet i rock, etter Little Sofus, men vant så norgesmesterskapet og til slutt nordisk mesterskap på Jordal Amfi. Men det hadde skjedd ting før det.

Den 20. april 1959 var Stensby og bandet i studio og spilte inn et bånd med noen sanger. To av disse sangene ble presset opp året etter i et enkelt eksemplar, med Elvis Presley-låtene «Party» på ene sida, og «One Night « på den andre, og gitt til Stensby som avskjedgave fra bandet da han dro ut i det militære litt over et år senere.

Den 30. oktober 1959 spilte han og bandet inn EP-platen hvor det står «Roald – The Scandinavian King Live At The Jordal Amfi» på omslaget. Den inneholder fire låter med Stensby, i tillegg til en instrumentalsnutt med bandet. Dette med «live» er en sannhet med visse modifikasjoner. Riktignok inneholder den ene sida på platen applaus i lange baner, men disse er hentet andre steder fra, og har ingen ting med Stensby å gjøre.

I løpet av denne korte rock’n’roll-perioden medvirket han og bandet i en film for Oslo Kommune som het På startstreken, der han og bandet fremførte Jerry Lee Lewis-låten «Breathless». Høsten 1960 dro han i militæret, og da var vokalistkarrieren på det nærmeste slutt.

Senere kom det et par singler, «Vestens rose» i 1963, og «Tindrende øyne» i 1965, men ingen av disse ble noen slagere. Med disse to singlene var det slutt på hans platekarriere.

Stensby var også programleder for Pop-Korn, som var det eneste rene pop-programmet som var på TV i Norge på 60-tallet. Imidlertid satset han på en yrkeskarriere etter militæret, var fagutdannet flymekaniker, og jobbet på Tandberg Fabrikker i mange år, først som spesialarbeider, så som reklamesjef. Senere ble han tekstforfatter, og det kan nevnes at han er den eneste utenforstående som skrev tekster for Osvold/Sands fantastiske figur Stutum, på en reklamekassett for Postbanken. Han har mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid i så måte. Stensby skrev også for musikktidsskriftet Lyd og Bilde i en periode på 80-tallet.

Alle Stensbys plateutgivelser fra 50-tallet, i tillegg til noe uutgitt materiale, er å finne på samlingene Norsk Rocks Skattkammer vol. 2 – Da rocken kom til Norge (Backstage Records) utgitt i mai 2003 og Norsk rocks historie Vol. 1 (Universal, 2004).

Roald Stensby døde den 25. juli 2018, 77 år gammel. Han var den siste av de opprinnelige rockepionerene her i Norge som gikk ut av tiden. Et større minneord fra Rockheim finner du til venstre på denne siden.

Medlem i

Rockin' Jailers Vokal