Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Gjør endringer

Ravi

Født: 28. april 1976
Også kjent som: Ivar Chr Johansen
Fra: Tønsberg

Ivar Christian Johansen (f. 28.04.76), artist, låtskriver, journalist og programleder fra Presterød i Tønsberg. Han var en av grunnleggerne av Jaga Jazzist, og opplevde overraskende suksess da han under artistnavnet Ravi rappet på Folk & Røvere-albumet Bagateller (2002). Han utviklet sin særegne og originale rapstil videre, og albumet Den nye arbæidsdagn (2005) og singlene Tsjeriåu (2005), Neste såmr og Ås to i Osjlo (begge 2006) toppet alle VG-lista. Johansen begynte å spille piano da han var.. Les mer..

Ivar Christian Johansen (f. 28.04.76), artist, låtskriver, journalist og programleder fra Presterød i Tønsberg. Han var en av grunnleggerne av Jaga Jazzist, og opplevde overraskende suksess da han under artistnavnet Ravi rappet på Folk & Røvere-albumet Bagateller (2002). Han utviklet sin særegne og originale rapstil videre, og albumet Den nye arbæidsdagn (2005) og singlene Tsjeriåu (2005), Neste såmr og Ås to i Osjlo (begge 2006) toppet alle VG-lista.

Johansen begynte å spille piano da han var sju år gammel, og fra han var 15 år spilte han også trompet i Presterød skolekorps. Da han var 18 år, begynte han i Tønsberg Musikkorps av 1919 (populært kalt 1919), der han ble kjent med trommeslageren Martin Horntveth.

I 1994 stiftet kompisene det alternative storbandet Jaga Jazzist. Johansen spilte trompet og tangenter og var en viktig drivkraft i bandet, som i årene før og etter tusenårsskiftet ble kjent for sin nyskapende miks av jazz, elektronika, rock og filmatiske stemninger. Parallelt med Jaga Jazzist jobbet han som journalist i Lokalavisen Tønsberg, Gjengangeren, Musikkorpsavisa og programheftet til osloklubben Blå. Han var dessuten altmuligmann på Blå, og har også studert litteraturvitenskap og musikkvitenskap.

I 2000, etter innspillingen av A Livingroom Hush (2001), takket Johansen overraskende for seg idet Jaga Jazzist sto på terskelen til et internasjonalt gjennombrudd. Det samme skjedde i bandene Briskeby og The Jessica Fletchers, der Johansen tok sitt keyboard og gikk rett før bandene fikk sine gjennombrudd i henholdsvis 2000 og 2003.

Han har også rukket å spille i bandet til St. Thomas. Han spilte trompet på The White Birch-albumet Come Up For Air (2006), og har også samarbeidet med Jono El Grande og Jan Erik Vold. Men Johansens karriere som anonymt bandmedlem ble gravlagt i 2003, da han slo gjennom som rapper med kunstnernavnet Ravi – ”Ivar” skrevet baklengs.

hadde syslet litt med rapping i både Jaga Jazzist og det Beastie Boys-inspirerte hobbybandet Planet Derrick, men for de fleste kom det som en stor overraskelse da den kortvokste og rødhårete tangentmannen dukket opp som rapper på Folk & Røveres album Bagateller (2002) – på låtene ”Lille Amerika”, ”Dametrøbbel (a til å)” og ”Utadæsjælåpplevelse”. Han hadde eksperimentert med stemmen en stund, og hadde begynt å synge en ekstremvariant av hvordan han snakket.

”Utadæsjælåpplevelse” ble utgitt på singel i 2003, og musikkbransjen visste ikke helt om den fengende og irriterende låta var spøk eller alvor. Ravi ”er morsom i cirka sju sekunder på ’Utadæsjælåpplevelse’, men deretter er den stotrende rappingen hans like enerverende som Banana Airlines' beslektede innvandrerdiksjon var tidlig på 80-tallet,” skrev Dagbladet i sin anmeldelse av Bagateller.

Den selvfinansierte videoen slo derimot an på det nystartede NRK-programmet Svisj, der seerne selv stemte fram sine favoritter. Låta ble liggende hele 19 uker på VG-lista. I musikkvideoen ble publikum også kjent med Ravis særegne skrivemåte, ”ravisk”, der han skrev alle ord fonetisk og uten doble konsonanter og stumme vokaler. Han har selv sagt at han er mer inspirert av Jan Erik Vold, Odd Børretzen og Jens Bjørneboe enn samtidige rappere, selv om artister som Beastie Boys og The Roots også har vært viktige.

I 2004 viste Ravi at han mente alvor med sitt Ravi-alias, da han videreførte konseptet i duoen Ravi & DJ Løv, sammen med jusstudenten og DJ-en Anders Løvlie (f. 23.10.77).

”Mange tror jeg kødda med ’Utadæsjælåpplevelse’, men det er nettopp utgangspunktet for det vi driver med. Det er en flipp, men vi tar det veldig seriøst. Ravi & DJ Løv er en seriøs flipp,” sa Ravi i boka Hiphop-hoder (2004). I 2004 slapp Ravi & DJ Løv først sine mer avantgardistiske sider løs med låtene ”Jorboer” og ”Nok en aka Jorboer II” og albumdebuten Lekr butik, utgitt på duoens eget plateselskap Nok Records. Disse var for skrudde til å bli hits, og albumet forsvant fra hitlistene etter bare én uke – og solgte rundt 3000 eksemplarer.

Men Ravi & DJ Løv hadde et ess i ermet. Den Stevie Wonder-inspirerte låta ”Dødsøt” var med på albumet, og sommeren 2004 ble den sluppet som singel. Den innledet en periode der Ravi tok grep om den norske sommerhiten tre år på rad. Dødsøt lå 13 uker på VG-lista og oppnådde fjerdeplass som beste plassering. Ravi rakk også å innkassere dialektprisen til Norsk Målungdom.

2005 ble et begivenhetsrikt år for Ravi & DJ Løv. Ravi skilte seg ut på den Lene Marlin- og Espen Lind-skrevne veldedighetssingelen Venn, der han var eneste rapper og skrev en tekst med en politisk snert som ble hakket for sterk for Marlin og Lind. De ba ham om å tone seg ned.

”Dødsøt” ble nominert til Spellemannprisen 2004 i kategorien ”Årets hit”, og i mars skrev duoen platekontrakt med plategiganten SonyBMG og manageravtale med Trond Fjellman. Han lovet å gjøre allemannseie av dem. Ravi & DJ Løv takket for tilliten med singelen E-ore i april, som lå 11 uker på VG-lista, med andreplass som beste plassering. Det var riktignok ingenting mot oppfølgeren.

”Tsjeriåu”, en bearbeidet coverversjon av The Monroes’ ”Cheerio” – og med et gjenforent The Monroes med på moroa, ble den store sommerhiten i 2005. ”Landeplage!” varslet VG: ”’Tsjeriåu’ har alt det som kjennetegner en real sommerhit: En søtladen snikmelodi av det irriterende slaget, som er blitt koblet med en rar norsk tekst fremført på sedvanlig nasalt, flatt og monotont vis av Norges mest stivbente snublebeinrapper.”

Singelen solgte 12 500 eksemplarer og ble duoens første listetopper, men hadde trolig solgt langt mer om Ravi og DJ Løv ikke hadde bestemt seg for å trekke den fra markedet for å stimulere albumsalget.

Lørdag 18. juni triumferte Ravi & DJ Løv med på slep foran 100 000 tilskuere på VG-listeshowet på Rådhusplassen, og mandagen etter kom albumet Den nye arbæidsdagn. Det var oppkalt etter Christan Michelsens slagord for utviklingen av det moderne Norge etter unionsoppløsningen. Albumet gikk det rett til topps på VG-lista, der det ble liggende i sju uker – i sterk konkurranse med nye album fra Röyksopp og Vazelina Bilopphøggers (nå uten Ravi-lookaliken Viggo Sandvik) og samleplater fra deLillos og Trang Fødsel. En ny popstjerne var født.

Ravi var en artist det var vanskelig å forholde seg likegyldig til, og smittende refrenger som ”dans, dans, dans oppå boret” og ”du er dødsøt, dødsøt, dødsøt” gjorde Ravi til en elsk/hat-artist av format. ”Elsk-hat er også en fin ting hvis du tvinger folk til å ta et standpunkt. Det er nok anonymitet på radio og av musikk som går folk hus forbi,” sa Ravi til VG.

Rapperen Jørg-1 i Tungtvann understreket tvetydigheten overfor VG: ”Sangene til Ravi er selvfølgelig utrolig irriterende, men samtidig er de noe av den beste popmusikken som er laget på lenge.” I juli hadde Ravi & DJ Løv fire av de fem mest nedlastede låtene fra iTunes i Norge, mens Den nye arbæidsdagn passerte 75 000 solgte eksemplarer i august – og endte til slutt opp med rundt 90 000 solgte. ”Tsjeriåu” gjorde det også skarpt som ringetone.

I september kom nyheten som signaliserte at Ravi & DJ Løv kunne være historie. Advokatfullmektig Løvlie gikk fra VG-lista til rettssalen som medforsvarer for Ikmet Kodzadziku i Nokas-saken. I oktober måtte duoen avlyse en Rockefeller-konsert på grunn av rettssaken, og Ravi sa til VG at han nå jobbet med musikalske prosjekter alene. ”Jeg kan ikke kjede meg når [DJ Løv] sitter i Stavanger og jobber med jus.”

2005 ble rundet av med et skred av prisnominasjoner: I klassen ”Beste norske artist” i Nordic Music Awards, og i klassene ”Popgruppe”, ”Årets hit” (”Tsjeriåu”) og ”Musikkvideo” (”E-ore”) på Spellemannprisen. Men det ble ingen priser dette året heller.

Våren 2006 vendte Ravi tilbake som soloartist. Der Ravi & DJ Løv tidligere balanserte mellom Ravis popteft og DJ Løvs hiphop-interesse, var Ravi på egen hånd en mer tradisjonell popartist – selv om den raviske rappingen fortsatt satte preg på resultatet. ”Det er ikke snakk om noen oppsigelse, men vi jobber med hver vår plate. Jeg driver vel strengt tatt med popmusikk, mens Løv ofte vil gå dypere ned i hiphop-prosjekter,” sa Ravi til VG.

Singlene Ås to i Osjlo og Neste såmr gikk rett hjem på både radioenes spillelister og hitlistene. Sistnevnte var en oppdatering av deLillos’ låt med samme navn, med Lars Lillo-Stenberg på refrenget. Begge singlene toppet VG-lista, og holdt seg der i henholdsvis 13 og 12 uker.

Men kritikerne var mer skeptiske denne gangen. Enkelte etterlyste DJ Løvs innflytelse, andre følte Ravi hadde begynt å gjenta seg selv. VG kalte Ås to i Osjlo for en kjedeligere utgave av E-ore, mens Neste såmr var en reprise på Tsjeriåu – men en reprise der Ravis vers og Lillo-Stenbergs refreng ikke gikk opp i en ny enhet, som på The Monroes-låta.

Før albumet Kjøpr gitar kom ut, rakk Ravi også å spille inn en låt sammen med forbildet Odd Børretzen. ”Det føles så bra” var en 60 sekunder lang snutt med umiskjennelig Ravi-melodi, med typisk snakkesynging fra Børretzen, spilt inn til en reklamefilm for Norsk Resirk.

Kjøpr gitar skrev Ravi alle låtene og produserte musikken selv, uten noen erstatning for DJ Løv. ”Jeg har ikke funnet noen norsk produsent som jeg har vært interessert i å samarbeide med”, sa han til Dagbladet.

Albumet fikk kjøligere kritikk enn forgjengeren, men med drahjelp fra to store hits gikk det rett inn på andreplass på VG-lista, bare slått av ”gitarkameratene” Espen Lind, Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Askil Holm. Han fikk Gammleng-prisen i klassen rap for albumet, og det solgte til slutt rundt 30 000 eksemplarer.

9. september 2006 giftet Ravi seg med Line Janicke Musæus på Hennickehammars Herregård i Värmland i Sverige, og deretter begynte han å trappe ned artistkarrieren. Han fikk jobb som programleder for NRK-programmet Landeplage, der han i tre sesonger har bedrevet dybdeanalyse av Norges største hitlåter – fra a-ha og DumDum Boys via Knutsen & Ludvigsen til Sissel Kyrkjebø og Sputnik.

Overfor Dagbladet tvilte han på framtida til popstjernen Ravi: ”Jeg er 30 år. Bør man være popstjerne lenger? Det er et spørsmål jeg har stilt meg. Kanskje jeg bør gi meg nå, eller er det kanskje på tide at jeg omskolerer meg?”

I 2007 vendte DJ Løv tilbake med singelen The Love, gitt ut som Rypdal & Koristen, et samarbeid med Marius Rypdal. Men det ble med den ene singelen.

Det har også vært stille fra Ravi siden Kjøpr gitar. Han har skrevet låter for andre artister sammen med låtskriveren og artisten Laila Samulsen, og en remiks av ”Låva Låva” dukket opp på rapperen Kleens mixtape Kleen-A-Palooza (2006). I tillegg bidro han med en hyllestlåt på cd-boksen St. Thomas (2008).

Men ellers har Ravi i hovedsak vært sysselsatt av NRK, med både Landeplage og Reiseradioen. Overfor VG forklarte han hvorfor det stoppet opp: ”Jeg har liksom ikke funnet noen gode grunner til å lage en ny plate.”

Medlem i

Briskeby Tangenter (1999)
Jaga Jazzist Tangenter, trompet, vokal (1994 - 2001)
The Jessica Fletchers Trompet (2000), tangenter (2002 - 2003)

Utgivelser (album)

Ravi
Disaora
2017
Ravi
Kjøpr gitar
2006
DJ Løv, Ravi
Den nye arbæidsdagn
2005

Medvirker på

Øystein Sunde
Bestefar
2016
Diverse Artister
Vi har den ære - En hyllest til Torbjørn Egner
2012
Harald Frøland
Silhouette vokalist
2009
Smurfene
Smurfeparty komponist
2008
St. Thomas
St. Thomas Box utøver
2008
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 8 Norges Fremtid
2005
Folk & Røvere
Sommer hele året 96 04 tekstforfatter;komponist
2004
Ravi og DJ Løv
Lekr Butik komponist;tekstforfatter;produsent
2004
The Jessica Fletchers
It Happens Tonight komponist;tekstforfatter
2004
Jaga Jazzist
Magazine produsent
2004
The Jessica Fletchers
Less Sophistication komponist;tekstforfatter;utøver
2004
Diverse Artister
Oslos Stolthet
2003
The Jessica Fletchers
What Happened to The? komponist;tekstforfatter
2003
Folk & Røvere
Utadæsjælåpplevelse tekstforfatter
2002
Folk & Røvere
Bagateller tekstforfatter
2002
Jaga Jazzist
A Livingroom Hush komponist
2001
Jaga Jazzist
Jævla Jazzist Grete Stitz komponist
1996