Matched: artister/(.*)

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Rain

Dannet: 1967
Fra: Bærum

Progressiv popgruppe fra Bærum, dannet i 1967. Både musikalsk og visuelt var de unike. Gruppen besto av Knut Heljar Hagen (orgel og sang), Åsmund Ivar Feidje (gitar, fiolin og sang), Carl Jørgen Kiønig (trommer) og Willy S. Aagre (bass). Sistnevnte sluttet etter kort tid, og Rain fortsatte som trio. Rain spilte en musikk som i ettertid best kan beskrives som progrock med psykedelisk tilsnitt. De var sterkt inspirert av band som The Beatles, Traffic.. Les mer..

Progressiv popgruppe fra Bærum, dannet i 1967. Både musikalsk og visuelt var de unike. Gruppen besto av Knut Heljar Hagen (orgel og sang), Åsmund Ivar Feidje (gitar, fiolin og sang), Carl Jørgen Kiønig (trommer) og Willy S. Aagre (bass). Sistnevnte sluttet etter kort tid, og Rain fortsatte som trio.

Rain spilte en musikk som i ettertid best kan beskrives som progrock med psykedelisk tilsnitt. De var sterkt inspirert av band som The Beatles, Traffic og Vanilla Fudge, og var også interessert i moderne, seriøse komponister som Stravinskij, Penderecki og Arne Nordheim. I tillegg hørte de en del på jazz, noe som også kan høres i musikken.

På slutten av 60-tallet backet de viseduoen Dobbelt Opp (med bl.a. Steinar Fjeld) på deres to første singler. I 1969 medvirket bandet i musikalen Din egen vri på Nationaltheatret i Oslo, og det var også i teatersammenheng at deres eneste plate fra denne tida så dagens lys, en EP fra en fjernsynsfilm laget etter Klaus Hagerups stykke Rivalen (1970).

Samme år opptrådte de i NRKs Pop-Korn, der de spilte en versjon av Vanilla Fudge-låten «Where Is My Mind». Men det har aldri vært enkelt for et band med sterke ukommersielle særpreg å kunne leve av musikk i Norge, så Rain sluttet etter hvert å holde konserter, og fokuserte mest på musikk for teater, det være seg scene, radio eller fjernsyn.

Plateutgivelse nummer to kom såpass sent som i 1977. Det dreide seg om musikken til Helge Hagerups rockemusikal Camp. På platen medvirker også skuespilleren Anne Marie Ottersen.

Rain sto også for musikken til en del av Radioteaterets oppsetninger, blant annet til dramatiseringen av Stein Rivertons Jernvognen og John Dickson Carrs Sort Messe.

Knut Heljar Hagen døde i 1985, men Feidje og Kiønig har fortsatt med å lage musikk sammen, hvorav en del er blitt til under navnet Rain.

Carl Jørgen Kiønig har for øvrig også gjort seg bemerket på andre felter, blant annet sto han bak Knut Gribb-romanen To opp og en i mente i 1980, og teaterstykkene Skyggen av Elektra (1993) og Phantasma: ein mystikal (2003), det siste sammen med Terje Rypdal.

Kiønig er en anerkjent og mye brukt sceneinstruktør og har også iscenesatt flere av forfatteren Anne Holts romaner både for film og fjernsyn.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Åsmund Feidje Gitar, fiolin, vokal
Carl Jørgen Kiønig Trommer
Knut Heljar Hagen Orgel, vokal ( - 1985 RIP)
Willy S. Aagre Bass

Utgivelser (singel/EP)

Rain
Rivalen
1970