Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Gjør endringer

Raga Rockers

Dannet: 1982
Splittet: 2012
Fra: Oslo

Rockeband fra Oslo, dannet i 1982. Raga Rockers innledet gullalderen til norsk rock på 80-tallet, og skulle sammen med DumDum Boys, Jokke & Valentinerne og deLillos bli omtalt som De Fire Store fra dette tiåret. Alle kombinerte røff, men melodibasert rockemusikk med gode tekster på norsk. Og nettopp på tekstfeltet skulle Michael Krohn bli en foregangsmann – med stor stilsikkerhet og språklig økonomi leverte han rammende beskrivelser av det moderne mennesket, gjerne med en solid porsjon.. Les mer..

Rockeband fra Oslo, dannet i 1982. Raga Rockers innledet gullalderen til norsk rock på 80-tallet, og skulle sammen med DumDum Boys, Jokke & Valentinerne og deLillos bli omtalt som De Fire Store fra dette tiåret. Alle kombinerte røff, men melodibasert rockemusikk med gode tekster på norsk. Og nettopp på tekstfeltet skulle Michael Krohn bli en foregangsmann – med stor stilsikkerhet og språklig økonomi leverte han rammende beskrivelser av det moderne mennesket, gjerne med en solid porsjon satire og svartsyn i bunn.

Samtidig hadde Michael Krohn også en meloditeft som matchet de sterke tekstene – og i Raga Rockers også et av Norges mest veloljede rock’n’roll-maskinerier i ryggen. I Kjøtt, der Krohn spilte trommer, hadde han bidratt med sentrale låter som «Primitiv», «Nå vil jeg ikke leke med teitinger mer» og «Jeg vil bli som Jesus». Som frontmann, sanger og låtskriver i Raga Rockers blomstret talentet hans på egen hånd – i form av hardtslående og ofte dødelig presis rockemusikk i hendene på blant andre Bruno Hovden (gitar), Livio Aiello (bass), Jan Arne Kristiansen (trommer). På debutalbumet The Return Of The Raga Rockers (1983) var også nyveiv-pionéren Johnny Yen med på tangenter, mens Kjøtt-vokalist Helge Gaarder produserte.

Tore Berg ble også med som gitarist på oppfølgeren Maskiner i Nirvana i 1985 – samme år som bandet opptrådte for et rekordstort TV-publikum under live-delen av «Sammen for livet»-prosjektet. De fem albumene Raga Rockers ga ut på 80-tallet var alle med på å definere norsk rockemusikk i dette tiåret, samtidig som bandet også nøt stor popularitet live. Bruno Hovden spilte på albumene The Return of the Raga Rockers og Maskiner i Nirvana. Han omkom i en bilulykke i 1985.

Det var dette moderne ubehaget som Krohn etter hvert skulle formulere til det nesten perfekte, bygd på en tung musikalsk arv fra blant andre Iggy & The Stooges og MC 5. «Gjør ovnene klare/Skru krana på fullt» lyder en av de mørkeste linjene på Forbudte Følelser (1988). Men om undergangsfølelsen kan være sterkt til stede, og humoren i låter som «Idiotrock» etter hvert blir sjeldnere, skjer det hele fortsatt til akkompagnement av høyenergisk og livsbejaende rockemusikk.

Raga Rockers hadde en klar identitet – og kanskje også en musikalsk formel som etter hvert føltes som noe av en blindgate for den rastløse Krohn. I 1991 erklærte han bandet for oppløst for første gang. «I dag har vi endt opp i en ren entertainerrolle, og jeg er ikke interessert i å gjenta det jeg holdt på med for fem eller ti år siden,» uttalte han i et avskjedsintervju med Musikkavisen Puls.

Raga Rockers tok et foreløpig farvel med Rock'n'Roll Party og Raga Live (begge 1990), og vendte tilbake i 1995 med Perler for svin, der Hugo Alvarstein var kommet inn på tangenter, etter at Nils Aune hadde spilt gitar (og keyboards) på Forbudte Følelser og Blaff (1989). Nils Aune hadde tidligere spilt i Blitz-band som Svart Framtid og Kafka Prosess.

Alive Again (1996) var innspilt på Folken i Stavanger, og bekreftet bandets stayerevne som konsertattraksjon. I 1997 og 2000 kom henholdsvis Til helvete med Raga Rockers og Raga Rockers. Den sistnevnte ble også Tore Bergs siste albuminnspilling. Raga-veteranene Livio Aiello og Hugo Alvarstein var begge med på albumet som ble gitt ut under navnet Krohn & co. i 2002, mens Krohn søkte mot yngre krefter på det kritikerroste albumet Easy Riders i 2004.

I 2005 la Raga Rockers ut på norgesturné og spilte for fulle hus over hele landet. I 2007 kom plata Übermensch, som nådde førsteplass på VG-lista. Denne ble etterfulgt at Shit Happens i 2010. Våren 2012 ga bandet ut en konsertplate som ble spilt inn på Garage i Oslo, på barens siste dag, 4. desember 2010. Bandet proklamerte nok en gang sin avskjed i 2012, og planla å avslutte med en sommerturné med punktum under Pstereofestivalen i Trondheim.

På tampen av 2013 kom likevel et helt nytt album, Faktor X. Her besto bandet av Livio Aiello (bass), Jan Kristiansen (trommer), Eivind Staxrud (gitar) og Arne Sæther (orgel, keyboards), mens Krohn sang og spilte synth. Live-albumet Rockefeller 20.06.14 kom på vinyl i 2016, og bød på seks låter. Dermed er bandet oppe i tolv studioalbum og fem konsertplater.

I 2015 tok Christer Falck initiativ til en svært omfattende hyllest, Sannhet på boks, der mer enn 100 norske band og artister har spilt inn sine versjoner av Raga Rockers-låter. Denne ble utgitt som en boks med 12 LP-er, samt en 150 siders bok med tegninger, essays og tidligere uutgitte bilder. Året etter kom boken The Raga Saga, der Michael Krohn fortalte historien om Raga Rockers, i samarbeid med forfatteren Svein Mostad.

Raga Rockers var nominert til Rockheim Hall of Fame i 2012 og 2015, og ble endelig valgt inn av storjuryen i 2017. Dette skjedde samtidig med at bandet kunne feire hele 35 år i rockens tjeneste.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Arne Sæther Keyboard
Bruno Hovden Gitar (1981 - 1985)
Eivind Staxrud Gitar, keyboard (2009 - )
Hugo Alvarstein Synth (1995 -)
Jan Arne Kristiansen
Jan Arne Kristiansen
Livio Aiello Bass
Michael Krohn Vokal
Nils Aune Gitar, synth (1988 - 2009)
Stein Randgaard Gitar
Tore Berg Gitar, keyboards (1984 - 2009)

Medvirker på

Diverse artister
Sannhet på boks - En hyllest til Raga Rockers
2015
Diverse artister
Mannen som elsket Yngve
2008
Diverse artister
Musikken fra Izzat
2005
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 9 Dans Til Musikken
2005
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1986 - 1989
1998
Diverse Artister
Norske utslipp
1988