Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Per Vestaby

Født: 8. august 1950
Fra: Oslo

Bassist fra Oslo, f. 8.8.1950. Per Vestaby vokste opp ved Fornebu utenfor Oslo. Han er først og fremst kjent som en stødig bassist gjennom et par tiår, men ved inngangen til det tredje viste han nye sider av seg selv, som sanger med egenkomponert materiale. Det hele begynte på slutten av 60-tallet, med diverse gutteband, og siden som visesanger på Follo folkehøyskole. I 1971 ble han med i bandet Shuffle, som etter hvert skiftet navn til Bazar – et band.. Les mer..

Bassist fra Oslo, f. 8.8.1950. Per Vestaby vokste opp ved Fornebu utenfor Oslo. Han er først og fremst kjent som en stødig bassist gjennom et par tiår, men ved inngangen til det tredje viste han nye sider av seg selv, som sanger med egenkomponert materiale.

Det hele begynte på slutten av 60-tallet, med diverse gutteband, og siden som visesanger på Follo folkehøyskole. I 1971 ble han med i bandet Shuffle, som etter hvert skiftet navn til Bazar – et band som åpent tilkjennega sitt venstreradikale engasjement, med låttitler som «Du og jeg og SIPO». I 1977 startet han bandet Veslefrikk sammen med et par andre Bazar-medlemmer. Der var han med helt frem til bandets oppløsning i 1982, og ga ut flere plater med dem. Parallelt med Veslefrikk-jobben var han innom folkrockgruppen Folque. Sammen med Veslefrikk-makker Anne Grete Preus startet han Can Can i 1983. I 1985 kombinerte han Can Can med Jan Dahlen & The Shotgun Riders (Jan Dahlen). Etter to utgivelser ble Can Can oppløst i 1987, hvorpå Preus gikk solo og Vestaby startet Mercury Motors sammen med Can Can-kameratene Jørn Christensen (tidligere også De Press og Cirkus Modern) og Øyvind Hansen. I Mercury Motors deltok Vestaby i større grad enn tidligere også som låtskriver.

Dermed nærmet tiden seg for et solofremstøt, og i 1993 debuterte han med albumet 10 000 Flowers And One B. Den besto av engelskspråklige poplåter som hadde samlet seg opp i årenes løp, noen skrev seg helt tilbake fra 1970. Gode venner som Jørn Christensen, Palle Krüger (Radionettes) og Lars Lillo-Stenberg bidro til at produktet ble helstøpt, og mange anmeldere var panegyriske i sine omtaler av albumet. Ovenstående gjeng utgjorde også, sammen med Vestaby, bandet The Young Neils – et Neil Young-tributeband som gjennom de siste 15 årene har ervervet ry som et fabelaktig liveband – en tradisjon har blitt deres årlige julekonsert på Rockefeller i Oslo.

I forbindelse med sitt neste album dro Vestaby med seg Christensen til Danmark og Sverige, og spilte inn With A Little Help From Myself (1998), med litt vennehjelp også fra svenske musikere, samt produsent Michael Ilbert (bl.a. Brainpool, Chocolate Overdose, Ulf Lundell og Roxette). Også denne gang var det overveiende positive omtaler å finne i pressen. I 2000 samarbeidet han med Andrej Nebb, og var med på platen Sleboda, utgitt i Polen som en utgivelse av bandet De Press. I Norge fikk albumet norske tekster, forfattet av Tor Jonsson, og tittelen Kvite fuglar (S2 Records, 2000), utgitt av Andrej Nebb.

Høsten 2003 var Vestaby (og Christensen) med på en gjenforening/nystart av bandet CC Cowboys.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Bazar Bass
Can Can Bass
CC Cowboys Bass (2003 - )
Cirkus Modern Bass (1983)
De Press Bass
Folque Bass (1978 - 1980)
Leieboerne Bass, sang
Mercury Motors Bass, vokal, munnspill
Sterk naken og biltyvene Bass (1984 - 1988)
Veslefrikk Bass
Young Neils Bass