Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Peder Alhaug

Fra: Moelv

Sanger (baryton) med klassisk utdannelse, 19.12.1921–12.12.2003, født på Ringsaker. Han var aktiv i radioen med viser, folkemelodier og et lett klassisk repertoar i programserier med Johan Øian fra slutten av 40-tallet, og ble lansert som grammofonsjarmør på Musica i 1952 med «Mari»/ «Kjærlighetens ekko». «Dæins på lokalet» (1957) var et ganske populært svar på den norske verdenshiten «Tango for to». Peder Alhaug livnærte seg i hele sitt voksne liv i stålbransjen, med eget firma fra 1963, og sang alltid.. Les mer..

Sanger (baryton) med klassisk utdannelse, 19.12.1921–12.12.2003, født på Ringsaker. Han var aktiv i radioen med viser, folkemelodier og et lett klassisk repertoar i programserier med Johan Øian fra slutten av 40-tallet, og ble lansert som grammofonsjarmør på Musica i 1952 med «Mari»/ «Kjærlighetens ekko». «Dæins på lokalet» (1957) var et ganske populært svar på den norske verdenshiten «Tango for to». Peder Alhaug livnærte seg i hele sitt voksne liv i stålbransjen, med eget firma fra 1963, og sang alltid på oppdrag.

Til tross for at han beskrev seg selv som «veldig religiøs, men slett ingen kirkegjenger», ble han mest kjent gjennom Ønskekonserten og innspillinger av «Leid milde ljos», «Den store hvite flokk», «I den stille klare morgen», «Jeg har hørt om perleporten» og «Den hellige stad» med organisten Rolf Holger. På 50- og 60-tallet spilte han inn ca. 25 EP-plater på Polydor, Nor-Disc og Eton. Her sang han også folkeviser, julesanger, nasjonale sanger som «Fagert er landet», «No livnar det i lundar», «Jeg tok min nystemte cithar i hende» og enkelte mer klassiske stykker. Han opptrådte i Belgia, Frankrike, Tyskland og Østerrike og var på USA-turné i 1973. I senere år opptrådte han ofte på eldresentre, og han var med i DaCapo 1995.

Interesserte kan også finne innspillinger med Peder Alhaug på samleplater som Jeg har hørt om Perleporten (NorDisc, 1970), Jeg har hørt om Perleporten (2007) og Glade Jul. Den siste er en digital utgivelse fra Normann Records, som har spesialisert seg på utgivelser med eldre norske innspillinger.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medvirker på

Diverse artister
Heia Hedmark! vokalist
1981
Diverse artister
O Jul Med Din Glede
1980
Diverse artister
'Når kastanjene blomstrer' : Kristian Hauger-melodier. utøver
1975
Jens Book-Jenssen
Nå er det jul igjen
1968