Gjør endringer

Øystein Vetle Martinsen

Født: 24. september 1944
Død: 3. juli 2009
Også kjent som: Vetle Martin

Øystein Vetle Marinsen er født i 1944 i Fredrikstad. 12 år gammel fikk han sin første gitar, og han begynte tidlig å interessere seg for rock'n' roll. Vinteren 1957 så Martinsen filmen Rock around the clock. Nå kom interessen for alvor.  Martinsen stilte etter dette ofte opp på dansearrangementer med gitar og spilte rockelåter, ofte backet av det orkesteret som var til stede. Han fikk lyst til å lære seg mer, og han husket filmen Rock around the clock. Her var gruppen.. Les mer..

Øystein Vetle Marinsen er født i 1944 i Fredrikstad. 12 år gammel fikk han sin første gitar, og han begynte tidlig å interessere seg for rock'n' roll. Vinteren 1957 så Martinsen filmen Rock around the clock. Nå kom interessen for alvor. 

Martinsen stilte etter dette ofte opp på dansearrangementer med gitar og spilte rockelåter, ofte backet av det orkesteret som var til stede.

Han fikk lyst til å lære seg mer, og han husket filmen Rock around the clock. Her var gruppen Freddie Bell and the Bellboys med. Disse brukte el-bass, et instrument som frem til da hadde vært ukjent i Norge.

Martinsen prøvde forgjeves å skaffe seg et slikt instrument, før han bestemte seg for å lage et selv. Han brukte en gammel orkestergitar som han satte kontrabasstrenger på. For ikke å brekke gitarhalsen, måtte han stemme den fem halvtoner under kammertonen. Men så kom problemet med å skaffe en forsterker som kunne ta den dype tonen. Han satte i gang med å eksperimentere, noe som resulterte i atskillig sprengte høytalere, men han fant løsningen i å parallellkople to 12-tommere, og da låt det.

Høsten 1958 startet han swingrockbandet The Comets. Dette ble oppløst i 1961. Martinsen startet deretter The Rebel Rousers som senere ble The Cliftones, som igjen ble oppløst i juni 1985.

På slutten av 60-tallet fikk countrymusikken mer og mer plass i Cliftones' repertoar. Martinsen og bandet deltok i 1970 på Skandinavias første countryfestival i Stavanger. Fra denne festivalen kom det en LP hvor gruppen er representert.

14. august 1975 deltok Martinsen alene på C&W-festivalen på Liseberg i Gøteborg - og vant konkurransen om beste artist/band.

I 1978 gikk Martinsen i studio og spilte inn sin første rockabillyproduksjon. Denne kom ut på kassett med navnet Rock that boggie. Med seg i Roxy Studio hadde han Bjørn Kristiansen (gitar), Øivin Fjeld (gitar), Øivind Nilsen (bass), Erik Bård Hansen (trommer), Kjell Stensvik (piano) og Øystein Rene Magnussen (kor).

I juni 1978 møtte Martinsen legenden Carl Perkins i Oslo under hans europaturné.

I 1980 kom LP-en The Vetle Martin Story ut. Denne inneholder innspillinger helt fra 1959 og frem til 1980. LP-en gir et innblikk i hva Martinsen har bedrevet i denne tidsperioden.

I august 1981 fikk han møte Shadows-gitaristen Hank B. Marvin under en filmopptak i Centralfilms lokaler i Oslo. Martinsen var en av de 10 personene som fikk overvære begivenheten.

I 1982 kom Rockin on my blue guitar, Martinsens tredje soloutgivelse. Alle kuttene er instrumentale, delvis innspilt i England og delvis her hjemme.

Han var på den samme tiden med som gitarist på Kenneth Swanstrøms LP Pumpin' Piano Rock.

I august 1983 dro Martinsen til Pittsburg i Pennsylvania, USA. Her var han med på innspillingen av Donna Dangers LP Cherokee Chick. Martinsen var også representert ved en av låtene på LP-en.

Øystein Vetle Martinsen rakk under dette besøket også å møte gitarkongen Les Paul i hans hjem i New Jersey. Her fikk han se mye av det utstyret Les Paul har brukt og laget gjennom årene, blant annet verdens første 8-kanals mixer.

En påskedag i 1985 møtte Martinsen Elvis-gitaristen James Burton under hans besøk i Norge.

I desember 1985 kom Rockin Christmas, en mini-LP med gammelrock. Blant annet spiller Kenneth Swanstrøms band på et av sporene.

Våren 1986 startet Øystein Vetle Martinsen som gitarist i The Beatnicks.

Martinsen gikk bort 3. juli 2009.