Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Øystein Frantzen

Født: 28. mai 1916
Død: 18. mars 1987

Operette- og slagersanger, født 1916 i Fredrikstad, på grammofon fra 1937. I årene frem til 1940 sang han inn ca. 45 titler på Odeon. Han var en av periodens mest populære refrengsangere, ofte med Odeon Danseorkester under ledelse av vekselvis Bjarne Amdahl, Jolly Kramer-Johansen og Kristian Hauger. Frantzen forbindes bl.a. med «Violetta» (1938), senere mest kjent med Ray Adams. Samme år spilte han inn Bjarne Amdahls «Som en duft av røde roser», og to sanger fra Disneys.. Les mer..

Operette- og slagersanger, født 1916 i Fredrikstad, på grammofon fra 1937. I årene frem til 1940 sang han inn ca. 45 titler på Odeon. Han var en av periodens mest populære refrengsangere, ofte med Odeon Danseorkester under ledelse av vekselvis Bjarne Amdahl, Jolly Kramer-Johansen og Kristian Hauger.

Frantzen forbindes bl.a. med «Violetta» (1938), senere mest kjent med Ray Adams. Samme år spilte han inn Bjarne Amdahls «Som en duft av røde roser», og to sanger fra Disneys Snehvit-film, «Med et smil og en sang» og «En dag hun prinsen så». Andre kjente innspillinger er «Sollyse dager ved Mexicos strand» («South Of The Border», 1939) og «Det var en gang» av Ulf Arnesen/Juul Hansen (1940). Under krigen gjorde han tolv innspillinger for Telefunken. Av disse er «Med deg i mine armer»/«Melodia» (1941) og Kristian Haugers «Lykkens serenade» (1941) mest kjent. Frantzen debuterte som konsertsanger i 1946. Likevel fortsatte han å spille inn slagere frem til 1951, nå blandet med mer klassisk materiale, som sanger av Grieg. De siste av de ca. 30 etterkrigsinnspillingene er fire nasjonalsanger (1951), samlet på EP 1957.

Mange av etterkrigsinnspillingene er gjort i Sverige, der han var fast på Hippodromteatern i Malmø 1946–48, Stora Teatern i Gøteborg 1948–49 og Malmö Stadsteater 1948–49. Hans mest kjente operetterolle er Eisenstein i Flaggermusen, dessuten hovedroller i Boccaccio, Czardasfyrstinnen, Victoria og hennes husar og Manina. I 1950 gjestet han Oslo som Frank Butler mot den danske stjernen Lily Broberg i en utendørsoppsetting av Irving Berlins Annie Get Your Gun på St. Hanshaugen. Samtidig spilte han inn en plate med tre av sangene. Han har senere gjestet Rogaland Teater. Øystein Frantzen bosatte seg i Danmark i 1958, men gjestet fortsatt i operetteroller både i Danmark og Norge til slutten av 1960-årene. Enkelte av innspillingene hans er gjenutgitt i CD-serien fra radioprogrammet Lirekassen.

Det hører også med til historien at Frantzen ledet en bataljon under krigen, der kun 3 av 17 overlevde, og det sies at Frantzen reddet mange liv, både jøder og nordmenn. På 50-tallet skal han ha blitt lovet operasjefstillingen da Den norske Opera ble opprettet, som en slags takk for sin innsats for fedrelandet. Da han likevel ikke fikk denne stillingen, ble han så bitter at han flyttet til Danmark.

Frantzen utdannet seg også til lege, og jobbet på et privat legekontor i København i sine siste år.
Ikke nok med det, han hadde også en hobbykarriere som kunstmaler, med 10 separatutstillinger i Norge, i tillegg til å forfatte slagertekster og ukebladnoveller.

Frantzen hadde også operaoppgaver som førstetenor i Darmstadt og Essen i 1952 til 1954.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medvirker på

Diverse artister
Østfoldminner 1916 - 1955 utøver
2005