Matched: artister/(.*)

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Olavsguttene

Dannet: 1927
Splittet: 1964

Olavsguttene var Norges første kirkeguttekor fra Oslo som eksisterte i tiden 1927 til 1964. Koret ble etablert av Ragnvald Bjarne, og han var korets dirigent helt frem til han døde 25. november i 1964. Koret ble da oppløst. Mange kjente musikere og sangere har vært innom Olavsguttene. Sølvguttenes grunnlegger og dirigent Torstein Grythe var Olavsgutt, det samme var komponist og dirigent Knut Nystedt, tenoren Ragnar Ulfung og dirigent/sangpedagog Oskar Raaum, operasanger Bjørn Haugan og Arild Eriksen, og pianist Kaare Ørnung. I 1930 ble.. Les mer..

Olavsguttene var Norges første kirkeguttekor fra Oslo som eksisterte i tiden 1927 til 1964.

Koret ble etablert av Ragnvald Bjarne, og han var korets dirigent helt frem til han døde 25. november i 1964. Koret ble da oppløst.

Mange kjente musikere og sangere har vært innom Olavsguttene. Sølvguttenes grunnlegger og dirigent Torstein Grythe var Olavsgutt, det samme var komponist og dirigent Knut Nystedt, tenoren Ragnar Ulfung og dirigent/sangpedagog Oskar Raaum, operasanger Bjørn Haugan og Arild Eriksen, og pianist Kaare Ørnung.

I 1930 ble Ragnvald Bjarne dømt for overgrep mot en av korguttene. Sannsynligvis var dette et justismord: Nystedt, Grythe, foreldre og korgutter vitnet alle til fordel for Bjarne. Han satt inne i ca. 1 1/2 år, og i denne perioden lå koret nede, men ble startet opp igjen da han ble sluppet ut.

Koret turnerte både i innland og utland. Etter hjemkomsten fra en turné i USA i 1952 fikk Olavsguttene gå først i 17. mai-toget i Oslo. De reiste på en andre Amerikaturné i november 1956, og kom tilbake til Norge 9. april 1957. De besøkte 36 stater, sang i Carnegie Hall og på «Arthur Godfrey-Show», som ble sendt i farger over hele USA. De var også innom Canada. Tilsammen avholdt de 90 konserter på turneen.

En tidligere Olavsgutt, operasanger Svein Bruun, startet noen år etter Olavsguttenes nedleggelse opp Sanct Johannes-Guttene i Ragnvald Bjarnes ånd. Under Sanct Johannes-Guttenes årlige adventskonsert i Trefoldighetskirken var det mange tidligere Olavsgutter som styrket bass og tenorrekkene.

Mange startet sine sangkarrierer i Olavsguttene, Egil Nordsjø, Yngvar Krogh, Arild Eriksen, Eigil Berg, Bjørn Haugan og Oskar Raaum, for å nevne noen.

En gruppe Olavsgutter startet i 1965 koret Ex Olaves. I forbindelse med 100-årsdagen for Ragnvald Bjarnes fødsel den 17. juni 1989, gjenoppsto koret under navnet Ex Olavo. Ex Olavo har bestått i over 20 år og sang sin siste julekonsert i Frogner kirke den 13. desember 2008, etter over 20 år med fulle hus. Først i Fagerborg kirke, og de siste 17 år i Frogner kirke. Korets 2 jule-CD-er ble også gjort i Frogner.

Per-Erik Lie har gjennem disse årene vært exOlavos president og administrative leder.

Utgivelser (singel/EP)

Olavsguttene
Olavsguttene Synger Julen Inn
0-00