Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Olav Stedje

Født: 8. juni 1953
Fra: Sogndal

Vokalist, gitarist og tekstforfatter, f. 8.6.1953 i Sogndal. Med sin behagelige stemme og ufravikelige holdning til å synge tekster på nynorsk, har Olav Stedje markert seg som en meget stilsikker popsanger. Han er for mange selve definisjonen på norsk softrock, popularisert i USA av blant andre James Taylor og Bread. Stedje kan også skryte av å ha en av popbransjens flotteste barter, og nok selvironi til å synge om det. Olav Stedje startet sin karriere i hjembygda i lokale danseband, og.. Les mer..

Vokalist, gitarist og tekstforfatter, f. 8.6.1953 i Sogndal. Med sin behagelige stemme og ufravikelige holdning til å synge tekster på nynorsk, har Olav Stedje markert seg som en meget stilsikker popsanger. Han er for mange selve definisjonen på norsk softrock, popularisert i USA av blant andre James Taylor og Bread. Stedje kan også skryte av å ha en av popbransjens flotteste barter, og nok selvironi til å synge om det.

Olav Stedje startet sin karriere i hjembygda i lokale danseband, og var innom blant annet Compact og Ole Brums Orkester før han platedebuterte som soloartist i 1981. Med Svein Dag Hauge som produsent, gitarist og hovedkomponist, ble Ta meg med årets mest populære debutplate. Blant sangene var «Vi vandrar saman» og «Når ho er hjå meg», og orkesteret bak Stedje besto av medlemmer fra Lava: Geir Langslet, Marius Müller, Rolf Graf og Per Hillestad. Stilmessig kunne musikken defineres som amerikansk vestkystrock med nynorske tekster.

Stedje oppnådde stor popularitet med sin første LP, og oppskriften ble naturlig nok gjentatt på plate nummer to. Lava var nå utvidet med Sigurd Køhn og Per Kolstad, og blant sangene var de nye favorittene «Spelemann» og «Syng meg heim». Suksessen fortsatte med Tredje Stedje (1982), der Randi Hansen deltok og «Eventyr» var blant sangene. 1983 åpnet med at Stedje mottok Spellemannprisen for sin tredje plate, og fortsatte med hans første deltakelse i Melodi Grand Prix, der han sang et bidrag kalt «Melodi». Året ble avsluttet med juleplaten Stille natt, laget sammen med Randi Hansen.

Stedje deltok på to nye plateprosjekter i 1984. Rocken Bom var en barneplate med forskjellige artister, mens Silje var hans fjerde soloplate med Svein Dag Hauge som produsent. Musikerne var de samme som før, men lydbildet var markert mer moderne. Dette falt ikke i like god smak hos platekjøperne, og Stedje fant ut at litt forandring måtte til. Han kontaktet Jonas Fjeld, som sa ja og startet det nye samarbeidet med å skrive sangen «Nattergal». Denne fremførte Stedje i duett med Mia Gundersen i Melodi Grand Prix 1985.

Året etter kom LP-en Når sola renn, der Jonas Fjeld overtok rollen til Svein Dag Hauge som produsent, gitarist og låtskriver. Platen inneholdt en av de sangene som kommer til å følge Stedje livet ut: «Ein nordmann sin draum» – opprinnelig utgitt som «An American Dream» med det amerikanske countrybandet Nitty Gritty Dirt Band, men udødeliggjort for tusenvis av nordmenn av Olav Stedje. Et stjernelag av norske musikere deltok i studio, blant dem Bent Bredesen, Hilde Heltberg og Øystein Sunde.

Til sin tredje opptreden i Melodi Grand Prix (1987) tok Stedje skrittet ut og sang om seg selv – eller rettere sagt, om barten sin. Teksten til «Snurra på barten» var skrevet av forfatteren Ingvar Moe, mens melodien var signert Jonas Fjeld. Den samme Fjeld var på plass da Eg kjem likevel ble innspilt senere samme år. Inkludert på platen var en av hans mest personlige sanger; «Eg må heim». Deretter fulgte en tre år lang platepause. I denne perioden turnerte Stedje mye sammen med Rolf Graf og Egil Eldøen i en akustisk trio som i pressen ble omtalt som Norges svar på Crosby, Stills & Nash. Trioen hadde planer om å lage plate sammen, men dessverre fikk de aldri summet seg til å gjøre det.

Etter Ei gåve til deg (1990) trakk Olav Stedje seg mer eller mindre tilbake som plateartist. Han ble gjenforent med produsent Svein Dag Hauge på albumet Bot og bedring i 1995, men med unntak av en samleplate i 1998 var det usedvanlig stille fra den sjarmerende sogningen helt frem til 2004. Da dukket han omsider opp igjen, i skjønn duett med Mia Gundersen på «Eg trudde englane fanst». Duetten var et av høydepunktene på hyllestalbumet En annen dans, utgitt i anledning 40-årsjubileet til Ole Ivars.

På flere av Olav Stedjes LP-er står det en klar melding til landets politikere i form av setningen «Måtte vi få pol i Sogn & Fjordane». Olav Stedje har en av landets mest aktive og hengivne fanklubber. På klubbens nettside kan man finne det aller meste – til og med hvilken dato Stedje anla bart.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Compact Vokal, gitar

Medvirker på

Trond Granlund
Sangene langs veien
2014
Diverse artister
Tidenes Beste Juleplate 2
2012
Diverse artister
Julefest i vest
2010
Diverse Artister
Norsk Melodi Grand Prix Gjennom 50 År
2010
Diverse artister
Nå Er Det Jul Igjen
2007
Søstrene Eikaas
Mot ukjent sted tekstforfatter
2006
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 6 Norsk På Norsk
2005
Diverse artister
En Annen Dans : norske artister tolker Ole Ivars
2004
Diverse artister
Våre Beste Vinterlåter
2003
Diverse artister
Gyldne Takter Og Toner
2002
Diverse artister
Så Venter Vi På Julen
2002
Sølve Stang
Eit folk står samla utøver
2001
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1981 - 1983
1999
Diverse Artister
Norske Hits 1980-1989
1994
Diverse artister
God Gammel Norsk Jul
1994
Diverse artister
Norske Blinkskudd
1988
Diverse artister
Sebastian's Skatten på Sjørøverøya
1988
Diverse artister
Pop Telemark Sommarland
1987
Diverse artister
På Dans Med
1985
Forente Artister
Sammen for livet
1985
Diverse artister
Julekveld I Skogen
1985
Diverse artister
Nattergal / Kick It Out
1985
Diverse artister
NAMA Kassetten 1985
1985
The Nonstoppers
God Jul
1984
Irén Hovde, Leif Juster
Disco-Leif I Farta
1984
Diverse artister
NÅ Meloditoppen
1984
Diverse artister
Stjernekassetten Nr. 2
1984
Diverse artister
Stjerneserien Nr. 1
1984
Diverse artister
Føre Var
1984
Harald Heide-Steen jr.
Sylfest Strutle på reisefot - Postens sommerkassett 1983
1983
Diverse artister
Heia Norge
1983
Diverse artister
Philips Video
1981
Diverse artister
Norges Beste Nr. 2
1981
Diverse artister
På Gang 1
1981