Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Øivind Lunde

Født: 22. september 1898
Død: 15. februar 1979
Også kjent som: Ragnvald Ilen
Fra: Oslo

Slagersanger, 22.9.1898–15.2.1979, født i Oslo. Sin yrkeskarriere hadde Øivind Lunde ved jernbanen, og senere i Samferdselsdepartementet. Han tok sangstudier med Halfdan Rode i 1925, og med Erpekum Sem i 1926–32. Konsertdebuten fant sted i Aulaen i Oslo i 1931, og Lunde ble tidlig på 30-tallet en av våre ledende slagersangere, med et stort antall grammofoninnspillinger. Han huskes best som slagersanger, men hadde et langt mer allsidig repertoar. Selv likte han best å synge romanser, men det ble også mye kirkemusikk.. Les mer..

Slagersanger, 22.9.1898–15.2.1979, født i Oslo. Sin yrkeskarriere hadde Øivind Lunde ved jernbanen, og senere i Samferdselsdepartementet. Han tok sangstudier med Halfdan Rode i 1925, og med Erpekum Sem i 1926–32.

Konsertdebuten fant sted i Aulaen i Oslo i 1931, og Lunde ble tidlig på 30-tallet en av våre ledende slagersangere, med et stort antall grammofoninnspillinger. Han huskes best som slagersanger, men hadde et langt mer allsidig repertoar. Selv likte han best å synge romanser, men det ble også mye kirkemusikk og salmer – i tillegg til slagere og sjømannssanger. Den sistnevnte kategorien fikk han aldri helt dreis på, etter eget utsagn.

I likhet med flere av våre beste slagersangere fra 30- og 40-årene turnerte han mye, og skaffet seg en stor tilhengerskare både i Sverige og Norge. Ved siden av Steinar Jøraandstad var han nok den norske slagersangeren som solgte flest plater på den andre siden av Kjølen i denne perioden.

I perioden 1930–47 ble det utgitt nærmere 200 grammofonplater med Lunde, innspilt i Norge, Sverige og Tyskland. Etter krigen ble det mest radioopptredener, kombinert med arbeidet i Samferdselsdepartementet.

Plateinnspillingene ble utgitt av Parlophon, HMV, Rex, Sonora, Polydor, Odeon, Columbia og Colorit.

Lunde brukte pseudonymet Ragnvald Ilen på noen av sine innspillinger, og var dessuten tekstforfatter til en del av slagerne han sang inn på grammofon. Blant en lang rekke populære slagere fra 30-tallet kan nevnes «I lindealéens skygge»/«Drømmetoner» (Parlophon), «Når ringene byttes til våren» (Parlophon), «Den gamle sekretæren»/«Konvaljens avsked» (Sonora), «En liten gylden ring» (Sonora) og «Alt som skjønt og fint er» (HMV).

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.