Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum
Gjør endringer

Name

Født: 18. juni 1982
Også kjent som: Jørgen Johnsen

Jørgen Johnsen, artist, produsent og DJ fra Fredrikstad, født 18.6.82. Name skapte seg et navn i det norske hiphopmiljøet som rapper og DJ, men da han ble kjent for et bredere publikum med debutsingelen "Hand Me Down" i 2008 hadde han skiftet stil fra sørstatsinspirert hiphop til en innholdsrik sjangerblanding av 80-tallspop, hiphop, elektronika, soul og funk, påvirket av grensesprengere som Prince, OutKast, Stevie Wonder, Tom Waits og Cee-Lo. Name ble flasket opp på hiphop og Sky Channel før han begynte.. Les mer..

Jørgen Johnsen, artist, produsent og DJ fra Fredrikstad, født 18.6.82. Name skapte seg et navn i det norske hiphopmiljøet som rapper og DJ, men da han ble kjent for et bredere publikum med debutsingelen "Hand Me Down" i 2008 hadde han skiftet stil fra sørstatsinspirert hiphop til en innholdsrik sjangerblanding av 80-tallspop, hiphop, elektronika, soul og funk, påvirket av grensesprengere som Prince, OutKast, Stevie Wonder, Tom Waits og Cee-Lo.

Name ble flasket opp på hiphop og Sky Channel før han begynte på skolen, noe han selv forklarer som årsaken til et språk der engelske gloser og uttrykk stadig popper opp. ”Norsk er så limitert,” som han sa i et intervju med Spirit. Han begynte å rappe på engelsk i 1997, og landet på artistnavnet Name i 1999.

”Etter flere år med vanskeligstilte og tullete navn, fant jeg ut at jeg burde legge hele den artistnavngreia på hylla. I mellomtiden ville det stå Name: i håp om at det en dag ville fylles ut et faktisk navn. Name ble et populært navn, så jeg valgte å beholde det!” forklarte han til Agderposten.

Som Name ble Johnsen for alvor lagt merke til i freestylekonkurransen MC’s Fight Night i København i 2001. Etter å ha danket ut hjemmefavoritter som Clemens og Formula 1 endte Name på en sterk andreplass, etter å ha tapt for tittelforsvareren Per V. i finalen.

Etter konkurransen oppsøkte El Axel fra Equicez Name i Fredrikstad for å gjøre et intervju for det norske hiphopmagasinet Kingsize. El Axel tok opp intervjuet på bånd, og da han spilte det for plateselskapet sitt, Pass It Records, ble Name invitert til å prøve seg i studio. Dette ble begynnelsen på et lengre samarbeid med Pass It, som riktignok ikke resulterte i noe utgitt musikk. ”Vi laget merkelig musikk som aldri kom ut,” har Name sagt til Dagbladet.

Name slo seg opp som hiphop-DJ med sørstatsrap som spesialområde, og trekker selv fram Atlanta-sounden fra 1993 til 2001 som personlig favoritt: OutKast, Goodie Mob, Pastor Troy, Ludacris med flere. Underveis i arbeidet med det planlagte debutalbumet Walking to the Beat of a Different Drum gjorde Name en radikal avgjørelse: I 2003 sluttet han å rappe og begynte å synge. ”Etter å ha prøvd meg på sang, fikk jeg klar beskjed; never rap again,” sa han til Spirit.

Albumet skulle opprinnelig ut i 2005, men Name ankom et nytt veikryss da han i 2006 kom i kontakt med produsenten Thomas Eriksen, lillebroren til David Eriksen. Name var i utgangspunktet skeptisk, men da Eriksen la ut en remiks av Adems "Launch Yourself" på sin MySpace-side ble avgjørelsen tatt: Eriksen skulle produsere hele debutalbumet, og fra januar 2007 var den førtidspensjonerte rapperen og den fremadstormende produsenten som en duo å regne.

Name beskrev nå musikken sin som noe nytt, et sted mellom hiphop, pop, r&b og elektronika. Han forlot også Pass It Records til fordel for Eriksens Eccentric Music.

I intervjuer med Spirit og NRKs Lydverket kom det fram at Name var diagnostisert med en mild utgave av Tourettes syndrom som følge av ADHD, og han sto fram som ekstremt selvsikker: ”Jeg kan nok bli oppfattet som arrogant i Norge. Fordi Norge er full av folk som elsker å komme på femteplass,” sa han til Spirit.

I tillegg skapte han bølger da han poserte med to nakne, svarte jenter på et Kingsize-cover, og ble beskyldt for rasisme og imperialisme av organisasjonen Pan-African Womens Youth Association. Name og Kingsize forsvarte seg med at bildet var en pastisj på en fotoserie med forbildene OutKast.

Våren 2008 slapp han debutsingelen "Hand Me Down", der mottakelsen sto i stil med selvsikkerheten. VG kastet terningen til seks, og skrev at dette var "noe så sjeldent som en norsk poplåt det er umulig å forholde seg likegyldig til". NRK P3s musikksjef Håkon Moslet var like begeistret, og en opptreden på NRKs Store Studio befestet forventningene om at noe nytt og stort var i vente.

"Hand Me Down" lå fire uker på VG-lista, men klatret aldri høyere enn tiendeplass. Name bygget videre på statusen med flere festivaljobber og deltakelse på VG-listas Topp 20-turné sommeren 2008. Men albumdebuten, som nå hadde skiftet navn til Drum, lot vente på seg.

Drum skulle egentlig ut i oktober 2008, men etter suksessen med "Hand Me Down" valgte Name og Thomas Eriksen igjen å skifte fokus. "[Vi skrev] enda flere låter som gikk i en helt annen retning enn 'Hand Me Down'. De var mer progressive og tøffe. Til slutt bestemte vi oss for å snu om og jobbe videre med det," sa Name til VG.

Da Drum dukket opp i januar 2009, hadde Name mistet noe av oppdriften.

Oppfølgersingelen "Alphabet Love" hadde floppet, anmelderne var ikke like entusiastiske og albumet solgte ikke godt nok til å oppnå plassering på VG-lista. Flere kritikere mente albumet spriket for mye, fra 80-tallsinspirert synthpop til futuristisk soul, fra "hurrapop" til seigere ballader.

En trofast coverversjon av Princes "Darling Nikki" understreket de store likhetene mellom Name og idolet, og selv om låta ble trukket fram som ett av flere høydepunkter, ble Drum et aldri så lite antiklimaks. "Nå, et snaut år etter 'Hand Me Down', kommer Name tuslende med en plate på ti låter og en halvtimes spilletid. Det spørs om det ikke er for lite, for sent," skrev Aftenposten i sin anmeldelse.

Selv om albumet ikke ble den suksesshistorien "Hand Me Down" varslet om, var Drum et interessant og nyskapende produkt fra en artist og en produsent med store ambisjoner, bredt nedslagsfelt og en moderne og unorsk form for popmusikk.

Drum skal etter planen bli første del av en trilogi, og Name varsler at Drum II blir en hiphop/soul-hybrid hvor han rapper på samtlige låter, mens Drum III etter planen skal bli en skranglete rockeplate.

Utgivelser (album)

Name
Drum
2009

Utgivelser (singel/EP)

Name
Get Along
2009
Name
Hand Me Down
2007

Medvirker på

Thomas Eriksen
Fish out of Water komponist;tekstforfatter
2010
Chris Lee
Love Ghost utøver
2009
Mira Craig
Ghetto Fairytale komponist;tekstforfatter
2009