Gjør endringer

Mørkelagt Bevegelse

Dannet: 1981
Også kjent som: Akupønktur + Veni Vidi Vici + Felch
Fra: Oslo

Postpønkduo startet i 1981 som Akupønktur av Ole Henrik Brekke (fra Torshov, f. 1964) og Jan Olav Sjåvik (fra Tåsen, f. 1964) i Oslo, før de to år senere skiftet navn til Mørkelagt Bevegelse. Duoen trakterte gitar, trommemaskin og diverse analoge og datidens digitale synthesizere. Mørkelagt Bevegelse var inspirert av Joy Divison, The Cure, og spesielt Eyeless In Gaza. Uttrykket var mørkt og melankolsk, rolig, men dvelende og rullende i sin framoverveltende bevegelse, og ga likevel skinn av.. Les mer..

Postpønkduo startet i 1981 som Akupønktur av Ole Henrik Brekke (fra Torshov, f. 1964) og Jan Olav Sjåvik (fra Tåsen, f. 1964) i Oslo, før de to år senere skiftet navn til Mørkelagt Bevegelse. Duoen trakterte gitar, trommemaskin og diverse analoge og datidens digitale synthesizere.

Mørkelagt Bevegelse var inspirert av Joy Divison, The Cure, og spesielt Eyeless In Gaza. Uttrykket var mørkt og melankolsk, rolig, men dvelende og rullende i sin framoverveltende bevegelse, og ga likevel skinn av håp tilkjennegitt i de lysere harmoniene.

Som del av postpønken forfektet de en nihilistisk ånd i intervjuer, og tillot seg å sette spørsmålstegn ved hvorfor man på død og liv skulle ha en mening med det hele. De ville bruke tekstene til å legitimere sin eksistens uavhengig av målrettethet, som i låta "In Need Of Answers": "It seems likely that there's a life after this/ Well, I haven't done anything else but living – a matter of experience".

De konsertdebuterte i Oslo Rockeklubbs regi på Venstres Hus i april 1983, der de simultanprojiserte tekstene på lysbildelerret. Her vekket de ubetinget oppsikt i byens nyrockmiljø, noe som i første omgang resulterte kassettutgivelse på Likvidér, A View/ Another Victim, den påfølgende sommeren.

Kassetten fikk blandet mottakelse, og Nye Takter plasserte bandet sammen med Fra Lippo Lippi og Holy Toy, men klaget over svak produksjon og for lite stramhet over duoens musikalske idéer.

Mørkelagt Bevegelse gjorde en del konserter etter utgivelsen, og spilte inn en ny demo i desember. To av disse låtene kom ut på vårparten 1984 på splittkassetten En Side Hver med André Lister, sammen med to av låtene fra deres første demo.

Etter å ha varmet opp for Holy Toy i Kjellern på Chateau Neuf i november, begynte duoen å leke med tanken om å erstatte rytmeboksen med trommer. Året etter resulterte dette i at de tok inn Klaus Kristensen fra Hammerfest, og samtidig skiftet navn til Veni Vidi Vici.

Trioen tok deretter raskt navnet Felch. De var forstatt inspirert av postpønken, men musikalsk lå Felch mer i retning av britiske band som Magazine og The Sound. Felch ble en kvartett da Espen Thilesen fra Oslo ble med som bassist. Thilesen ble senere erstattet av Øyvind Risberg.

I februar 2009 ble Mørkelagt Bevegelse trukket fram i lyset igjen, i form av å være blant artistene på samle-CD-en Maskindans - Norsk synth 1980-1988, en dobbelt-CD på det nystartede selskpaet Hommage Records i Oslo.

Medlemmer

Espen Thilesen Bass
Jan Olav Sjåvik Gitar, trommemaskin, div. analoge/digitale synthesizere
Klaus Kristensen Trommer (1985 - )
Ole Henrik Brekke Gitar, trommemaskin, div. analoge/digitale synthesizere
Øyvind Risberg Bass