Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Matti Røssland

Født: 24. januar 1966
Også kjent som: Ray Morten Røssland
Fra: Husnes

Vokalist, gitarist, komponist og tekstforfatter fra Husnes, f. 24.1.1966. Matti Røssland er en god representant for de unge trubadurer som mestrer balansegangen mellom rock og poesi. Både musikalsk og tekstmessig blander han det vakre og sarte med det rufsete og rå, og han er en artist hvis ønske er å unngå det ordinære. En strofe fra sangen «Fra vett og forstand» kan nærmest stå som artistens credo: «Gje meg himmel eller helvete». Matti Røssland fikk en start på karrieren som de.. Les mer..

Vokalist, gitarist, komponist og tekstforfatter fra Husnes, f. 24.1.1966. Matti Røssland er en god representant for de unge trubadurer som mestrer balansegangen mellom rock og poesi. Både musikalsk og tekstmessig blander han det vakre og sarte med det rufsete og rå, og han er en artist hvis ønske er å unngå det ordinære. En strofe fra sangen «Fra vett og forstand» kan nærmest stå som artistens credo: «Gje meg himmel eller helvete».

Matti Røssland fikk en start på karrieren som de færreste kan drømme om. Han fikk kontrakt med Ivar Dyrhaugs selskap Norsk Plateproduksjon takket være programleder Vidar Lønn-Arnesen og radiolytter Åge Aleksandersen. Røssland sendte en kassett med noen av sine egne sanger til Lønn-Arnesen i 1989. En av sangene på båndet var «La meg få drømma», som Lønn-Arnesen likte godt nok til å spille i sitt program Norsk på norsk. Blant radiolytterne var Åge Aleksandersen, som ble svært begeistret og tok kontakt med Ivar Dyrhaug. Sammen dro de til Husnes, hvor Røssland ble tilbudt platekontrakt omtrent på dørstokken.

Dyrhaug ventet i to år før han våget å slippe Røssland på platemarkedet. I denne tiden jobbet Røssland sammen med Aleksandersen og deretter Henning Kvitnes, som hver på sin måte loset den unge artisten frem til målet. Debuten Før hanen galer (1989) var en påkostet produksjon, innspilt med et stjernegalleri av musikere: Lasse Hafreager, Marius Müller, Knut Reiersrud, Kari Iveland, Elisabeth Moberg (Kvinner på randen) og hele Lava var blant musikere som deltok. Flere produsenter var også involvert på de ti sangene, hvorav «La meg få drømma» selvsagt var en av dem. Dessverre solgte ikke platen mer enn 1500 eksemplarer.

Sverre E. Henriksen var produsent på oppfølgeren, Tøffe tider (1992), som inneholdt «Stjålen båt». Musikerne besto denne gang av Røsslands faste band, og publikum begynte så smått å våkne. 5000 kjøpte platen denne gang. Etter sitt tredje album var Røssland ufrivillig borte fra platemarkedet i syv år. Han vendte sterkt tilbake i 2003 med albumet Vilden sky, produsert av Kyrre S. Fritzner og utgitt på det lokale selskapet West Audio Music. Året etter var det klart for en samleplate for å markere at det var 15 år siden den unge artisten debuterte på plate.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medvirker på

Diverse artister
Solskiva – årets nye sommersanger
1995
Eva Peggy Stensønes
Tausaskjær komponist