Matched: artister/(.*)
Gjør endringer

Marit Larsen

Født: 1. juli 1983
Også kjent som: June Johnson + Marit Elisabeth Larsen

Marit Elisabeth Larsen er en popartist, sanger, låtskriver, tekstforfatter og musiker fra Lørenskog. Ble internasjonalt kjent gjennom duoen M2M, før hun etablerte seg som soloartist. Har gitt ut to kritikerroste soloalbum. Med en cellist til far og en klaverpedagog til mor ble Marit Larsen tidlig kjent med musikerlivet. Hun begynte å opptre som artist allerede som barn, og platedebuterte 12 år gammel med albumet Marit og Marion synger kjente barnesanger (1996). Duoen, som besto av Larsen og barndomsvenninnen Marion.. Les mer..

Marit Elisabeth Larsen er en popartist, sanger, låtskriver, tekstforfatter og musiker fra Lørenskog. Ble internasjonalt kjent gjennom duoen M2M, før hun etablerte seg som soloartist. Har gitt ut to kritikerroste soloalbum.

Med en cellist til far og en klaverpedagog til mor ble Marit Larsen tidlig kjent med musikerlivet. Hun begynte å opptre som artist allerede som barn, og platedebuterte 12 år gammel med albumet Marit og Marion synger kjente barnesanger (1996). Duoen, som besto av Larsen og barndomsvenninnen Marion Elise Ravn (f. 25.05.1984), begynte etter hvert å skrive egne låter, og ble senere verdenskjent som M2M. M2M spilte melodiøs og fengende pop, med tekster som omhandlet temaer de fleste tenåringer er opptatt av: vennskap, identitet, forelskelse, kjærlighet - og den uunngåelige kjærlighetssorgen. Av duoen var Marion Ravn den mest fremtredende vokalisten. Hun spilte også piano. Imidlertid sto Marit Larsen for halvparten av vokalen, i tillegg til at hun spilte gitar.

M2M fikk sitt virkelige gjennombrudd med singelen Don’t say you love me (1999), utgitt på Atlantic Records. Låten var med på lydsporet til den første Pokémon-filmen, og bidro sammen med andre hiter som “Mirror Mirror” og “Pretty Boy” til at debutplaten Shades of Purple (2000) gikk rett til topps på albumlistene i flere land. Albumet solgte over 1,7 millioner eksemplarer på verdensbasis. To år senere kom oppfølgeralbumet The Big Room (2002). Som en del av albumpromoteringen opptrådte Larsen og Ravn både som musikere og skuespillere i en episode av den svært populære amerikanske tv-serien Dawsons Creek. Selv om salgstallene fortsatt var gode, valgte Atlantic å avslutte samarbeidet med M2M, til fordel for et solosamarbeid med Marion Ravn, nå kjent under artistnavnet Marion Raven. I september samme år ble duoen oppløst.

Etter bruddet flyttet Larsen hjem til gamlelandet, og tok seg et par år fri for å reflektere over sin egen karriere. Men å legge musikken på hylla for godt var det aldri snakk om. ”Jeg trengte tid, men jeg tvilte aldri. Husk at hvis du tar musikken fra Marit, er det ikke mye Marit igjen,” som hun selv sa det i et portettintervju med Dagbladet Magasinet i juli 2006.

I 2004 begynte Larsen igjen å opptre for publikum, men nå med sine egne låter og sitt eget personlige uttrykk. De gode poplåtene, som også karakteriserte M2M musikalsk, var fortsatt i sentrum, men med et modnere og mer lyrisk preg. Selv har hun senere satt merkelappen popfolk på musikken sin, der Joni Mitchell, Gillian Welch, Dixie Chicks og Dolly Parton er viktige musikalske inspirasjonskilder, så vel som Fiona Apple, Stina Nordenstam, Antony and the Johnsons og Edvard Grieg.

Første offentlige opptreden som soloartist fant sted på klubben Blå i Oslo i mars. Et drøyt halvår senere sto hun igjen på scenen, denne gangen i NRK P3s studio under P3 Sessions. Her fremførte hun låtene “This Time Tomorrow”, “Walls” og “Recent Illusions”, selvakkompagnert med gitar og piano. På dette tidspunktet begynte interessen for Larsen virkelig å ta av, og under by:Larm i februar 2005 var hun utvilsomt den mest omsvermede artisten. Kort tid etter skrev hun platekontrakt med EMI, og arbeidet med en soloplate tok for alvor til.

I tett samarbeid med superprodusenten Kåre Chr. Vestrheim ble det 11 låter lange debutalbumet Under the Surface spilt inn, i Vestrheims studio B hos Propeller Music Division i Oslo, høsten 2005. Første singel fra det kommende albumet ble å høre på radio fra 3. januar 2006, og med Don’t Save Me hoppet Larsen rett inn blant topp ti på VG-lista. Da singelen ble tilgjengelig for salg en måned etter, gikk den også rett til topps på salgslistene. Da albumet til slutt kom 6. mars 2006, var forventningene til debutanten skyhøye, men Larsen innfridde med glans.

Under the Surface ble tatt svært godt imot, både av kritikerne og folket. Anmelderne i riksavisene trillet alle terningkast fem, og albumet solgte over 20 000 eksemplarer i løpet av bare tre uker. Ytterligere bekreftelse på suksessen mottok Larsen da hun vant Spellemannpris både som beste kvinnelige artist og for videoen til “Don’t Save Me”, som også var nominert i klassen beste låt. I tillegg ble hun kåret til beste norske artist i MTV Nordic Music Awards, og stakk av med Alarmprisen for beste popalbum. Per 2. februar 2009 hadde Under the Surface solgt 53 000 eksemplarer.

Etter to år med omfattende turnering og flere spillejobber både i inn- og utland, var det snart klart for oppfølgeralbumet The Chase. I august 2008 kom første smakebit på hva som var i vente, i form av singelen If a Song Could Get Me You. Låta gikk rett til topps på VG-lista, og var fortsatt inne etter 20 uker. Selve albumet kom i oktober. Med The Chase tok Larsen] samarbeidet med Vestrheim] videre, og stadfestet igjen sin posisjon som en av Norges stødigste pophåndverkere. Musikalsk sett fortsatte hun i det samme landskapet som debutalbumet, med glad, melodisk og leken pop. Oppskriften var også denne gangen så godt komponert at kritikerne måtte frem med superlativene, og igjen ble hun nominert til Spellemannpris for beste kvinnelige artist.

Andre fakta:
• Spiller gitar, piano og mandolin.
• Favorittakkorder: På gitar: E. På piano: D. På mandolin: G.
• Var fra 2007 til 2010 kjæreste med musikeren Thom Hell
• Er vegetarianer

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

M2M Vokal, gitar
Marit & Marion Vokal

Medvirker på

Diverse Artister
Bauta : en hyllest til Bjørn Eidsvårg
2014
Sassybeat
Snakes And Ladders
2014
Diverse artister
Hver gang vi møtes - sesong 2
2013
Sondre Lerche
Sondre Lerche vokalist
2011
Thom Hell
All Good Things vokalist
2010
M2M
The Day You Went Away: The Best of M2M
2003
M2M
Everything (Radio Edit) komponist;tekstforfatter
2002
M2M
The Big Room (Domestic) komponist;tekstforfatter
2002
M2M
Everything komponist;tekstforfatter
2002
M2M
What you do about Me komponist;tekstforfatter
2002
M2M
Everything (Radio Edit) komponist;tekstforfatter
2002
M2M
Shades of Purple komponist;tekstforfatter
2000
M2M
Everything you do (groove Brothers Mix) tekstforfatter
2000
M2M
Don't Say you Love me (Album Version) komponist;tekstforfatter
1999
M2M
Don't Say you Love Me komponist;tekstforfatter
1999
Diverse Artister
Vettene på sporet
1997
Marit & Marion
Marit & Marion Synger Kjente Barnesanger
1996