Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Maria Solheim

Født: 19. januar 1982
Fra: Alsvåg

Vokalist, gitarist, tekstforfatter, komponist og tegner, f. 19.1.1982 i Vesterålen. Maria Solheim har i løpet av kort tid markert seg som en av landets mest spennende kvinnelige artister. Hun rendyrker en personlig stil, og har med sine plateproduksjoner utvidet og fornyet en genre som vanligvis forbindes med kassegitar, rødvin og stearinlys. Maria Solheim begynte å spille gitar den helgen hun fylte 15. Et halvt år senere (sommeren 1997) ble hun oppdaget av Bengt Egil Hanssen, fast pianist med Kari.. Les mer..

Vokalist, gitarist, tekstforfatter, komponist og tegner, f. 19.1.1982 i Vesterålen. Maria Solheim har i løpet av kort tid markert seg som en av landets mest spennende kvinnelige artister. Hun rendyrker en personlig stil, og har med sine plateproduksjoner utvidet og fornyet en genre som vanligvis forbindes med kassegitar, rødvin og stearinlys.

Maria Solheim begynte å spille gitar den helgen hun fylte 15. Et halvt år senere (sommeren 1997) ble hun oppdaget av Bengt Egil Hanssen, fast pianist med Kari Bremnes i en årrekke. Hanssen hørte Solheim i en liten kirke på et forblåst fiskevær i Øksnes kommune i Vesterålen. Den 15 år gamle jenta var allerede kjent i nærmiljøet som skribent for lokalavisa Nordlændingen og som bidragsyter i flere diktsamlinger. Hanssen kontaktet Erik Hillestad, leder for Kirkelig Kulturverksted, og han ble så imponert over den unge jenta at han ga henne et tilbud i form av en utfordring: To dager i studio med tre musikere. Da resultatet forelå, var ikke Hillestad i tvil om at Solheim var et talent av de sjeldne.

Høsten 1999 fikk Maria Solheim platekontrakt. Halvannet år senere forelå debutplaten Barefoot (2001). Da hadde Solheim i samarbeid med Hillestad og produsent Hanssen klart å komme frem til et uttrykk som viste en artist med en umiddelbar melodisk teft, koblet med et dynamisk spenn. Allerede i så ung alder laget Maria Solheim sanger med modne tekster, og melodiene hadde særtrekk. Musikken var akustisk basert poprock, tydelig inspirert av den angloamerikanske singer/songwriter-tradisjonen, men med et moderne lydbilde.

Oppfølgeren ble innspilt med Maria Solheims eget band, noe som i stor grad var medvirkende til at musikken og lydbildet var enda mer moderne enn på debuten. I løpet av 2002 turnerte Solheim i store deler av Europa, og platene hennes ble også lansert i Tyskland og Japan. Høsten 2003 innledet hun et overraskende samarbeid med Emil Nikolaisen fra hardrockbandet Silver. Hun valgte den anerkjente rockeren til å være produsent for sitt tredje album. Det som i utgangspunktet var et møte mellom to vidt forskjellige musikalske verdener, resulterte i Maria Solheims mest gjennomførte og stilsikre album, Frail (2004).

Maria Solheim beskriver selv sangene sine som personlige bilder der hun bruker ord og toner slik maleren bruker pensel og farger. Sangene åpenbarer seg som små hemmeligheter mens hun arbeider med dem. Alle plateomslagene bærer også preg av artistens tanker og ideer, enten i form av håndskrevne tekster eller sjarmerende tegninger.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medvirker på

Diverse artister
Mitt lille land utøver
2011
Minor Majority
Candy Store utøver
2007
Minor Majority
Live Your Life As You Look utøver
2007
Minor Majority
Reasons to Hang Around utøver
2006
Diverse artister
Venn
2005
The Loch Ness Mouse
11-22 utøver
2005
Amerika
The Good Luck utøver
2005
Folk & Røvere
Sommer hele året 96 04 utøver
2004
Diverse artister
Hjerterom - Bøssebæreroppfordringer: Spor 1 utøver
2004
Extol
Synergy utøver
2003
Folk & Røvere
Helt perfekt (remiks)
2002
Folk & Røvere
Medisin (Radio Edit) utøver
2002
Diverse artister
Stolpesko
2002
Folk & Røvere
Bagateller utøver
2002