
Revisjonshistorikk
- 3 revisjoner
- Sist oppdatert 14.05.2016 17:58
Mari Boine
Sanger, perkusjonist f. 08.11.1956, oppvokst i Gámehhisniárga nær Karasjok. Hun vokste opp i et strengt læstadiansk hjem, med salmesang og liten samisk påvirkning. En periode ønsket hun seg langt bort fra alt det samiske, og hun mislikte joiken, men kampen for Alta-Kautekeinovassdraget tidlig på 80-tallet vekket hennes interesse for den samiske kulturen. Hennes rytmiske musikk bygger på den samiske musikktradisjonen blandet med jazz og rock. Hennes debutalbum, Jaskatvouda Mannià (1985), ble gitt ut på det uavhengige selskapet Iduit. Gjennomslaget internasjonalt og.. Les mer..
Sanger, perkusjonist f. 08.11.1956, oppvokst i Gámehhisniárga nær Karasjok. Hun vokste opp i et strengt læstadiansk hjem, med salmesang og liten samisk påvirkning. En periode ønsket hun seg langt bort fra alt det samiske, og hun mislikte joiken, men kampen for Alta-Kautekeinovassdraget tidlig på 80-tallet vekket hennes interesse for den samiske kulturen.
Hennes rytmiske musikk bygger på den samiske musikktradisjonen blandet med jazz og rock. Hennes debutalbum, Jaskatvouda Mannià (1985), ble gitt ut på det uavhengige selskapet Iduit. Gjennomslaget internasjonalt og kommersielt var med Gula Gula, som kom ut på Peter Gabriels Real World-selskap i 1989. Goaskinviella kom i 1993, og for denne fikk hun Spellemannprisen. Vossajazzen bestilte et nytt verk av henne til festivalen i 1994, og dette verket la grunnlag for CD-en Leahkastin, som kom ut i 1995.
Boine har en sterk scenepersonlighet, og har gjennom utstrakt turnévirksomhet bygget opp et enormt publikum både nasjonalt og internasjonalt, og hennes utgivelser selger godt. Hun fikk Nordisk Råds Musikkpris i 2003, og kvitterte for prisen med å holde en tale delvis på samisk. I september 2009 ble det gjort kjent at kong Harald V hadde utnevnt Boine til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hennes allsidige kunstneriske virke.» I 2013 var det også klart at hun utnevnt til statsstipendiat. To år tidligere fikk hun sitt eget frimerke, da Posten utga en serie med fire frimerker med tema Norsk populærmusikk III – Kvinnelige artister.
I 2012 samabeidet hun med KORK, da konserten Gilvve gollát ble fremført i Kautokeino i forbindelse med konferansen urfolks-konferansen WITBC. Denne konserten ble også utgitt på plate samme år. Dette var hennes fjerde soloplate etter tusenårsskiftet, der studioproduksjonene omfatter Eight Seasons / Gávcci Jahkejuogu (2002), Idjagieðas / In The Hand Of The Night (2006) og Cuovgga Áirras/ Sterna Paradisea (2009). Hun medvirket også på lydsporet til den historiske filmen Kautokeino-opprøret i 2008.
Jan Garbarek har brukt henne på sine utgivelser Twelve Moons (1992) og Visible World (1995). På tribute-platen Remixed (2003) gir norske og utenlandske musikere sin hyllest til hennes musikk. Nils Petter Molvær, Jan Bang, Biosphere og Those Norwegians er blant utøverne. Enda en remiks-plate kom i 2008, og fikk tittelen It Ain't Necessarily Evil, Bodeš Bat Gal Buot Biros: Mari Boine Remixed Vol II.
Mari Boine er kanskje Norges mest internasjonale musiker, og pendler mellom opphold i Paris, Senegal og Karasjok. Bandet hennes bruker en miks av tradisjonelle instrumenter og elektroniske, og kjernen har gjennom mange år vært Roger Ludvigsen, Gjermund Silset, Carlos Ouispe, Helge Norbakken og Hege Rimestad.
I 2015 ble Mari Boine innlemmet i Rockheim Hall Of Fame. I begrunnelsen het det blant annet: "Mari Boine er den mest kjente samiske musikeren i Norge. Hun har på en personlig og uttrykksfull måte fornyet joiken og den samiske musikken ved å tilføre den elementer fra blant annet jazz, rock og verdensmusikk, og har et stort publikum over hele verden."
Medlem i
Mari Boine band | Bandleder, vokalist, komponist |