Matched: artister/(.*)

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Manna

Dannet: 2005
Splittet: desember 2011
Fra: Bodø

Medlemmene i Manna hadde originalt bakgrunn fra punkband som Hjertesvikt A/S, Snowcats, Bøyen Beng, PLX-15 og Drunk fra 80-tallet. Reggaekarrieren startet i Irie Darlings tidlig på 90-tallet. Som Irie Darlings spilte de inn et album og et par 7-tommere på Jamaica, og jobbet med legender som Big Youth, Earl "Chinna" Smith, Ras Michael og medlemmer fra Skatalites, i bl.a. legendariske Tuff Gong Studio. Singelen "Babylon Fall" ble sluppet på nevnte "Chinna"'s label High Times og gikk til og med inn.. Les mer..

Medlemmene i Manna hadde originalt bakgrunn fra punkband som Hjertesvikt A/S, Snowcats, Bøyen Beng, PLX-15 og Drunk fra 80-tallet. Reggaekarrieren startet i Irie Darlings tidlig på 90-tallet. Som Irie Darlings spilte de inn et album og et par 7-tommere på Jamaica, og jobbet med legender som Big Youth, Earl "Chinna" Smith, Ras Michael og medlemmer fra Skatalites, i bl.a. legendariske Tuff Gong Studio. Singelen "Babylon Fall" ble sluppet på nevnte "Chinna"'s label High Times og gikk til og med inn på listene i Jamaica. Etter et par Europaturnéer, og en EP til oppløste Irie Darlings seg på midten av 90-tallet.

Noen år etterpå startet bandet opp igjen som Manna: forskjellen nå var at jamaicansk patois var byttet ut med ramsalt nordnorsk, og rockeelementene fra Irie Darlings var ertattet med 100% blytung roots rock reggae. Dette er reggae på gamlemåten, inspirert av jamaicansk roots alà Peter Tosh, Burning Spear og Bob Marley. Tekstmessig legger Manna ingen fingre i mellom, og synger om Rastafari, udugelige politikere, forbrukssamfunnet og babylons fall.

Manna er også kjent for sine samarbeid med Tungtvann, både live og på plate. De bidro musikalsk til låter som "Bodø City" (utgitt som 7") og "Vampyra" (utgitt på Tungtvann sitt tredje studioalbum). Tungtvann returnerer tjenesten på Manna sitt debutalbum "Salma" fra 2006, hvor de bidrar på et knippe låter. Det gjør også bodøværingen Magnus Eliassen.

I 2008 kom vinyl-albumet “Salma i dub” som i tillegg til Bjørn Jervås og Håvard Christensens versjoner består av et knippe framstående norske DJs sine remixer av sine favorittlåter fra førsteskiva. DJer som medvirker er Bjørn Torske, Rune Lindbæk, Kango, Nopia, Jørgen Nordeng og Raggabalder Riddim Rebels. Ett 100 talls opplag av vinylen ble utgitt med håndmalt cover.

I 2009 kom studioalbum nummer to som heter "Flamma". Der medvirker bl.a. komponisten og domkantoren Bjørn Andor Drage og Joddski. Albumet ble av gratisavisen Natt & Dag (januar 2010) kåret til å være den tiende beste utgivelsen i 2009.

Manna annonserte lørdag 10. desember 2011 at bandet var oppløst.

Medlemmer

Bjørn Jervås
Hans-Jacob Guldberg Saksofon, koring (1991-1999)
Vegard Leite (f. 1967)

Utgivelser (singel/EP)

Manna
Vi vil ikke ha mer krig
2006