Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Maj Britt Andersen

Født: 15. november 1956
Også kjent som: Mabben Max + May Britt Andersen + Maj Britt

Vokalist og revyartist fra Toten, f. 15.11.1956. Maj Britt Andersen har sammen med sine faste medaktører Geir Holmsen og Trond Brænne bidratt til å heve standarden på norske barneplater. Deres oppskrift er nærhet, munterhet, bruk av dialekt, gode musikere og en musikalsk innpakning som er både nynnbar og oppfinnsom. Maj Britt Andersen vokste opp i et hjem fylt av musikk, og startet sin karriere som seksåring i sangkoret Unge røster. 14 år gammel ble hun medlem av dansebandet Bruno. Med noen.. Les mer..

Vokalist og revyartist fra Toten, f. 15.11.1956. Maj Britt Andersen har sammen med sine faste medaktører Geir Holmsen og Trond Brænne bidratt til å heve standarden på norske barneplater. Deres oppskrift er nærhet, munterhet, bruk av dialekt, gode musikere og en musikalsk innpakning som er både nynnbar og oppfinnsom.

Maj Britt Andersen vokste opp i et hjem fylt av musikk, og startet sin karriere som seksåring i sangkoret Unge røster. 14 år gammel ble hun medlem av dansebandet Bruno. Med noen små avbrudd var hun med i bandet i ti år. Et av disse avbruddene var en periode med et annet danseband, Howards, som hun platedebuterte med i 1974 på LP-en La oss leve livet her. Den første soloplaten, Et lite under, var produsert av Leif Hemmingsen, og var til forveksling lik de utgivelsene som storesøster Inger Lise Rypdal laget på samme tid. Oppfølgeren Det svinger i meg, produsert av Johnny Sareussen, viste en litt røffere utgave av Maj Britt Andersen. På denne platen fikk hun backing av bl.a. New Jordal Swingers og Bruno.

I 1984 flyttet Maj Britt Andersen til Oslo for å bli barnepleier. Samtidig ble hun tilbudt en plass i storbandet Chipahua, og med dem laget hun albumet The Soul Survivors. I bandet traff hun bassist Geir Holmsen og gjennom jobben ble hun kjent med skuespiller Trond Brænne. Dette trekløveret innledet et langt og vellykket samarbeid i 1985 med barneplaten Har du hørt det? hvor også Freddy Dahl deltok. Maj Britt Andersen sang på Toten-dialekt og hadde rollen som Mabben Max, Dahl var Fred Avsted, mens Brænne var Putte Poet. Platen ble nominert til Spellemannprisen, og ved utdelingen ble den ved en feiltagelse utropt til vinner i klassen for barneplater: Den som skulle dele ut prisen klarte å lese opp feil navn! Året etter ble alt godt igjen da Folk er rare både fikk Spellemannprisen og oppnådde stort salg.

I 1987 var det klart for en samling med nyskrevne julesanger, Tida går så altfor fort, og først etter ytterligere to barneplater gjorde Andersen alvor av en gammel drøm om å synge «nye» viser av Alf Prøysen. Kjærtegn (1992) inneholdt tekster av Prøysen tonesatt av Holmsen, og blant sangene var «Mitt hjerte er ditt» som må regnes blant hennes viktigste innspillinger. Holmsen tonesatte dikt av Ove Røsbak på Vinterkropp i 1997, hvor hans rolle som bassist var mer fremtredende enn tidligere.

Chevina (1998) var en ny plate for barn, denne gang med atskillig større medvirkning fra Trond Brænne. Han hadde skrevet en fortelling om ei dukke laget i Colombia som gjennom en serie av tilfeldigheter havner i Norge, for deretter å bli tatt med igjen til Colombia hvor dens rettmessige eier får den tilbake. Brænne bandt de 18 visene sammen med høytlesning av historien.

Dørstokken heme (2004) sang Andersen voksne sanger av Prøysen, mens Onger er rare (2006) tok for seg Prøysens repertoar for barn. Siden 2007 har Andersen turnert med Riksteaterets barneforestillinger om Pulverheksa, noe som la grunnlaget for to nye plater: Pulverheksa (2007) og Pulverheksas jul (2008). Indranis sang (2010) og Lands­bybarna i Bawatele (2012) var inspirert av hennes sterke møter med barn i henholdsvis Bangalore (India) og Malawi.

I tillegg til sine egne utgivelser, har Maj Britt Andersen deltatt på plater med Blekkulf og Maurits, og samlingene Våre beste barnesanger 3 og Barnas beste julesanger. Hun har også vært med i en rekke teater- og revyforestillinger.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Bruno Vokal
Chipahua Vokal
Howards Vokal (-1974/75)